Δ.Σ. Πύργου: 50% οριζόντια μείωση στα τέλη κοινόχρηστων χώρωνσε όλο το δήμο

296

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με πράξεις»

Οριζόντια μείωση 50% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε όλο το δήμο, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης (30/3/2023), κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου καθώς και προηγούμενης ανάλογης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Μια γενναία μείωση, που θα δώσει σημαντική «ανάσα» σε όλες τις επιχειρήσεις στην παρούσα, δύσκολη οικονομικά,  συγκυρία.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του, στην συνεδρίαση του ΔΣ, ο κ. Αντωνακόπουλος: «Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας υπήρχαν ρυθμίσεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση που ουσιαστικά μείωναν στο 50% ή διέγραφαν χρέη για τους κοινόχρηστους χώρους. Τώρα που έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, επειδή η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη τόσο εξ’ αιτίας των συνεχιζόμενων συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών όσο και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, πρέπει να μειώσουμε τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, που αφορούν κυρίως τα καταστήματα εστίασης αλλά και όλο τον εμπορικό κόσμο. Να τονίσουμε ότι,  οι τιμές που υπάρχουν σήμερα, ψηφίστηκαν με Ειδική Κανονιστική το 2012. Στον Πύργο, υπήρξαν υψηλές τιμές όπως έως και 42 ευρώ το τ.μ. ανά έτος. Τιμές, από τις πιο υψηλές στην Ελλάδα, πιο υψηλές ακόμη και από την Πάτρα.  Αυτή ήταν μια ακραία τιμολόγηση. Έτσι, προτείνουμε τώρα 50% οριζόντια μείωση για όλους.

Αυτή η μείωση δίνει μια μεγάλη ανάσα στους επαγγελματίες, ειδικά στο κέντρο του Πύργου, καθώς μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ που επωφελείται κάθε επιχείρηση το χρόνο».

 –  Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων και δράσεων που έχει εισηγηθεί και υλοποιεί η Δημοτική Αρχή προς όφελος της επιχειρηματικότητας, όπως: «Κάναμε ως γνωστόν μια γενναία ρύθμιση οφειλών προς την ΔΕΥΑΠ. Καταργήσαμε το 30% προκαταβολή επί της οφειλής και ρυθμίσαμε σε 50 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, με δόση 2% επί της οφειλής. Καταργήσαμε και το τέλος Ερυμάνθου που ήταν 40 ευρώ για κάθε επιχείρηση ανά έτος. Επιπλέον, έμμεσα πλην σαφώς στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που κατακλύζεται η πόλη από επισκέπτες, ακόμη και εκτός Δήμου.Έτσι στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα!»

Οι νέες τιμές

Έτσι, σύμφωνα  και με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ενδεικτικά  οι νέες τιμές καθορίζονται ως εξής:

Τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων:

ΖΩΝΗ Α: Από 40 ευρώ /τ.μ. σε 20 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Β Από 34  ευρώ /τ.μ. σε 17 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Γ Από 10 ευρώ /τ.μ. σε 5 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Δ Από 18 ευρώ /τ.μ. σε 9 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Ε Από 18 ευρώ /τ.μ. σε 9 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Ε1 Από 17 ευρώ /τ.μ. σε 8 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ ΣΤ Από 8 ευρώ /τ.μ. σε 4 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Ζ Από 13  ευρώ /τ.μ. σε 6 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Η Από 13 ευρώ /τ.μ. σε 6 ευρώ/τ.μ.

ΖΩΝΗ Θ Από 11 ευρώ /τ.μ. σε 5 ευρώ/τ.μ.

Οι ίδιες μειώσεις ακολουθούν και στις τοπικές κοινότητες όπως και στα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα