Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΛΣΤΑΤ: Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην γεωργική απασχόληση  

ΕΛΣΤΑΤ: Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην γεωργική απασχόληση  

Τι δείχνει η τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Μείωση της τάξης 23,7% για όσους ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αν και υπάρχει δεδομένα μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας, παρά την όποια μικρή αύξηση που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοί των συγκεκριμένων περιοχών δείχνουν να γυρνούν την πλάτη στην ενασχόληση τους με τον γεωργικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει εκδώσει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2021, φαίνεται ότι οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην αγροτική απασχόληση σε σχέση με αντίστοιχα στοιχεία του 2009.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική μείωση του εισοδήματος των αγροτών ακόμη και σε περιοχές που ο συνολικός πληθυσμός ίσως έχει αυξηθεί, έστω και σε μικρό βαθμό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρατηρείται σημαντική μείωση στην γεωργική απασχόληση. Η αποκλειστική γεωργική απασχόληση σε σχέση με το 2009 παρουσιάζει πτώση της τάξης 23,7%, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός όσων έχουν τη Γεωργία ως δεύτερη απασχόληση κατά 30,1%.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης. Ειδικότερα ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων το 2009 ήταν 87.560 ενώ το 2020 άγγιξε τις 67.816 μείωση 22,5%.

Χωριά που σβήνουν από τον χάρτη

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνάει, ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ύπαιθρο, την περιφέρεια και τα χωριά της.  Σημειώνεται ότι προ ημερών ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», Βύρων Κοτζαμάνης, είχε τονίσει στην εφημερίδα «Τα Νέα» το πόσο οριακή έχει γίνει η κατάσταση για τον ελληνικό πληθυσμό. “Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων απογραφών προκύπτει μια σημαντική μείωση του πληθυσμού – υπερτριπλάσια της μείωσης που καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή του 3% – στις μισές από τις 1.000 και πλέον δημοτικές ενότητες της χώρας και στην πλειοψηφία των σχεδόν 6.300 κοινοτήτων της, κυρίως σε αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κάτοικων που δεν ανήκουν στις περιφέρειες των δύο μητροπολιτικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης“, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα στο Olivenews.gr και στο περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο», και γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω στοιχεία, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το να υπάρξει μια εκ βάθρων αλλαγή παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και της περιφέρειας της χώρας.

*Με πληροφορίες από το Olivenews.gr και την ΕΛΣΤΑΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ