Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Καζάνι που βράζει το πρόγραμμα «Το σπίτι μου»

Ηλεία: Καζάνι που βράζει το πρόγραμμα «Το σπίτι μου»

Εκατοντάδες αιτήσεις στο Νομό από νέους και οικογένειες

-Ένα πρόγραμμα για ελάχιστους που θα βουλιάξει ή μία τεράστια βοήθεια για απόκτηση κατοικίας-Διίστανται οι απόψεις από τους μεσίτες του νομού

-Ανατιμήσεις των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα

-Ελάχιστοι οι νέοι στο νομό με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ- Λίγα τα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια

Της Μάντως Ρέβελου

mantorevelou@gmail.com

Τις 19.000 «αγγίζουν» οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» από τους νέους ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα (έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου) έφτασαν τις 18.895, εκ των οποίων οι 996 έχουν προεγκριθεί από τις τράπεζες με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Ταεπιτόκια των τραπεζών για το πρόγραμμα «Το σπίτι μου».

Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου» στην Ηλεία

Διίστανται οι απόψεις των μεσιτών στο Νομό όσον αφορά το πρόγραμμα «Το σπίτι μου» με τους μεν να υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα περιέχει πολλές παγίδες και τεράστια γραφειοκρατία, και τους δε να μιλούν για ανάκαμψη αρκετών τομέων εργασίας στο νομό, όπως μηχανικοί, λογιστές, συμβολαιογράφοι κτλ.

Σπίτια που οι πιθανότητες να πουληθούν ήταν μηδαμινές, αφού οι τράπεζες δίνουν στεγαστικά δάνεια πλέον με μεγάλη δυσκολία, απέκτησαν ελπίδες.

Το πρόγραμμα βρήκε απροετοίμαστους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στην Ηλεία, αφού αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν οφειλές προς το δημόσιο και δεν πρόλαβαν να τις τακτοποιήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη πώληση του ακινήτου τους μέσω του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου» στην επαρχία

Ευνοημένοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην επαρχία σε σχέση με αυτούς των μεγάλων αστικών πόλεων. Η ανώτατη τιμή πώλησης ακινήτου μέσω του προγράμματος, είναι 200.000 ευρώ. Η αύξηση των τιμών στις πωλήσεις ακινήτων στις μεγάλες αστικές πόλεις, καθιστά αδύνατο να βρεθεί ένα σπίτι που θα στεγάσει μία οικογένεια σε αυτήν τη τιμή, αφού οι τιμές στην πρωτεύουσα για τα τριάρια είναι απλησίαστες. Οι τιμές ωστόσο στις επαρχιακές πόλεις, «συμβαδίζουν» με τις τιμές που ορίζονται από το πρόγραμμα «Το σπίτι μου».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Το σπίτι μου».

Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου» και οι ανατιμήσεις στην αγορά

Οι προθέσεις του προγράμματος λοιπόν είναι καλές: να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες νέων ανθρώπων με δόσεις στεγαστικών δανείων στις οποίες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγοραστές. Το ερώτημα όμως που θα πρέπει να απαντηθεί από σήμερα κιόλας – ημέρα ενεργοποίησης του προγράμματος «Το σπίτι μου» στην πράξη είναι το αν θα προκαλέσει έκτακτο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Η «λογική» είναι πολύ απλή. Ο υποψήφιος πωλητής ενός ακινήτου που μέχρι και την Παρασκευή θα πωλούνταν προς 140.000 ευρώ, γιατί να μην ανεβάσει την τιμή στις 150.000 ευρώ όταν θα γνωρίζει ότι η επίπτωση από το να αυξηθεί η τιμή του ακινήτου κατά 10.000 ευρώ (άρα και το κέρδος του κατά 10.000 ευρώ) θα είναι η δόση του νέου να αυξηθεί από τα 423 ευρώ τον μήνα στα 458 ευρώ τον μήνα και αυτό λόγω της επιδότησης του επιτοκίου σε ποσοστό 75% ή ακόμη και 100% για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν υπάρχουν προς πώληση ακίνητα στη συγκεκριμένη κατηγορία. «Ναι υπάρχουν» όπως λένε οι μεσίτες στο Νομό διαθέσιμα ακίνητα με αυτά τα χαρακτηριστικά (σ.σ αξίας έως 200.000 ευρώ και ηλικίας άνω των 15 ετών).

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις της αγοράς έχει να κάνει με το ονομαστικό επιτόκιο επί του οποίου θα υπολογιστεί η επιδότηση. Ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας αποτυπώνοντας τα… κοστολόγια των τραπεζών αποδεικνύει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, τα περιθώρια κέρδους (τα λεγόμενα spreads των τραπεζών) είναι αρκετά… τσιμπημένα καθώς φτάνουν ακόμη και στο 4%. Βεβαίως, οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα συζητήσουν με τις τράπεζες σε ποιες περιπτώσεις το περιθώριο ανεβαίνει σε αυτό το ύψος ενώ θα κάνουν και τη σχετική έρευνα αγοράς καθώς από το… κοστολόγιο του υπουργείου Εργασίας προκύπτει μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας: από 1% έως και 4%.

Δημήτρης Συλαϊδόπουλος, Μεσιτικό γραφείο “REMAX”, Πύργος

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή στο νομό για αγορά κατοικίας, σε διαμερίσματα  και μονοκατοικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αυτό. Οι τιμές των ακινήτων εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων δεν έχουν αυξηθεί και παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οπότε για την ώρα δεν έχει δημιουργηθεί μόχλευση των τιμών προς τα πάνω. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν το κάτι παραπάνω εκμεταλλευόμενοι  το πρόγραμμα αυτό, αλλά είναι πολύ λίγες. Η άποψη η δική μου γι αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δίνει την δυνατότητα ακόμα και σε κάποια ακίνητα που δεν ήταν «πρώτης γραμμής», τώρα να αγοραστούν από κάποιον που θα κάνει χρήση του προγράμματος. Λόγω λοιπόν της έλλειψης ακινήτων, ώστε να καλύψουμε όλη τη ζήτηση, κάποιοι προκειμένου να μη χάσουν το πρόγραμμα, αν δεν βρουν ακριβώς αυτό που θέλουν, θα διαλέξουν κάτι άλλο που δεν θα το έπαιρναν υπό άλλες συνθήκες. Ειδικά για τους πολύτεκνους που είναι τελείως άτοκο. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει μόνο πλεονεκτήματα. Παρόλο που απευθύνεται σε λίγους, δε παύει να ρίχνει μέσα στην αγορά, άλλους δέκα αγοραστές. Μπορεί να μη δίνει χίλιους, αλλά δίνει κάτι παραπάνω, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το μηδέν. Από αυτό το πρόγραμμα είναι κερδισμένοι και οι ιδιοκτήτες και οι αγοραστές αλλά και τα μεσιτικά γραφεία, και οι τεχνικοί που θα κάνουν ανακαινίσεις, και οι συμβολαιογράφοι και οι λογιστές και οι δικηγόροι. Καλό θα ήταν να μην κοιτάμε πάντα το αρνητικό. Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει μία υπεραξία στη τοπική αγορά. Το μεσιτικό μας γραφείο δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να αγοράσει το σπίτι του είτε με δάνειο, είτε με μετρητά. Λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας μας στον τραπεζικό κλάδο, είμαστε πιστοποιημένοι σύμβουλοι από την τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική και μπορούμε και παρέχουμε συμβουλευτική πάνω στα στεγαστικά δάνεια  και αναλαμβάνουμε και την αίτηση του στεγαστικού δανείου στις τράπεζες αυτές».

Φωτεινή Γκελντή, Μεσιτικό γραφείο-Πύργος

«Το πρόγραμμα «Το σπίτι μου» έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και οι τράπεζες είναι πολύ «ενθουσιασμένες», αλλά υπάρχουν προβλήματα. Όσον αφορά τη δυνατότητα, να μπορούν να πάρουν δάνειο οι ενδιαφερόμενοι, κάποιοι από αυτούς έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το δημόσιο και η τράπεζα τους «πετάει» και είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις.

Όσον αφορά τα σπίτια, το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων έχει προβλήματα όπως π.χ. οικοδομικής άδειας, κάποιοι δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, κάποιοι έχουν απλήρωτα ΕΝΦΙΑ, και σε όλους αυτούς οι τράπεζα απορρίπτει τις αιτήσεις. Οι ιδιοκτήτες επειδή είναι κ αυτοί μέσα στην αγορά, ξαφνικά έχουν αυξήσει τις τιμές. Αυτό  δημιουργήθηκε τώρα με το πρόγραμμα ώστε να μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους όσο ακριβότερα γίνεται. Το καλό είναι ότι στην επαρχία υπάρχουν ακίνητα σε αυτές τις τιμές. Στις μεγάλες αστικές πόλεις και περισσότερο στην Αθήνα δεν υπάρχει τριάρι στη τιμή αυτή (200,000 ευρώ) και δεν θα προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα».

Ιωάννης Σκουρφούντας, Εκτιμητής ακινήτων, Μεσιτικό γραφείο-Αμαλιάδα

«Το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι είναι «απάτη». Απ’ όλους όσους θα κάνουν αίτηση μόνο σε 10.000 θα εγκριθεί το δάνειο σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα το πάρει η Αθήνα βάση πληθυσμού, έπειτα η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Στην επαρχία θα μείνει τι; Τα επιτόκια θα είναι υπερτιμημένα. Κάνουν συμβάσεις για ένα, δύο χρόνια σταθερό. Μετά πως θα είναι;

Εμείς προσωπικά δε το συστήνουμε στους πελάτες μας. Τα ακίνητα επίσης σε αυτό το πρόγραμμα περνάνε από εκτιμητή. Ο πελάτης μου θα ζητήσει π.χ. 60.000 ευρώ για να πουλήσει το ακίνητό του και ο εκτιμητής θα πει 40.000. Είναι τεράστιο το μπέρδεμα σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει όλο αυτό… Ονειρεύονται πολλοί ότι θα μπουν στο πρόγραμμα ενώ δεν θα μπουν. Τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Απαιτώ να μας πουν πόσα άτομα το δικαιούνται από το Νομό Ηλείας. Σκοπός είναι να βοηθήσουν. Και δε το κάνουν. Να είναι σαφέστατοι στη νομοθεσία τους και να μην έχουν μικρά γράμματα».

Βασίλης Τσατάς, Μεσιτικό γραφείο-Πύργος

«Ναι μεν υπάρχει κίνηση όσον αφορά το πρόγραμμα, αλλά πιστεύω ότι δε θα προχωρήσει γιατί ζητούν περίεργα πράγματα. Οι νέοι θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα αλλά δυστυχώς δεν προχωράει καλά. Περίμεναν πάρα πολύ καιρό οι ιδιοκτήτες για να πουλήσουν ένα διαμέρισμα και τώρα που βλέπουν μεγάλη ζήτηση, έχουν ανεβάσει τις τιμές. Δηλαδή για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα που πουλούσαμε 90.000 ευρώ, τώρα έχει πάει 110.000 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτό που πάνε να γλιτώσουν οι νέοι από το πρόγραμμα, το πληρώνουν στους ιδιοκτήτες. Το μόνο που επιδοτεί το κράτος είναι το επιτόκιο, όλα τα άλλα γίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Όπως γινόταν και πριν, γίνεται και τώρα. Ποιος νέος αυτή τη στιγμή στην Ηλεία έχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ τον χρόνο; Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άρα εκείνοι που θα κατορθώσουν να πάρουν το δάνειο είναι ένα μέρος των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρώ ότι είναι ένα προεκλογικό τερτίπι όλα αυτό. Το πρόγραμμα έχει πολλά ανοιχτά θέματα και προσπαθούμε να μην πολυασχοληθούμε γιατί στο τέλος  δεν θα γίνει και τίποτα. Επίσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και να σου ανοίξει φάκελο η τράπεζα  σου ζητάει 450 ευρώ μπροστά. Πείτε μου τι πρέπει να κάνουμε. Και εμείς χαρήκαμε στην αρχή και εμείς έχουμε παιδιά, αλλά βλέπω ότι κάτι δε πάει καλά».

Ηλίας Λιακόπουλος, PL-ESTATE- Μεσιτικό γραφείο, Αμαλιάδα

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή στο νομό από νέους για τα δάνεια. Έχει αυξηθεί στο 100%. Από εκεί και πέρα είμαστε σε μία αναμονή να δούμε πώς και πόσα θα εγκριθούν από αυτά. Δε μπορώ να έχω άποψη ακόμα για το πρόγραμμα, δεν έχουμε ακόμα εικόνα. Δηλαδή, πως θα αξιολογήσουν οι εκτιμητές των τραπεζών τα ακίνητα. Έχουν έρθει πάρα πολλοί νέοι και έχουν πάρει φακέλους για ακίνητα, αλλά δεν έχουμε εικόνα πως θα λειτουργήσουν οι τράπεζες. Καμία εικόνα, πραγματικά».

Fotoplestate

Μάκης Στούμπανος, Μεσιτικό γραφείο, Αμαλιάδα»

«Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους. Τώρα από εκεί και πέρα έχουν δώσει ένα χρονικό περιθώριο γύρω στις εξήντα ημέρες για να βρουν το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. Από την εμπειρία μου βλέπω ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων στην πόλη της Αμαλιάδας. Η ζήτηση είναι κυρίως σε μονοκατοικίες από τους υποψήφιους αγοραστές ή διαμερίσματα τριάρια και τεσσάρια. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεράστια γραφειοκρατία. Έχουν βάλει αρκετά δικαιολογητικά και αρκετές προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ