Πωλητήριο σε 204 ξενοδοχεία και καταλύματα σε τιμές… ευκαιρίας 

182

Σύμφωνα με την έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates

*Στο σφυρί του eauction άλλες 111 μονάδες

*Από τις αρχές του έτους έως και 31/5, αναρτήθηκαν 111 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο σύνολο της περσινής χρονιάς αναρτήθηκαν 323 πλειστηριασμοί σύμφωνα με την πλατφόρμα eauction.gr

**Πωλητήριο και σε 2 ξενοδοχειακές μονάδες στην Ηλεία

Περίπου 204 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα διατίθενται προς πώληση τις τελευταίες 30 ημέρες μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων. Έκπληξη προκαλεί ότι η πλειοψηφία δεν είναι πεντάστερα ξενοδοχεία (που συνήθως βγαίνουν προς πώληση), αλλά σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, είναι κυρίως τουριστικά καταλύματα μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλο μέρος αυτών, δεν αποτελούν ιδιοκτησίες ελληνικών συμφερόντων αλλά αλλοδαπών και κυρίως επενδυτικών σχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτύπησε» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Ξενοδοχειακές μονάδες που σε μεγάλο μέρος τους, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα λειτουργούσαν σε εμβληματικά κτίρια της εκάστοτε περιοχή.

Τη περσινή χρονιά, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, δημοσίευσε ότι δέχθηκε δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία. Προσφορές κυρίως από ξένα funds και tour operators.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία, οι διαδοχικές κρίσεις, τα δάνεια, οι λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και αύξησαν τα έξοδα.

Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών – οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθεί ραγδαία στο άμεσο μέλλον και η «βαριά» βιομηχανία της χώρας θα αλλάξει χέρια.

Πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων

Από τις αρχές του έτους έως και 31/5, αναρτήθηκαν 111 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο σύνολο της περσινής χρονιάς αναρτήθηκαν 323 πλειστηριασμοί σύμφωνα με την πλατφόρμα eauction.gr.

Τα ξένα funds και γιατί επιλέγουν τα «ροζ» δάνεια

Τα νέα funds ξένων ή/και εγχώριων συμφερόντων, στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες».

Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή/και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, τα δάνεια, οι λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.