Εκλογές 2023: Οδηγός για την κάλπη – Τα εκλογικά τμήματα, οι σταυροί και οι υποψήφιοι

2315

Ανοιχτές έως τις 19:00 οι κάλπες – Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ – Αναγνώριση με έγγραφα αλλά και μέσω gov.gr – 24 ερωταπαντήσεις για τις εκλογές 

Άνοιξαν από τις 7 το πρωί τα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, η οποία μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. Οι εκλογές επισήμως ολοκληρώνονται στις 19:00 όταν και θα κλείσουν οι κάλπες.

Συνολικά στη χώρα καλούνται να ψηφίσουν 9,8 εκατ. εκλογέων οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η ψήφος των ομογενών

Χθες ψήφισαν οι Ελληνες του εξωτερικού σε μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Σχηματίστηκαν ουρές στα εκλογικά κέντρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους γεμάτους χαμόγελα απόδημους να περιμένουν υπομονετικά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμη και υπο βροχή.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Ποιοι εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας συμμετοχής στις εκλογές

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Μάθε που ψηφίζεις

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Αναγνώριση και μέσω Wallet

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ανοιχτά τα διόδια

Τα διόδια είναι ελεύθερα σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας για όσους πολίτες χρειαστεί να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, εκεί όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, για να ψηφίσουν. Οι δωρεάν διελεύσεις σταματούν αύριο Δευτέρα (22.5.2023) στις 08:00 το πρωί.

Ανοιχτά τα γραφεία για έκδοση ταυτότητας και επιστροφή πινακίδων

Ανοικτά και την Κυριακή θα είναι τα αρμόδια γραφεία της αστυνομίας, για την έκδοση ταυτότητας και επιστροφή πινακίδων ενόψει των εκλογών 2023.

Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιστρέφονται ήδη από την Πέμπτη οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επιπλέον λειτουργούν για όλο το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η λειτουργία των αρμόδιων γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία ταυτοτήτων

Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00.
Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Γραφεία διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00.
Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, με το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων να έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς έχουν ανακληθεί για το σαββατοκύριακο των εκλογών ρεπό και άδειες.

Ναυτικοί και ετεροδημότες

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

H σταυροδοσία

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ο αριθμός των σταυρών ανά περιφέρεια

Έως 4 σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:

Α’ Αθηνών
Βόρειου Τομέα Αθηνών
Νότιου Τομέα Αθηνών
Α’ Θεσσαλονίκης

Έως 3 σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:

Δυτικό Τομέα Αθηνών
Β’ Πειραιώς
Ανατολικής Αττικής
Αχαΐας
Β’ Θεσσαλονίκης
Ηρακλείου
Λάρισας

Έως 2 σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:

Α’ Πειραιώς
Δυτικής Αττικής
Αιτωλοακαρνανίας
Δωδεκανήσου
Έβρου
Ευβοίας
Ηλείας
Ημαθίας
Ιωαννίνων
Καβάλας
Καρδίτσας
Κοζάνης
Κορινθίας
Κυκλάδων
Μαγνησίας
Μεσσηνίας
Πέλλας
Πιερίας
Σερρών
Τρικάλων
Φθιώτιδος
Χανίων

Τέλος, έως 1 σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών:

Αργολίδος
Αρκαδίας
Άρτας
Βοιωτίας
Γρεβενών
Δράμας
Ευρυτανίας
Ζακύνθου
Θεσπρωτίας
Καστοριάς
Κέρκυρας
Κεφαλληνίας
Κιλκίς
Λακωνίας
Λασιθίου
Λέσβου
Λευκάδας
Ξάνθης
Πρέβεζας
Ρεθύμνου
Ροδόπης
Σάμου
Φλωρίνας
Φωκίδας
Χαλκιδικής
Χίου