Διακομιδές ασθενών από τη Ν.Μ. Πύργου στη Ν.Μ. Αμαλιάδας έως το τέλος Ιουνίου: «Μπαλάκι» των επειγόντων περιστατικών για αξονικές και υπερήχους

303

*«Εμπλοκή» στην λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, λόγω αναρρωτικών αδειών δύο εκ των τριών ιατρών ακτινολόγων, της Ν.Μ. Πύργου

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ξανά η λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου καθώς δημιουργήθηκε «εμπλοκή» στην λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» από χθες Τρίτη και για συνολικά επτά ημέρες έως το τέλος Ιουνίου τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν αξονικής ή υπερηχογραφημάτων θα μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερεύοντα ιατρό ακτινολόγο, στο όμορο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στην συνέχεια θα «επιστρέφουν» επίσης με το ΕΚΑΒ πίσω στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στο σχετικό έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας προς το ΕΚΑΒ, το ΤΕΠ Ν.Μ. Πύργου, τις κλινικές της Ν.Μ. Πύργου και έχει κοινοποιηθεί και στο Ακτινολογικό τμήμα της Ν.Μ. Αμαλιάδας αλλά και στο αντίστοιχο τμήμα του Πύργου επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω αναρρωτικών αδειών δύο εκ των τριών ιατρών ακτινολόγων της Ν.Μ. Πύργου, οι αξονικές και τα υπερηχογραφήματα κατά την διάρκεια της εφημερίας (15:00-08:00) θα πραγματοποιούνται στην ΝΜ Αμαλιάδας της κάτοθι ημερομηνίες:

  • Τρίτη 13/6
  • Πέμπτη 15/6
  • Τρίτη 20/6
  • Πέμπτη 22/6
  • Σάββατο 24/6
  • Τρίτη 27/6
  • Πέμπτη 29/6

Η μεταφορά των επειγόντων περιστατικών που χρήζουν αξονικών ή υπερηχογραφημάτων θα πραγματοποιείται με το ΕΚΑΒ και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εφημερεύοντα ιατρό ακτινοδιαγνώστη της ΝΜ Αμαλιάδας».

Να μην κινδυνεύσουν ασθενείς

Μπορεί τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας να βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους, ωστόσο η μεταφορά των ασθενών για την υλοποίηση αξονικών αλλά και υπερηχογραφημάτων μόνο ερωτηματικά δημιουργεί σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των ασθενών- πασχόντων.  Το ζήτημα της μεταφοράς των ασθενών είναι πολύ σοβαρό. Είναι από τις ελάχιστες φορές –αν όχι η μοναδική- που η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας επιλέγει να υλοποιείται μεταφορά ασθενών και όχι η προσωρινή μετακίνηση του ιατρού από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας προς την Ν.Μ. Πύργου. Η μετακίνηση- μεταφορά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, κυρίως όταν μιλάμε για σοβαρά περιστατικά, θα αυξήσει τη ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ ο χρόνος που θα χαθεί κατά τη διάρκεια της μετακίνησης αυτής (σ.σ. από τη στιγμή που ο απαιτούμενος εξοπλισμός υπάρχει στην Ν.Μ. Πύργου), μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ορισμένες περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύει για τα περιστατικά τα οποία δεν θα χαρακτηρίζονται ως επείγοντα. Οι ασθενείς αυτοί που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε υπέρηχο ή αξονική εντός του Νοσοκομείου Πύργου είτε θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας για εξετάσεις με οχήματα των συνοδών τους, είτε θα καλούνται να «επιστρέφουν» στο Νοσοκομείο του Πύργου την επόμενη ημέρα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» ο λόγος που δεν επιλέχθηκε η προσωρινή μετακίνηση ιατρού από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας προς τη Ν.Μ. Πύργου είναι ότι τις προαναφερόμενες ημέρες το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας βρίσκεται σε παράλληλη εφημερία με το Νοσοκομείο του Πύργου, κατ επέκταση το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας θα έμενε ουσιαστικά χωρίς «κάλυψη» από ακτινοδιαγνώστη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των διακομιδών και των νοσηλειών τα «σοβαρά» περιστατικά τα οποία μπορεί να υποδέχεται η Ν.Μ. Αμαλιάδας ουσιαστικά διακομίζονται είτε προς τη Ν.Μ. Πύργου είτε προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας καθώς στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Την ίδια στιγμή από τη Ν.Μ. Πύργου, όπου και εκεί υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρών αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν σχεδόν όλες οι κλινικές με βασική εκείνη της Παθολογικής, διακομίζονται μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά, προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας.  

Περί αναρρωτικών

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Πρώτης» οι αναρρωτικές των δύο ιατρών ακτινοδιαγνωστών του Νοσοκομείου Πύργου αφορούν σοβαρά ζητήματα υγείας και δεν έχουν δοθεί παράτυπα, όπως κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί. Αυτό το οποίο ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά και θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας όσο και η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι ο λόγος που επιλέχθηκε για τις επτά αυτές ημέρες, ως βέλτιστη λύση, η μεταφορά των ασθενών και όχι η μετακίνηση ενός ιατρού ακτινοδιαγνώστη είτε από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας είτε από άλλο Νοσοκομείο.