Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας: Προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2023

Συνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας: Προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2023

*Β. Γιαννόπουλος: «Δεν επαναπαυόμαστε στην άριστη συνεργασία που έχουμε χτίσει. Εξελίσσουμε τα μέσα και τους τρόπους θωράκισης της Π.Ε. Ηλείας»

    Ο συντονισμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, στις οποίες έχουν προβεί – και θα προβούν – οι αρμόδιοι Φορείς και Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου πυρκαγιάς, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.

  Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων, του Πυροσβεστικού Σώματος, των  Δασικών Υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιακών στελεχών καθώς και εθελοντικών οργανώσεων, από τους οποίους επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας με την Π.Ε. Ηλείας, στο πεδίο των προληπτικών δράσεων αλλά και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

«Θετικός απολογισμός του χειμώνα,

επαγρύπνηση και συντονισμός για το καλοκαίρι»

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του χειμώνα και της αντιπλημμυρικής περιόδου, η όποια – όπως εξήγησε – «ήταν ήπια, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα, με διαχειρίσιμα προβλήματα, χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία που είχε προηγηθεί, με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων και αποστραγγιστικών τάφρων, σε κάποιες εκ των οποίων για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο εύρος και έκταση». Άποψη με την οποία συμφώνησαν και οι παριστάμενοι, τόσο ο Διοικητής των Π.Υ. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος όσο και οι εκπρόσωποι των δήμων, με τους οποίους η Π.Ε. Ηλείας, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, της Πολ. Προστασίας, του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού και των ΤΟΕΒ, συνεργάστηκε για παρεμβάσεις στις περιοχές γεωγραφικής ευθύνης τους.

   Αναφορικά με την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, κι αφού στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα της άριστης σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει “χτιστεί” τα τελευταία χρόνια, τόνισε την ανάγκη για μη εφησυχασμό σε αυτό. «Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός και δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ηλεία, η γεωμορφολογία του εδάφους και η πυκνή βλάστηση, οι αμελείς συμπεριφορές που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και οι κακόβουλες ενέργειες που έχουν διαπιστωθεί, δε μας επιτρέπουν να επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, οφείλουμε να προσπαθούμε διαρκώς να εξελίσσουμε και  να βελτιώνουμε τα μέσα και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε κινδύνου και φυσικού φαινομένου», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα (GPS) διαχείρισης του στόλου μηχανημάτων έργων και υδροφόρων (που έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας της Π.Π) το οποίο θα εφαρμόσει η Π.Ε. Ηλείας για πρώτη φορά από φέτος. «Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των οχημάτων που συμμετέχουν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, για την εύκολη και γρήγορη κατεύθυνση τους όπου υπάρχει ανάγκη, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πυροσβεστικής. Η διαχείριση αυτή μπορεί να γίνει όχι μόνο από το Κέντρο Επιχειρήσεων, την έδρα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, αλλά και απομακρυσμένα, από το μέτωπο της πυρκαγιάς όπου βρισκόμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις, με τη χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών ή τάμπλετ», κατέληξε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

   Τέλος, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων προληπτικών και προκατασταλτικών ενεργειών και εργασιών στις οποίες έχει προβεί η Π.Ε. Ηλείας για την αντιπυρική περίοδο, οι οποίες αφορούν στον καθαρισμό πρανών και ερεισμάτων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, σε συντηρήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει, εκτελούνται αυτή την περίοδο και άλλες που θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα – για τις οποίες έκανε αναλυτική αναφορά η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας Νάνσυ Παναγιωτοπούλου – ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια δε περιορίζεται στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά συνδράμει και τους Δήμους, τη Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία, όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηλείας

   Οι τοποθετήσεις ξεκίνησαν με τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ Ηλείας πατ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, ο οποίος μετέφερε της ευχές και ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης για τις εργασίες της συνεδρίασης αλλά και την διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία παραμένει στη διάθεση των Αρχών για ο,τι χρειαστούν σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς.

   Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπλημμυρικής περιόδου, ενώ αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη της αύξησης των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία στους δήμους, αλλά και το καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης στο οποίο εντάσσονται πέντε δήμοι της Ηλείας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ.Γ. Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του και συνάντηση εργασίας που είχαν στην ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηλείας, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλου.

   Όσον αφορά την προετοιμασία του Π.Σ. και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, αναφέρθηκε στην «Ομάδα Drone» με έκτακτες περιπολίες, στο πρόγραμμα περιπολιών και στη λειτουργία των Κλιμακίων και των Πυροφυλακίων, στον στόλο (οχήματα), στα μέσα και εγκαταστάσεις (δεξαμενές ανεφοδιασμού και υδροστόμια) που έχουν στη διάθεσή τους οι Π.Υ, αλλά και στην ενίσχυση με 90 εποχικούς πυροσβέστες από την 1η Μαΐου. Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, μολονότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Αεροδρόμιο της 117 Π.Μ. θα εδρεύουν και πάλι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ, το ελικόπτερο Έρικσον, και αναμένεται ενημέρωση τα Πετζετέλ.

Τοποθετήσεις και παρουσίες

   Οι Δήμαρχοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος (σ.σ συμμετείχε και ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ) και Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου, Αρχ. Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης και Ανδραβίδας –Κυλλήνης Παναγιώτης Βαγγελάκος αναφέρθηκαν στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την προετοιμασία των δήμων τους, αναγνώρισαν τη βοήθεια από την αύξηση των κονδυλίων, η οποία ωστόσο – όπως σημείωσαν – σε συνδυασμό με την αύξηση και των αρμοδιοτήτων, δεν επαρκεί για την κάλυψη των δράσεων πυροπροστασίας. Κοινό αίτημα είναι η αύξηση της εν λόγω χρηματοδότησης και η ενίσχυση, με έμψυχο δυναμικό, των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας.

   Αντίστοιχες τοποθετήσεις, για έργα και δράσεις πυροπροστασίας, έκαναν η Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα και οι Δασάρχες Πύργου Παναγιώτης Λάττας, Αμαλιάδας Βασίλης Μποβολέτης και Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero που υλοποιείται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και στην περίπτωση του Φαραγγιού της Νέδας. Μάλιστα, όσον αφορά το δεύτερο, όπως εξήγησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα ακολουθήσει σχετική σύσκεψη, κάτι που έχει ζητήσει και ο Δήμαρχος Ζαχάρως.

   Οι εκπρόσωποι του Διοικητή ΚΕΑΤ Βασίλης Αναδιώτης και του Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρης Στριγγλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Παρασκευάς Κατσιλίδης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Σπύρος Πολίτης, η Υπεύθυνη του ΕΚΑΒ Ν. Ηλείας Αμαλία Βασιλέλη, ο εκπρόσωπος της ΕΦΑ Ηλείας Κώστας Παπαδόπουλος,  ο εκπρόσωπος της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας Χρήστος Μάντεσης, η Προϊσταμένη Π.Π του Δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου (σ.σ εκ μέρους και της Ομάδας Εθελοντών), η Διευθύντρια ΔΑΟΚ Παναγιώτα Σπυροπούλου, αλλά και ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου Θεόδωρος Γιαννακούλιας, επιβεβαίωσαν την καλή συνεργασία και τη διαθεσιμότητα των Υπηρεσιών και Φορέων που εκπροσωπούν στην διαχείριση οποιασδήποτε περίπτωσης κινδύνου, είτε πρόκειται για πυρκαγιά, είτε για σεισμό. Την αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω και της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, επεσήμαναν τέλος ο Προϊστάμενος Π.Π. Π.Ε Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος και ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολ. Προστασίας ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης, που συντόνισε τη συνεδρίαση, ανακεφαλαιώνοντας τις ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, εκφράζοντας την ευχή – όπως και όλοι – για μια ήσυχη και ασφαλή αντιπυρική περίοδο.

   Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης Αξιωματικοί του Π.Σ από τις Π.Υ του Πύργου, της Αμαλιάδας και των Λεχαινών, αντιδήμαρχοι και στελέχη Δήμων και Υπηρεσιών – Τακτικών μελών του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ