Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα

1243

Επιτελικό κράτος, επαναφορά ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους και αντιμετώπιση της ακρίβειας στα πρώτα νομοσχέδια – Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και το έργο να μην θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας, το μήνυμα σε υπουργούς και υφυπουργούς – Θητεία της αποτελεσματικότητας η νέα 4ετία

Το τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγήσή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς για «λίγα λόγια και πολλή δουλειά» προσθέτοντας ότι «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας  και ο νοών νοείτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οχτακομματική Βουλή τονίζοντας ότι «ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες

Συγκεκριμένα ο κάθε μπλε φάκελος περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 οροσημα ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις ενώ σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τα μέλη της κυβέρνησης έβγαλαν και την πρώτη «οικογενειακή» φωτογραφία στα σκαλιά μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής κάνοντας λόγο για «μια νική χωρίς προηγούμενο» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να αύξησε τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να σημειώσει ότι «χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε».

«Ταυτόχρονα οι πολίτες καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές. Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής». Ειδικά, δε, για την αποχή σημείωσε ότι «στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί  σχηματισμοί στη Βουλή ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία».

«Το πολίτευμα όμως ξέρει να αυτοπροστατεύεται. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr