Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: Κερδίζουν έδαφος αυτοδυναμία και συνεργασία των νικητών αντί «κυβέρνησης ηττημένων»

Εκλογές 2023: Κερδίζουν έδαφος αυτοδυναμία και συνεργασία των νικητών αντί «κυβέρνησης ηττημένων»

Στις 6,5 μονάδες η «ψαλίδα» με αναγωγή επί των εγκύρων σε μέτρηση της Pulse – Τα σενάρια για τις έδρες 

Διευρύνεται το προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και παγιώνεται στις άνω των 6 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες προβάλλει ως πλειοψηφικό το αίτημα για αυτοδυναμία και δευτερευόντως για μετεκλογικές συνεργασίες.

Επιστρέφοντας στα προ των Τεμπών επίπεδα, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει κατά μιάμιση μονάδα την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στάσιμος και το ΠΑΣΟΚ έχασε μισή μονάδα. Την ίδια ώρα, σχεδόν αμετάβλητα παραμένουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του κόμματος Βελόπουλου, ενώ κέρδος μίας μονάδας εμφανίζει το ΜεΡΑ25.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που θέλουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αλλά και εκείνων που τάσσονται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες συνεργασίας, όπως ανεβαίνει και το ποσοστό εκείνων που θέλουν δεύτερες κάλπες σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα, η ΝΔ ανεβάζει κατά τέσσερις μονάδες τα ποσοστά της στην παράσταση νίκης, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται κατά δύο μονάδες.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» σε Μητσοτάκη

Δύο μονάδες κερδίζει μέσα σε 20 ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωθυπουργία, ενώ μία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός καταγράφει ηγεμονικά ποσοστά – άνω του 50% – μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί στους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές επιλογές, οι ψηφοφόροι επιλέγουν σε ποσοστό 41% είτε την αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερνών κόμμα, επιστρέφοντας στα προ των Τεμπών δημοσκοπικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 30%, ενώ στις επιλογές που προκρίνονται μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, υπάρχει ένα 11% επιλέγει ως προσφορότερη λύση μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Τα σενάρια για τις έδρες και η εκτίμηση ψήφου

Σειρά σεναρίων για την εκτίμηση ψήφου και την κατανομή των εδρών ανάλογα με το πόσο κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή επεξεργάστηκε η Pulse: Με την «γκρίζα ζώνη» να μειώνεται κατά δύο μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες, η εταιρεία επεξεργάζεται πρώτα ένα σενάριο αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, είτε με έξι είτε με επτά κόμματα στη Βουλή.

Στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, η Pulse ανεβάζει τη ΝΔ στο 35,5% στην εκτίμηση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 11%. Με εξακομματική Βουλή, είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με οιριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών. Πρόκειται για την μοναδική περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς με την εκτίμηση με βάση την κομματική καταγωγή των αναποφάσιστων, η ΝΔ κατεβαίνει στο 33,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν μόλις 149 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο «κυβέρνησης των ηττημένων» δνε προκύπτει αριθμητικά.

Opinion Poll: Μπροστά με 6,2% η ΝΔ

Διαφορά ανω του 6% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγράφεται και στην πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για το TheTOC, όπου η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 25,2%, ΠΑΣΟΚ 9,6%, ΚΚΕ 5,1%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 3,2%, Πλεύση Ελευθερίας 1% και αναποφάσιστοι στο 10,3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται: ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%, ΜΕΡΑ 25 3,3%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3,2%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1% , ΑΛΛΟ 2,2% και οι αναποφάσιστοι είναι το 10.8%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στο ερώτημα τι θα ψηφίσουν αν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές.

Στην περίπτωση αυτή, στην πρόθεση ψήφου εμφανίζονται οι εξής επιδόσεις: ΝΔ 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΠΑΣΟΚ 9,2%, ΚΚΕ 4,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,6%, ΜΕΡΑ 25 2,8%, ΕΛΛΗΝΕΣ 2,6%, ΑΛΛΟ 2,8%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1,3%, ΑΠΟΧΗ 3,5%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις διαμορφώνονται: ΝΔ 35,6%, ΣΥΡΙΖΑ 28,2%, ΠΑΣΟΚ 9,7%, ΚΚΕ 4.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%, ΜΕΡΑ 25 2,9%, ΑΛΛΟ 2,9%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 41,9% έναντι 23,8% του Αλέξη Τσίπρα με τον ΚΑΝΕΝΑ να είναι δεύτερη επιλογή με 29,4%. Στον χώρο του κέντρου τα ποσοστά διαμορφώνονται 66% έναντι 17,9%.

Η παράσταση είναι συντριπτικά υπέρ μίας νίκης της ΝΔ με 59.9% έναντι 19.8% με το 20.3% να μην απαντά, να μην παίρνει θέση.

Το 47% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από ις εκλογές, ενώ το 44.6% τάσσεται υπέρ δεύτερων εκλογών.

Η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 62,7% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός σε τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας.

Το 27,3% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ και το 15,3% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ (άθροισμα για κάποια κυβέρνηση της ΝΔ 42.6%). Υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 9,1% και υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ το 19,9% (άθροισμα 29%).

Με 6,9% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

Με 6,9% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,8% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,9%. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10,3% ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,3%.

Ακολουθεί το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 5,4% και η Ελληνική Λύση με 4,9%. Την ίδια ώρα το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη εξακολουθεί να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και συγκεντρώνει 4,2%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,6%, χωρίς ωστόσο να έχει ενσωματωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων. Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 27,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 22,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 8,5% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 6%. Έπονται το ΜέΡΑ 25 με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4% και το κόμμα Κασιδιάρη με 3,5%.

Θετική απήχηση Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα σταθερή εμφανίζεται και η αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το 38% των ερωτηθέντων έχουν θετική γνώμη με το 54% να τον κρίνει αρνητικά. Από την άλλη πλευρά το 23% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά το 71%. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Metron Analysis είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ