Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑναξιοποίητη δύναμη η γεωργία!

Αναξιοποίητη δύναμη η γεωργία!

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες δυνατότητες του Πρωτογενούς Τομέα

*Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν παραγωγοί

  που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο

 και με «ατμομηχανή» την ποιότητα

 των Ελληνικών προϊόντων

*Προϊόντα όπως ελαιόλαδο, γαλακτομικά,

Ιχθυηρά, κλπ κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα

των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων

*Σε δεινή θέση ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία

 με την πλειοψηφία των παραγωγών

να βρίσκονται σε απόγνωση

Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος

(Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος

*BA Modern History (London Guildhall University)

*MA Mediterannean Studies (Univesristy of London)

 (Ιστορικός – Συγγραφέας – Αρχισυντάκτης στο ενημερωτικό πόρταλ skalistiri.news – Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ “Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821” και Αναβιωτής του 1821

skalistirinews@gmail.com).

ΦΩΤΟ –Teo New

O Αγροτικός τομέας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας και έθρεψε αιώνες τώρα τους πολίτες αυτής της χώρας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η αγροτική παραγωγή και δη στο νομό Ηλείας αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων αλλά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των μικρών παραγωγών – καλλιεργητών που έχουν να κάνουν με τα κόστη καλλιέργειας, την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, την ασφάλιση, κ.α.

«Αμαρτίες» 2,5 δις. ευρώ

Την ίδια στιγμή το ποσό των καταλογισμών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα για αγροτικές παραβάσεις από την Ε.Ε. – «αμαρτίες» υπουργών Γεωργίας κυβερνήσεων προηγούμενων ετών (πακέτο Χατζηγάκη, Κοντού, κ.λ.π.) έχει φτάσει τα 2,5 δις. ευρώ. Παράλληλα αγκυλώσεις του συστήματος έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο, καθώς μεγάλος αριθμός αγροτών εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων. Μέσα δε σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το τρίτο Μνημόνιο που έβαλε «ταφόπλακα» στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Άριστη η ποιότητα

των Ελληνικών

προϊόντων!

Παρ’ όλα αυτά η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα έχει καταφέρει πολλές «πρωτιές» χάρη στο πείσμα και στην επιμονή ορισμένων φωτεινών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και με «ατμομηχανή» την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων.

  Σε 1.300 προϊόντα ονομασίας προέλευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα 102 είναι Ελληνικά με πιστοποίηση ΠΟΠ – ΠΓΕ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

  Ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελεί την «ναυαρχίδα» των Ελληνικών εξαγωγών, με την αξία του να κυμαίνεται στα 8 δις. ευρώ (στοιχεία 2013).  Μάλιστα επτά προϊόντα (ελαιόλαδο, γαλακτομικά, ιχθυηρά, κ.λ.π.) κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα  των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων που αποκτούν σήμερα εξαγωγικό προσανατολισμό αφορά προϊόντα της Ελληνικής γης.

 Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως είναι οι τσιπούρες και τα λαβράκια, την Τρίτη θέση στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν), την Πέμπτη θέση στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.

Σε δεινή θέση

ο αγροτικός κόσμος

της Ηλείας

Την ίδια ώρα στην Ηλεία ο αγροτικός τομέας που αποτελεί έναν από τους βασικούς της πυλώνες ανάπτυξης αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων με την πλειοψηφία των παραγωγών – καλλιεργητών να βρίσκονται σε απόγνωση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από την Πολιτεία. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες πωλούνται τα αγροτικά τους προϊόντα, τα υψηλή κόστη παραγωγής που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, η αυξημένη φορολογία, τα χαράτσια σε ακίνητα και αγροτεμάχια και γενικότερα η παντελής έλλειψη κινήτρων  από την Πολιτεία για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη  γη.

  Στο νομό μας οι μικροί αγρότες – καλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν.

  Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι του νομού αφού τα προϊόντα τους όπως γάλα, κρέας πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και βεβαίως έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται για τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

«Ο Πρωτογενής τομέας

 ήταν και παραμένει

 ελλειμματικός»

Παρ’ όλα αυτά εξαγωγικοί κύκλοι επισημαίνουν και δεν έχουν άδικο ότι «ο πρωτογενής τομέας ήταν και παραμένει ελλειμματικός, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 91% των εισαγωγών, εξαιτίας της χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας των Ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων, αλλά και της χαμηλής επάρκειας της εγχώριας αγοράς ειδικά σε όρους μεταποίησης, ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής αλλά και επιθετικής προώθησης / προβολής των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό».

Μειωμένες οι ενισχύσεις των παραγωγών

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις των παραγωγών είναι μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη. Συνολικά ο «κουμπαράς» της νέας ΚΑΠ περιέχει 19,3 δις. ευρώ.

 Εξ’ αυτών 14,6 δις. είναι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και 4,7 δις. ευρώ μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μεταποίηση, βιολογική γεωργία, νέοι αγρότες κ.λ.π.).

Ειδικότερα από τα κονδύλια για αγροτική ανάπτυξη 413 εκατ. Ευρώ θα κατανεμηθούν σε 7.500 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 240 εκατ. Ευρώ σε νέους αγρότες και start up. Ακόμη 254 εκατ. Ευρώ θα δοθούν σε 340 σχέδια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, 27 εκατ. Ευρώ για οργάνωση παραγωγών και 79 εκατ. Ευρώ για προώθηση καινοτομίας.

 Σε εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα θα καταβληθούν 451 εκατ. Ευρώ, αγροτική – δασική οδοποιία  74 εκατ. Ευρώ και κτηνοτροφικά πάρκα 10 εκατ. Ευρώ.

 Από τις δημόσιες επενδύσεις θα διατεθούν 40 εκατ. Ευρώ για ανάπλαση οικισμών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 502 εκατ. ευρώ για βιολογική παραγωγή.

  Σε γεωργο – περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις θα διατεθούν 267 εκατ. ευρώ ενώ οι ενισχύσεις σε γεωργούς μειονεκτικών περιοχών θα ανέλθουν σε 900 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τρέχουν παράλληλα με την κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών (80 εκατ. ευρώ) και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (124 εκατ. ευρώ).

ΠΡΩΤΗ – ΑΠΟΨΗ

 Ο αγροτικός κόσμος της χώρας και δη της Ηλείας δίνει έναν αγώνα επιβίωσης. Δίνει έναν αγώνα για να μπορέσει να παραμείνει στα χωράφια του και να συνεχίσει να καλλιεργεί.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξουν και τα μέτρα – κίνητρα εκείνα από την πλευρά της κυβέρνησης που θα τους βοηθήσουν στο να παραμείνουν στα χωράφια τους. Με το να υφίστανται σκληρή φορολογία, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου είναι χρεωμένη με δάνεια που τα πήρε για να μπορέσει να φτιάξει την δική της καλλιέργεια, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  Η κυβέρνηση ας αρχίσει επιτέλους να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που θα έχουν ως βασικό στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και όχι τον αφανισμό του. Η πλειοψηφία των μικρών αγροτών – καλλιεργητών και κτηνοτρόφων θέλουν βοήθεια ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να διατηρήσουν τα ζώα τους. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για αγροτικό τομέα στην Ελλάδα αφού την θέση τους θα την έχουν πάρει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αγροτικών εφοδίων και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα θα έχουν αντικατασταθεί από τα εισαγόμενα και αμφιβόλου ποιότητας.


το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έμειναν αδιάθετα τα προηγούμενα χρόνια περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που θα μπορούσαν να στηρίξουν την καινοτομία, τα προϊόντα ποιότητας, τη βιολογική παραγωγή, τη γεωργική έρευνα, κ.α.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ