Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης: Μέσα στην εβδομάδα η ανακοίνωση του μπόνους στους συνταξιούχους που δεν...

Μητσοτάκης: Μέσα στην εβδομάδα η ανακοίνωση του μπόνους στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Θα είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες διεμήνυσε από την Καστοριά ο πρωθυπουργός

Τις εμβληματικές εξαγγελίες που θα επισφραγίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο θα διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις επερχόμενες κάλπες, αναζητεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο βασικός κορμός του «γαλάζιου» Προγράμματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος και θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα βάλει τις τελικές πινελιές αφού καταλήξει νωρίτερα σε συμπαγείς και εύληπτες προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου ανακοίνωσε την Δευτέρα από την  Καστοριά όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν εξαγγελίες για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Όπως διεμήνυσε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός στους κατοίκους της Καστοριάς, η κυβέρνησή του θα είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους.

«Οπως στην πρώτη τετραετία υλοποιήσαμε τη δέσμευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, έτσι στη νέα τετραετία η κυβέρνηση, την οποία θα σχηματίσουμε, θα δεσμευτεί προγραμματικά για την ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων που άρχισε ήδη να υλοποιείται από τις αρχές του 2023», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας την αρχή που έγινε ήδη με τις αυξήσεις των συντάξεων. Ενώ ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στα προγράμματα για τη στέγαση των νέων.

Στο μεταξύ στην πορεία προς τις κάλπες και προκειμένου να μην υπάρξουν δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ένα ποσό της τάξης των 500 έως 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να εξασφαλιστούν από την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

«Δώρο Πάσχα»

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από το Market Pass, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και με χρηματοδότηση από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, απορροφώντας ένα μέρος από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει ανοίξει ήδη συζήτηση για τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος το οποίο θα δοθεί με τη μορφή «δώρου Πάσχα» σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Μελετάται επίσης η στοχευμένη ενίσχυση των συνταξιούχων οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η αναβίωση της ρύθμισης των οφειλών που έχουν πολίτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Υψηλή απορρόφηση κονδυλίων

Η παρουσία, εξάλλου, του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. συνοδεύτηκε από καλές ειδήσεις στο οικονομικό πεδίο, καθώς κέρδισε έδαφος η επισήμανση από τον κ. Μητσοτάκη της ανάγκης να κινηθεί πιο φιλόδοξα η Ευρώπη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RΕPowerEU.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται μέχρι στιγμής πρωταθλήτρια στις εκταμιεύσεις ποσών από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία έχει ήδη απορροφήσει 11,09 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της χώρας. Εξαιτίας αυτής της καλής πορείας, μάλιστα, δημιουργείται η προοπτική για να κατανεμηθεί στη χώρα μας επιπλέον ρευστότητα ύψους 5,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU. Πρόκειται για επιχορηγήσεις ύψους 769 εκατ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στη χώρα μας από την αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού που αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου.

Η τοξικότητα και οι εκλογικοί σχεδιασμοί

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την τροπή που έχουν πάρει οι πολιτικές εξελίξεις, ιδίως μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυξήσει, όπως υποστηρίζουν, τη δόση τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, με κινήσεις όπως η αποχώρηση από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα του τύπου «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», κραυγές στελεχών του για επιβολή της Δημοκρατίας «με το καλό ή το άγριο», η έναρξη των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον ύμνο του ΕΑΜ κ.λπ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως «η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευνοεί την κυβερνητική παράταξη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποξενώνεται από τους κεντρώους και μετριοπαθείς πολίτες που απεχθάνονται την τοξική αντιπαράθεση και επιζητούν την κανονικότητα και την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, ο κυβερνητικός μηχανισμός, όπως και το κομματικό δυναμικό της οδού Πειραιώς, εξακολουθούν να πορεύονται με την προοπτική ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί στις 9 Απριλίου και η τυχόν επαναληπτική εκλογή προγραμματίζεται για τις 14 Μαΐου.

Υπό αυτό το πρίσμα τις τελευταίες ημέρες πύκνωσαν οι ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων βουλευτών που προτίθενται να πολιτευτούν με τη Ν.Δ. και πήραν το χρίσμα από τον πρωθυπουργό που τους δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αναταράξεις στη γειτονική Τουρκία που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό απασχολούν έντονα τον πρωθυπουργό και τον κύκλο των στενών του συνεργατών, πλην, όμως, πηγές με γνώση των συζητήσεων θεωρούν «πολύ πρόωρη και ως τώρα αβάσιμη» τη φημολογία ότι τυχόν αναβολή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των προγραμματισμένων για τις 14 Μαΐου τουρκικών εκλογών μπορεί να επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας.

«Μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν όλα όσα γίνονται στην Τουρκία, αλλά δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», λένε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου τα οποία άκουσαν με ικανοποίηση τις ευχαριστίες παραγόντων της Αγκυρας για την έγκαιρη αντίδραση της Ελλάδας στο αίτημα αποστολής ομάδων διάσωσης αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των βαρύτατα δοκιμαζόμενων γειτόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ