Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός

227

Απέραντη θλίψη σε όλη την Ηλεία και στους κόλπους της εκκλησίας

Απέραντη θλίψη σε όλη την Ηλεία και στους κόλπους της εκκλησίας, από την αναγγελία την προς Κύριον εκδημίαν του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κκ. Γερμανού σε ηλικία 91 ετών. Ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας εκοιμήθη αργά χθες το απόγευμα στο δωμάτιο του στον τελευταίο όροφο του Γηροκομείου «Παναγία η Καθολική» στη Γαστούνη, έχοντας στο πλευρό του τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» η κατάσταση της υγείας του πρώην ποιμενάρχη είχε επιβαρυνθεί σημαντικά ενώ ο ίδιος είχε επιλέξει να βρίσκεται στο δωμάτιο του Γηροκομείου «Παναγιά η Καθολική» στη Γαστούνη, έστω και με την υποστήριξη οξυγόνου, γνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του. Μάλιστα ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός  πριν από ένα μήνα περίπου είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας για νοσηλεία απ’ όπου και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες ημέρες. Τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, ήταν εκείνα που τον είχαν οδηγήσει τον περασμένο Αύγουστο να υποβάλλει και την παραίτηση του από τη θέση του Μητροπολίτη Ηλείας προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την παράκληση να τον διαδεχτεί ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου του 1932 και σε τρείς ημέρες θα γιόρταζε τα 91α γενέθλια του.

Το 1946, ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενεγράφη στην επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και το 1953 στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς από τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό Α΄ και πήρε το όνομα Γερμανός προς τιμήν του γέροντός του. Στις 20 Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και στις 6 Δεκεμβρίου πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου από τον γέροντά του μητροπολίτη Γερμανό, και προήχθη σε αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου. Τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε ιεροκήρυκας και γενικός αρχιερατικός επίτροπος και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη μητροπολίτης Ηλείας. Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και στις 24 Οκτωβρίου ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Ήταν συγγραφέας πολυάριθμων έργων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε επιλέξει να υποβάλλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, ζητώντας ταπεινά να χρήσουν ως διάδοχο του, τον στενό φίλο και συνεργάτη του, το νέο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο.