Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Πύργος Ηλείας του χθες: Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο…

Ο Πύργος Ηλείας του χθες: Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο…

(Μέρος 2ο)

-Ο Δικηγόρος κ. Γιάννης Βασιλείου μας ταξιδεύει μέσω της φωτογραφικής συλλογής του

-Σας παρουσιάζουμε σήμερα το γνήσιο χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό, της  15ης Σεπτεμβρίου 1940μεταξύ των συμβαλλομένων συμπολιτών μας για την ίδρυση του εργοστασίου «Ξυστρή»

Της ΜάντωςΡέβελου

Το χθες και το σήμερα στην πόλη του Πύργου Ηλείας είναι δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Κάθε μέρα που περνάει όμως, είναι μια νέα ευκαιρία να ανακαλύψουμε κάτι νέο και να ανανεώσουμε τις αναμνήσεις μας από το χθες.

Σε αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια ενός πολύ όμορφου ανθρώπου. Έναν άνθρωπο που η ίδια του η ψυχή είναι όμορφη, αφού έχει αφήσει το πνεύμα του να εκδηλωθεί. 

Ο κ. Γιάννης Βασιλείου λοιπόν είναι αυτός που έχει πάρει το τιμόνι στα χέρια και έχει αναλάβει να μας ταξιδέψει στον παλιό Πύργο.

Και δε θα μπορούσε να είναι άλλος βέβαια, αφού ο ίδιος  είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ενθυμημάτων του Πύργου και όχι μόνο.

Σε αυτή μας τη συνεργασία, ο κ. Βασιλείου  μας παραθέτει  ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή του, με σκοπό όπως λέει και ο ίδιος, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

Συνεχίζουμε την στήλη αυτή που τόσο αγαπήσατε με το 2ο μέρος της πόλης του Πύργου των παλιότερων χρόνων. Φωτογραφίες όχι μόνο από διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και επιστολικά δελτάρια  συμπολιτών μας σχεδόν 200(!) ετών. Ίσως το πιο εντυπωσιακό έγγραφο που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι το γνήσιο χειρόγραφο  ιδιωτικό συμφωνητικό, της  15ης Σεπτεμβρίου 1940 δυνάμει του οποίου συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλομένων συμπολιτών μας η ίδρυση ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΓΟΥ Α.Ε.», μέλη της οποίας  ήταν οι κάτωθι :α) Δ. Σοφιανόπουλος έμπορος ελαιολάδου, β) Χ. Ταμπακόπουλος έμπορος υφασμάτων, γ) Χ.  Κωνσταντόπουλος έμπορος ηλεκτρικών συσκευών και δ) Μ. Ξυστρής επιχειρηματίας, το γνωστό σε εμάς σήμερα εργοστάσιο «Ξυστρή».

Άραγε εσείς γνωρίζετε που στεγαζόταν το Γυμνάσιο Θηλέων, το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ»,το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη και άλλα σημαντικά κτίρια του Πύργου;

Λίγα λόγια για εσάς από τον Γιάννη Βασιλείου…

«Κατ’ επανάληψη, έχω εξάρει, το τι οφείλει η επιστημονική έρευνα πολλών από τους επί μέρους τομείς του πολιτισμού, στο συλλεκτικό πάθος.

Αναφέρομαι βεβαίως σε όσους ιχνηλατούν μεθοδικά καταφρονημένα στοιχεία από το παρελθόν που συναποτελούσαν ολοκληρωμένες κάποτε ενότητες.

Για μένα που τυγχάνω συλλέκτης από μαθητής της Γ τάξης του Δημοτικού, το πάθος αυτό ή η ιερή μανία μ’ έχει στιγματίσει αναζητώντας υποτιμημένα ή λησμονημένα αντικείμενα, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, επιστολόχαρτα επιχειρήσεων, μετοχές, συμφωνητικά, αποδείξεις κ.λ.π.

Επίσης έχω επισημάνει πως τα επιτεύγματα πολλών από τις ατομικές αυτές προσπάθειες μετατοπίζονται πολύ συχνά από τον απλό ιδιώτη – συλλέκτη στο δημόσιο χώρο, εμπλουτίζοντας κρατικά μουσειακά ιδρύματα και συναφείς πολιτιστικούς συλλόγους.

Δεν γνωρίζω, ταυτόχρονα δυσκολεύομαι να θυμηθώ, αν και σε ποιο βαθμό έχει αποδώσει η Πολιτεία τον πρέποντα έπαινο σε αυτούς τους μικρούς συλλέκτες, οι οποίοι ένιωσαν κάποια στιγμή την ανάγκη να δημοσιοποιήσουν τους μικρούς αυτούς θησαυρούς.

Προσωπικά έχω νιώσει επανειλημμένα την ανάγκη να εκθέσω αυτές τις μικρές, μα τόσο όμορφες συλλογές μου, πλην όμως δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος, δηλαδή δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον και προπάντων δεν μπόρεσε κανείς, να μου εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους.

Η συλλογή μου αυτή αφορά την πόλη της καρδιάς μου, στην πόλη που γεννήθηκα, έζησα, αγάπησα, έκανα οικογένεια και προσέφερα τις γνώσεις μου και τις υπηρεσίες μου.

Νοιώθω ιδιαίτερη περηφάνια  που έζησα στην πόλη του Πύργου, την οποία ουδέποτε σκέφθηκα ν’ εγκαταλείψω, καίτοι μου δόθηκε επανειλημμένα η ευκαιρία.

Η συλλογή μου αυτή αφορά μια ενότητα από επιστολικά δελτάρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποθανατίζει και αποτυπώνει τον Πύργο του χθες, την πόλη του πολιτισμού, των γραμμάτων, της τέχνης, της καρδιάς μου. Στα επιστολικά αυτά δελτάρια και στις φωτογραφίες ξυπνούν νοσταλγικές ονειροπολήσεις  του ακινητοποιημένου παρελθόντος. Δηλαδή, ένα όμορφο κτίριο, μία δραστηριότητα, μία πλατεία, μία εκκλησία, ένα τοπόσημο, ένας χαιρετισμός, μία σκέψη, μία εντύπωση, μία διαπίστωση, μία αράδα βιαστικά γραμμένη.

Αφιερώνω αυτή την προσπάθεια στον ανώνυμο συλλέκτη που με την αγάπη του, διασώζει την ταυτότητα του χθες.».

Μανωλοπούλειο: Κτίριο νεοκλασικού ρυθμού με χορηγία των οικογενειών Μανωλοπούλου και Κανδυλιέρη. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ε. Τσίλλερ

Σ.Σ. Πύργου-Κατακόλου: Αφετηρία της γραμμής γιατις ατμάμαξες αποκαλούμενες «Μαριγούλες» και τους συρμούς του «τρένα της αγάπης». Το κτίριο αυτό επίσης εικάζεται ότι είναι έργο του Ε. Τσίλλερ.

Ινστιτούτο σταφίδας: Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης μας και ανήκε στον ιδιοκτησία του Αυτόνομου ΣταφιδικούΟργανισμού. (ΑΣΟ).

Σ.Σ. Πύργου: Πανοραμική φωτογραφία της συνοικίας του κεντρικού Σ.Σ. Ιστορικό κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας φέρει το στίγμα του αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ.

Επαρχείον: Αποψις της ανατολικής πλευράς της πόλης μας από τον λόφο του Επαρχείου.

Προς Επαρχείο: Πανοραμική άποψη με θέα την Δυτική πλευρά της πόλης και τους ιερούς ναούς Αγίου Νικολάου και Αγίας Κυριακής.

Ηρώον: Διακρίνονται το Ηρώο, το  κέντρο του φιλοπρόοδου συμπολίτη μας Β.Μουστάκη και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου.

Επαρχείον:Πανοραμική άποψη της ανατολικής πλευράς της πόλης μας. Στο διώροφο κτίριο αριστερά εστεγάζετο η εισαγγελία του πρωτοδικείου Ηλείας και το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Ηρώον: Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην φυσική του θέση.

Δημαρχείο: Πλατεία Δημαρχείου, καρτ ποστάλ ταχυδρομημένη  την 9/8/1912.

Πλατεία Δημαρχείου: Τα εικονιζόμενα κτίρια Δημαρχείο και οδοντιατρείο Στεργιανόπουλου αποτεφρώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Στο άκροαριστερά ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου χωρίς καμπαναριά που καταστράφηκαν από το μεγάλο σεισμό.

Κεντρική πλατεία: Αριστερά διακρίνεται το δημαρχείο στη συνέχεια το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και η ιδιοκτησία Χ. Μικελόπουλου (ΈκδοσιςΒαρζελιώτου-Γούμενου).

Οδός Αγοράς: Αρχή της οδού Ερμού.Από αριστερά διακρίνεται η στέγη του εμπορικού συλλόγου, το τυπογραφείο Μ.Χ. το βιβλιοπωλείο Κορκολή, η ιδιοκτησία Κούβελα και το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑΣΜΕΛΑΘΡΟΝ».

Κεντρική Πλατεία: Φωτογραφία του συμπολίτη μας Αντ. Τσελεπή στην οποία διακρίνονται από αριστερά το καφενείο «ΚΕΝΤΡΟΝ» των Φωτιάδη-Ψυρίδη, το καθαριστήριο «primo»  της οικογένειας Κορομάντζου, το ναυτιλιακό πρακτορείο του Μ. Αντωνοπούλου ενώ στον ανώγειο όροφο στεγαζόταν το τμήμα ασφαλείας Πύργου και στο επόμενο γωνιακό κτίριο ιδιοκτησίας Μπελούση στεγαζόταν το Γυμνάσιο Θηλέων Πύργου.

Εγκαίνια δικαστικού Μεγάρου 22/2/1970. Kεντρική είσοδος δικαστηρίου.

Εγκαίνια δικαστικού Μεγάρου 22/2/1970: Προσέλευση επισήμων.

Εγκαίνια δικαστικού Μεγάρου 22/2/1970: Κοπή της αναμνηστικής κορδέλας από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης Ηλία Κυριακόπουλο. Από αριστερά επίσης διακρίνονται ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Α’, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σαρρέας, όπισθεν αυτού ο Αναστάσιος Καζάζης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Παναγιώτης Παπανικολόπουλος και στο άκροδεξιά ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Φώτιος Κριτσέλης.

Δικαστικό Μέγαρο: Στον κεντρικό διάδρομο διακρίνονται από αριστερά ο Β.  Ασημακόπουλος,Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, ο Εισαγγελέας Ιωάννης Σαρρέας, ο  Μητροπολίτης Αθανάσιος ο Α’, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ηλίας Κυριακόπουλος και στο άκροδεξιά ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Παναγιώτης Παπανικολόπουλος.

Χαιρετισμός υπουργού: Σύντομος χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.

Γενική απόψις: Άποψις της βορεινής  πλευράς της πόλης μας.

Επιστολικό δελτάριο του παντοπώλη  Δημητρίου ή Τάκη Αλεξόπουλου με ημερομηνία αποστολής 21/11/1926.

Επιστολικό δελτάριο Αριστομένη Aλεξόπουλου με  ημερομηνία αποστολής 18/8 /1932.

Επιστολικό δελτάριο ΤρύφωναI. Mαλεβίτη με ημερομηνία αποστολής 2/9/1938.

Επιστολικό δελτάριο Νικολάου Σταματόπουλου, με ημερομηνία αποστολής 9/9 /1858.

Φορτωτική: Φορτωτική του συμπατριώτη μας σταφιδέμπορα  Αθανάσιου  Κατελούζου μέσω της «hellenicmediterraneanlines» με προορισμό τη Μασσαλία.

Ιδιωτικό συμφωνητικό: Χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό της 15ης Σεπτεμβρίου 1940 δυνάμει του οποίου συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλομένων συμπολιτών μας η ίδρυση ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΓΟΥ Α.Ε.», μέλη της οποίας  ήταν οι κάτωθι :α)Δ.Σοφιανόπουλος έμπορος ελαιολάδου, β)Χ. Ταμπακόπουλος έμπορος υφασμάτων, γ) Χ.  Κωνσταντόπουλος έμπορος ηλεκτρικών συσκευών και δ) Μ.Ξυστρής επιχειρηματίας.

«Κοσμική Ταβέρνα» ιδιοκτησίας Β. Βασιλείου:  Αναμνηστική φωτογραφία του προσωπικού του εστιατορίου στα τέλη της δεκαετίας του 60’.Διακρίνονται από αριστερά α)Ηλίας Αθανασόπουλος περιποιητής, β)Ηρώδης Παπασταύρος, βοηθός, γ) Περικλής Κωνσταντόπουλος, αρχιμάγειρας και δ) Ιωάννης Σαρακίνης, περιποιητής.

Η φωτογραφία είναι τα ίδια πρόσωπα(μαθητές της Δ’τάξης τού Ηλειακού Εκπαιδευτηρίου) στην ίδια σειρά, στο ίδιο σημείο(Επαρχείο) με διαφορά 53 ετών(1969-2022)!!! Κάτω αριστερά Γιάννης Βασιλείου, δίπλα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, πάνω αριστερά Διονύσης Αντωνόπουλος, Θέμης Σίμος, Θόδωρος Αγγελόπουλος και Δημήτρης Αποστολόπουλος.

*Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του δικηγόρου Γιάννη Βασιλείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ