HΛΕΙΑ: Σχέδιο AntiNero II μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου

217

Σε κατάσταση «αναμονής» βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού σε 35 δασικά οικοσυστήματα ενώ σε άλλα 49 είναι σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο

*Το σχέδιο AntiNero II προβλέπει τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων ενώ έχει συνολικό προϋπολογισμό 70 εκ. ευρώ

*Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 6.199.516,57€ από τα τρία δασαρχεία της Ηλείας

**Ακόμα και σήμερα τα δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας βρίσκονται σε κατάσταση… αναμονής ενώ μόνο στο δασαρχείο Ολυμπίας οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη

Με νωπά τα τραύματα από τις φωτιές στη Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια και με την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο να κατακαίει κάθε ίχνος δάσους αλλά και να κάνει παρανάλωμα του πυρός σπίτια και ξενοδοχεία, η κυβέρνηση «τρέχει ασθμαίνοντας» να… «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» από τις δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει ζωντανές…

Κι ενώ η θερινή σεζόν βρίσκεται στη μέση, οι καύσωνες σε ρόλο «Νέρωνα» σκάνε αλλεπάλληλοι και η αντιπυρική περίοδος μετρά αντίστροφα, όπως αποκαλύπτει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (ΟΤ) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες καθαρισμού σε 49 δασικά οικοσυστήματα. Σε άλλα 35 αναμένεται να εγκατασταθούν συνεργεία, σύντομα.

Η εξέλιξη του σχεδίου «AntiNero ΙΙ», ύψους 70 εκ. ευρώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αργή καθώς σε περίπου έναν μήνα από σήμερα θα μιλάμε ουσιαστικά για λήξη της θερινής περιόδου – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει και λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Το πρόγραμμα AntiNero II του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέλαβε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ μόλις στις 24 Μαρτίου(!), και περιλαμβάνει:

  • Τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων
  • Τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα.

Η επιλογή των δασικών εκτάσεων έγινε από τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των παραπάνω εργασιών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με στοιχεία, το έργο «AntiNero II» στις 21 Μαρτίου εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 24 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και λίγε μέρες μετά στις 7 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών και ακολούθησαν άλλες 16 προσκλήσεις.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες – έναντι της χρονικής καθυστέρησης του υπουργείου ΠΕΝ να εντάξει το «AntiNero II» στο Ταμείο Ανάκαμψης – το Ταμείο είχε ολοκληρώσει 16 διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 67,1 εκατ. Ευρώ καλύπτοντας κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Η εικόνα στην Ηλεία

Διανύουμε ήδη τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και το πρόγραμμα «AntiNero II» δεν έχει ακόμα «τρέξει» και για τα τρία δασαρχεία της Ηλείας. 

Οι πιστώσεις του προγράμματος «AntiNero II» μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει μόνο για το δασαρχείο Ολυμπίας (σ.σ. από τις 15 Ιουνίου) όπου έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.000.813,57€. Την ίδια στιγμή έχουν «τρέξει» οι διαδικασίες για τους αναδόχους, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο δασαρχείο Αμαλιάδας (σ.σ. από τις 3 Ιουλίου) όπου έχουν ενταχθεί έργα ύψους 2.673.703€ ενώ στο δασαρχείο Πύργου υπάρχει ένας κοινός εργολάβος με το δασαρχείο Βυτίνας όπου από κοινού θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 2.337.037,01€ εκ των οποίων το ποσό του 1.525.000€ αφορά έργα του δασαρχείου Πύργου. Το γεγονός ωστόσο ότι μπαίνουμε στον τρίτο μήνα του καλοκαιριού (σ.σ. Αύγουστο) και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από τα δύο εκ των τριών δασαρχείων της Ηλείας δημιουργεί έντονο προβληματισμό κυρίως όσο αφορά το χρονικό διάστημα υλοποίησης των εργασιών αυτών. 

Η εξέλιξη των έργων

Ειδικά συνεργεία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 49 δασικά οικοσυστήματα – σε σύνολο 84 που εντάσσονται στο «AntiNero II» – και εκτελούν δασοτεχνικές εργασίες.

Στα υπόλοιπα 35 αναμένεται σύντομα να εκδοθούν τα πρωτόκολλα εγκατάστασης.

Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καθυστέρησε να τρέξει από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, «το γεγονός ότι σε πολλά δάση σε όλη τη χώρα βρίσκονται εγκατεστημένα συνεργεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μπορούν να αντιληφθούν το συμβάν, να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές και να τις υποστηρίξουν με τα δικά τους με σκοπό την άμεση καταστολή της».

Θυμίζουν μάλιστα την περίπτωση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς τον Ιούλιο 2022, όταν τα συνεργεία καθαρισμού συνέβαλαν καθοριστικά να μην επεκταθεί η φωτιά στον πυρήνα του δάσους.

Οι περιοχές με τις εργασίες στα δάση

Ο αναλυτικός πίνακας με τις ημερομηνίες ανάρτησης των 16 Προσκλήσεων, τις ημερομηνίες υπογραφής των 45 συμβάσεων και τις ημερομηνίες έναρξης των εργασιών κάθε σύμβασης, καθώς και το ύψος των συμβάσεων στις περιοχές στις οποίες γίνονται οι δράσεις πυροπροστασίας.

Με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο