Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα €200 έως €300 σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση...

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα €200 έως €300 σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση – Δείτε live

Αύριο η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο – Θα καταβληθεί εφάπαξ – Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις τον Ιανουάριο λόγω της προσωπικής διαφοράς παραχωρεί αυτή την ώρα στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη τύπου

Η Κοζάνη και η δυτική Μακεδονία θα έρθουν πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων με την ολοκλήρωση του Ε95. Κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχουν βρεθεί στην περιοχή δεκάδες φορές για να καταλήξουμε στο σχέδιο που έχουμ καταλήξει και έχει την έγκριση της ΕΕ. Το σχέδιο αυτό δίνει στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και σε έναν βαθμό στην Καστοριά τα υψηλότερα επίπεδα ωφελειών και κινήτρων. Γι’ αυτό και κοιτάνε πλέον επενδύσεις στη δυτική Μακεδονία πολύ σημαντικοί επενδυτικοί όμιλοι.

– Για την απόσταση της περιφέρειας από τα κέντρα αποφάσεων η επόμενη ερώτηση

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την μονάδα αυτή που  χρησιμοποιεί τη βέλτιστη τεχνολογία για την αξιοποίηση του λιγνίτη με αποτέλεσμα να είναι η πιο φτηνή αφού παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Θα είναι σημαντική και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μετατροπή της σε φυσικού αερίου και για το άμεσο μέλλον θα καίει λιγνίτη. Αν κάτι μάθαμε από τη ρωσική εισβολή είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή και ότι οι φτηνότερες πηγές ενέργειας είναι οι ΑΠΕ ειδικά από τον ήλιο που τον έχουμε σε αφθονία. Όμως γνωρίζετε ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έχει ιδιατερότητες και όσο δεν έχουμε εξελιγμένες μονάδες αποθήκευσης δεν μπορεί να αφήσουμε τις μονάδες βάσεις. Πρέπει να έχουμε και τη στρατηγική των στρατηγικών εφεδρειών και αυτή τη λογική καλύπτει η μονάδα Πτολεμαΐδα V

Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον επιεικό προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα καταγραφεί. Υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα αναγγέλλω ΄΄ενα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους αυτούς που θα είναι από 200 έως 300 ευρώ. Συγκεκριμένες εξαγγελίες αύριο από το οικονομικό επιτελείο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οσο δημιουργείται τέτοιος χώρες θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες.

– Για τους συνταξιούχους η τρίτη ερώτηση

Το θέμα του νοσοκομείου για την έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει δεν φαίνεται να είναι αρκετά. Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό, βοήθησε και η πανδημία, αλλα΄δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Συζητάμε με το υπ. Υγείας για το πώς θα στελεχώσουμε περιφερειακά νοσοκομεία σε συγκεκριμένες ειδικότητες και σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Για εμάς το θέμα αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του σχεδίου για το ΕΣΥ αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν για δεύτερη τετραετία. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε καλύτερα στην περίοδο της πανδημίας αλλά αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Ο πιο αδύναμος κρίκος όμως παραμένουν τα νοσοκομεία σε στελέχωση γιατρών και νοσηλευτών.

– Για νοσοκομείο Κοζάνης η δεύτερη ερώτηση στον πρωθυπουργό

Είμαι πεπεισμένος ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης. Γι αυτό έχουμε δαπανήσει τόση ενέργεια για διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους για περισσότερους πόρους. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2010. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δικαιολογημένος προγραμματισμός για μια περιφέρεια που είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν ενεργειακό πορό. Αυτό που παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο που δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν θέλω να βλέπω προβλήματα αλλά λύσεις και σας μεταφέρω την εμπειρία μου από την επίσκεψή μου σε ένα σύγχρονο οινοποιείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή και αποτελεί παράδειγμα για το πώς όταν ο πρωτογενής τομέας είναι εξωστρεφής μπορεί να κάνει θαύματα. Η δυτική Μακεδονία θα έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν αρδευτικά έργα. Η τηλεθέρμανση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο στην περιοχή. Η μονάδα της Πτολεμαΐδας V είναι η απόδειξη ότι ο λιγνιτής ως εφεδρεία είτε για να στηρίξει την τηλεθέρμανση θα έχει ρόλο στην περιοχή. Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ φεύγω πιο αισιόδοξος από τη δυτική Μακεδονία βλέποντας και την ανταπόκριση των πολιτών και ότι ένα μέρος της καχυποψίας έχει εξαφανιστεί. Τώρα που οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει σχέδιο έχουν κάθε δικαιώμα να βλέπουν το μέλλον με καλύτερη αισιοδοξία.

– Για τη δυτική Μακεδονία και την πράσινη μετάβαση η πρώτη ερώτηση

Η εξαγγελιά για τις συντάξεις

«Έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας προαναγγέλοντας τις σημερινές εξαγγελίες.

Όπως είπε, δε, το πρωί της Τρίτης στη Φλώρινα «δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας». «Σας είχα πει ότι θα κάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα δημιουρήσουμε θέσεις εργασίας και το πετύχαμε. Ειδικά για τη δυτική Μακεδονία έδωσα αγώνα στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσουμεπ πρόσθετους πόρους για να κάνουμε πράξη το σχέδιο δίκαιης μετάβασης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κατοίκους της πόλης.

«Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο τον οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, όμως οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την κυβέρνηση» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα της στήριξης των συνταξιούχων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ