Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου-Οι «μεγάλοι» μαχητές της ζωής…

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου-Οι «μεγάλοι» μαχητές της ζωής…

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί αλλά και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας, τιμούμε κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η σημερινή ημέρα, μας υπενθυμίζει πως τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ήρωες, καθώς από πολύ μικρή ηλικία, αγωνίζονται και δίνουν μάχες- μεγαλύτερες από αυτές που εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα για όλους, δίνοντας ένα σημαντικό μήνυμα…. Μικροί και μεγάλοι, πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι και να κοιτάμε κατάματα την ασθένεια.

Η σημερινή ημέρα, είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους μικρούς μαχητές και μαχήτριες της ζωής που με τόση δύναμη και γενναιότητα αντιμετωπίζουν τον καρκίνο… σαν μία ακόμα ασθένεια.

«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στα παιδιά από νόσο και τη 2η αιτία μετά τα ατυχήματα.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.  Ο παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι μόνο μία νόσος. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές μορφές» επισημαίνει ο σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» ενώ υπογραμμίζει «Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Όμως, μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση η οποία βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη, παιδιά και έφηβους». Ο καρκίνος δε κάνει διακρίσεις και δυστυχώς πολλά παιδιά ακόμη και από βρεφική ηλικία έρχονται αντιμέτωπα με τη δύσκολη ασθένεια που έχει πολλές παραμέτρους και πρόσωπα. Η ζωή τους αλλά και των οικογενειών τους αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη καθώς η χαρά της καθημερινότητας γίνεται λύπη και κάποιες φορές τραγωδία.

Μπορεί για κάποιους να είναι δύσκολο ακόμα και το να πουν την λέξη «καρκίνος» ωστόσο εκείνοι οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι μαζί του, δίνουν μέσω της «Πρώτης» το δικό τους μήνυμα ζωής!

Έφη Βλάμη – πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο

«Όλος ο κόσμος ξέρει την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου που ήταν χθες μα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι σήμερα.15 Φεβρουάριου είναι η παγκόσμια  ημέρα  κατά του παιδικού καρκίνου. Ούτε εγώ  το γνώριζα αλλά το έμαθα με έναν άσχημο τρόπο, καθώς  στην τρυφερή  ηλικία  των 14αρων ετών νόσησα από οστεοσάρκωμα (καρκίνος  των οστών). Ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη περίοδος  για μένα αλλά και την οικογένειά  μου, η οποία με στήριξε και με βοήθησε πάρα πολύ, παρότι ήταν και για εκείνους αδιανόητο ότι θα μπορούσαν να με χάσουν. Σας μιλάω σήμερα όχι για να προκαλέσω φόβο, λύπηση ή οτιδήποτε άλλο, αλλά για να σας μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πολλά ακόμη. Στάθηκα τυχερή και όλα πήγαν καλά… Το ξεπέρασα παρότι έχασα το ένα μου πόδι και συνέχισα τη ζωή μου. Από αθλήτρια στίβου που ήμουν ασχολήθηκα με τη ξιφασκία με αμαξίδιο, σπούδασα, εργάζομαι. Έχω μια φυσιολογική ζωή. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να έχεις στήριξη από την οικογένεια  και το φιλικό περιβάλλον, όπως επίσης και το να μη σε κοιτάζουν περίεργα  στο δρόμο αν βγεις έξω χωρίς μαλλιά και αδυνατισμένη από τα φάρμακα. Θα ήθελα λοιπόν να πω σε όσους νοσούν πώς με θετική  σκέψη πίστη και αισιοδοξία όλα μπορούν  να ξεπεραστούν και στον υπόλοιπο κόσμο ότι  μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με το να δίνουν αίμα, αιμοπετάλια και να ενημερωθούν για το πως  μπορούν να γίνουν εθελοντές  δότες μυελού των οστών. Τίποτα από αυτά δεν είναι επικίνδυνο και μπορεί να σώσουν κάποιον συνάνθρωπό τους. Με λίγα δικά σου κύτταρα μπορεί να συνεχίσει κάποιος να κάνει πράξη τα όνειρα του».

Μαντώ Ανδριόλα- μητέρα 4χρονης Διονυσίας

«Η Διονυσία έδωσε τη δική της μάχη πριν από επτά μήνες. Δεν νικήθηκε από τον καρκίνο, τον νίκησε και τον πήρα μαζί της. Λυτρώθηκε από αυτόν. Ο καρκίνος πάντα κερδίζεται. Είτε χάνεις το πρόσωπο που αγαπάς, είτε χάνεις τον καρκίνο. Πάντα υπάρχει νίκη. Η Διονυσία διαγνώστηκε σε ηλικία 2 ετών και τον πήρε κοντά της στα 4,5. Την ταλαιπώρησε αλλά όχι άλλο. Στο πλευρό μας, πέρα από τους γιατρούς της, το νοσηλευτικό προσωπικό και τον σύλλογο «Φλόγα», από τον τόπο μου, είχα δίπλα μου το Γιάννη Πλεμμένο, που για εμένα δεν είναι απλά ένας φίλος αλλά οικογένεια. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι πίσω μου ήταν το ίδιο το παιδί, που πάντα ήταν με το γέλιο της και όρθια, όπως ακριβώς έφυγε.

Το μήνυμα που έχω να στείλω εγώ σε όλα τα παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο αλλά και στις οικογένειες τους, είναι να έχουν δύναμη, θάρρος και θράσος και χαμόγελο. Το χαμόγελο κερδίζει πολλά».

Αφροδίτη Γκινοπούλου- γιατρός παιδοαιματολόγος

«Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία το 2014, περίπου 8.000 παιδιά ηλικίας 0-15 ετών προσβλήθηκαν από κάποια μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ ενώ περίπου 1.500 έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους.

Όσον αφορά την Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 280-300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και την παρατηρούμενη αύξηση της επίπτωσής του παραμένουν άγνωστα.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες “Φλόγα” τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί. Τα ίδια ποσοστά ίασης έχουμε και στη χώρα μας, όπου νοσούν 350 παιδιά περίπου κάθε χρόνο.

Οι γονείς, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημα τους.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, μια νόσος που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ενημερωτικά κάποια βασικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

15.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. 350 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Πάνω από 500.000 άτομα στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. Το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες θεραπεύεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών θεραπεύεται».

Γιάννης Πλεμμένος – Αντιδήμαρχος Παιδείας, Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Δήμου Πύργου / Ενεργό μέλος Συλλόγου «Φλόγα»

«Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει» Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου 15η Φεβρουαρίου.

Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα χτύπημα στο στομάχι για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο!

Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι μόνο μια σοβαρότατη ασθένεια αλλά και μία κατάσταση πολυσύνθετη, δύσκολη και συναισθηματικά επώδυνη.

Επηρεάζει όχι μόνο το παιδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Όλη η ζωή της οικογένειας αλλάζει δραματικά με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα.

Πολλοί γονείς αισθάνονται πως οι δυνάμεις τους δεν θα επαρκέσουν ενώ μέσα τους κυριαρχεί ο φόβος, η θλίψη, η οργή και η απελπισία.

‍Το παιδί έχει ανάγκη από παρηγοριά και στήριξη, πράγματα τα οποία μόνο οι γονείς του μπορούν να του προσφέρουν. Επομένως οι γονείς πρέπει να παραμείνουν δυνατοί και σταθεροί ώστε να μπορούν να του συμπαρασταθούν.

Για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει η ιατρική ομάδα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του παιδιού και των γονέων, να τους συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο και να τους εξασφαλίζει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με ειδικούς ψυχικής υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση με τη λιγότερη δυνατή σωματική και ψυχική επιβάρυνση.

‍Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή βοηθώντας συλλόγους γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια που τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ