Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα20ήμερο λουκέτο στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας

20ήμερο λουκέτο στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Σταματά η λειτουργία όλων των υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων, που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον, τις οικοδομικές άδειες και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα

«Παγώνουν» οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών και πολεοδομικές  διευθετήσεις για μεταβιβάσεις, συμμετοχή σε προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και ΕΣΠΑ

Από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 έχει ξεκινήσει το εικοσαήμερο –λουκέτο στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας, το οποίο θα διαρκέσει έως στις 13 Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι τότε  σταματά στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας η λειτουργία όλων των υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων, που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον, τις οικοδομικές άδειες και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα αλλά και τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών και πολεοδομικές  διευθετήσεις για μεταβιβάσεις, συμμετοχή σε προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και ΕΣΠΑ.

Το αποτέλεσμα που αναμένεται είναι ότι σε συνέχεια των καθυστερήσεων και των προβλημάτων, που ήδη σημειώνονται σε αυτούς τους τομείς λόγω της προβληματικής λειτουργίας των ΥΔΟΜ,  θα μετατραπεί σε γενικό μπλακάουτ.

Αποκλεισμοί λειτουργίας ΥΔΟΜ

Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού, οι  διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), Οι τρεις Ομοσπονδίες έχουν συμπεριλάβει στο εξώδικο για την προκήρυξη της 20ήμερης απεργίας – αποχής, που απέστειλαν προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών (και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και στο σύνολο των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ) και Οικονομικών: 

 «την προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ.μ. και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10.00 π.μ». Και ότι

 «το διάστημα από 23 Ιανουάριου έως και 13 Φεβρουάριου 2023, οι Α’ βάθμιες Ενώσεις και Σύλλογοι μας μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και με απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους, να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις εφόσον κριθεί σκόπιμο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας (covid-19) και να προβούν σε οποιαδήποτε δράση κρίνουν, όπως αποκλεισμούς της λειτουργίας Υ.ΔΟΜ, ενημερωτικές συσκέψεις, κλπ».

Κάλεσμα για κοινό μέτωπο μηχανικών 

 «Ετοιμάζουμε ανοιχτές επιστολές προς όλους τους συλλόγους μηχανικών, τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς αλλά και προς τους πολίτες, με τις οποίες τους καλούμε να στηρίξουν την κινητοποίηση και να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο όλων των μηχανικών για εφαρμοστούν λύσεις νόμιμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των ΥΔΟΜ», αναφέρει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

 «Σε καμία περίπτωση δεν στρεφόμαστε κατά των συναδέλφων μας ελεύθερων επαγγελματιών και των πολιτών. Αντίθετα πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την κινητοποίηση μας υποστηρίζουμε εξίσου τους δικούς τους με τους δικούς μας σκοπούς, διότι το πρόβλημα της διάλυσης των ΥΔΟΜ είναι κοινό για όλους μας». Αυτό απαντά ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε δημοσιογραφικό ερώτημα για τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις που σημειώνονται ότι η πολυήμερη απεργία- αποχή δεν είναι ο πρόσφορος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ΥΔΟΜ, καθώς επιτείνει τα προβλήματα και σε κάθε περίπτωση προκαλεί μεγάλα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και τους πολίτες.

Έχει λήξει η διοικητική υποστήριξη για τις μισές ΥΔΟΜ της χώρας

 «Οι πρώτοι που ταλαιπωρούνται και θίγονται από την έλλειψη προσωπικού, την πολεοδομική πολυνομία, τις καθυστερήσεις, αλλά και την αυθαίρετη μη εφαρμογή της νομοθεσίας στις ΥΔΟΜ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί και οι πολίτες και βεβαίως οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες»,  λέει ο Δημήτρης Πετρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «εναντίον των μηχανικών στρέφονται οι διχαστικές λογικές που διαιωνίζουν την κατάσταση και όχι οι κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:  «Από την 1-1-2023 έχει λήξει για μία ακόμη φορά η διοικητική υποστήριξη των ΥΔΟΜ Δήμων που δεν διαθέτουν δική τους πολεοδομία και καλύπτονται από τους Δήμους που έχουν ΥΔΟΜ, και δεν έχει δοθεί καμία παράταση. Κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία των μισών ΥΔΟΜ της χώρας δεν υφίσταται νόμιμα». «Δεν κάνουμε την απεργία χωρίς λόγο. Είναι πλέον τέτοια η έκταση των προβλημάτων αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων να αντιμετωπιστούν που δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αναμονής» λέει ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Η ευθύνη των εξελίξεων στα υπουργεία

Για απόφαση αναστολής της κινητοποίησης ο Δημήτρης Πετρόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνον στην περίπτωση, που υπάρξει θετική αντίδραση των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και αναληφθούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες λύσεις στα αιτήματα της κινητοποίησης. Από τα λεγόμενα του ωστόσο προκύπτει ότι μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν καν απαντήσει στο αίτημα των τριών ομοσπονδιών για συναντήσεις διαλόγου εξέτασης των θεμάτων. Επιπροσθέτως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ότι θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για λύσεις οι οποίες θα τηρηθούν. Σχετικά θυμίζει ότι είχε πραγματοποιηθεί απεργία αποχή στις ΥΔΟΜ δύο εβδομάδων τον Μάρτιο του 2022, με τη στήριξη και συλλόγων μηχανικών, όπως του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) αλλά καμία θετική εξέλιξη δεν σημειώθηκε στην επίλυση των θεμάτων.

Επισημαίνει ως χαρακτηριστικό γεγονός ότι σε συνάντηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022, συμφωνήθηκε να καλυφθούν άμεσα 150 θέσεις επιλαχόντων ειδικοτήτων μηχανικού στις ΥΔΟΜ από τον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ  και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση κατανομής των θέσεων. «Δηλαδή υπάρχουν οι επιλαχόντες μηχανικοί και οι θέσεις εξακολουθούν να παραμένουν  κενές», λέει ο  Δ. Πετρόπουλος.

Συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα

Εντός της εβδομάδας αναμένονται συναντήσεις των διοικήσεων των τριών Ομοσπονδιών με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν  η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ να ζητήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων ήδη έγιναν τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ΚΚΕ και Μέρα 25. Οι εκπρόσωποι των τριών αυτών κομμάτων δήλωσαν θετικοί στην υποστήριξη των αιτημάτων της κινητοποίησης και ότι θα αναλάβουν κοινοβουλευτική δράση για την προώθηση λύσεων.

Ποιές υπηρεσίες και πλατφόρμες κλείνουν

Σημειώνεται ότι κατά την 20ημέρη απεργία αποχή δεν θα λειτουργούν:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουάριου 2023.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.

Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της κινητοποίησης των τριών Ομοσπονδιών είναι:

-Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.

-Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας

-Αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, με νομοθετική πρόβλεψη για άμεση τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Δήμων όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, ώστε η Οργανική μονάδα (ΥΔΟΜ) να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις (ελάχιστη στελέχωση, κ.α.).

-Άμεσα, νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων.

-Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.

-Κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).

-Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.

-Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.

-Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των υπαλλήλων σε οποιοδήποτε είδος δικαστικής διένεξης (ποινικής, αστικής κλπ.) εφόσον αυτή ανάγεται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους στις ΥΔΟΜ.

-Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.

-Υποχρεωτική προέγκριση άδειας για όλες τις Κατηγορίες (1,2 και 3).

-Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.

-Τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για διαπίστωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση της επάρκειας της ελάχιστης στελέχωσης με την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ