Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕπίσημο – ΝΑΤΟ: Τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία και Φινλανδία

Επίσημο – ΝΑΤΟ: Τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία και Φινλανδία

Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία μετά από αίτημα της Τουρκίας

Η οργή στην Άγκυρα για το κάψιμο του κορανίου έφερε επίσημη αντίδραση στο ΝΑΤΟ

Αναβολή στις συζητήσεις για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα υπάρξει στο ΝΑΤΟ μία ημέρα μετά το τουρκικό μπλόκο που ύψωσε με δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα η οργή της Τουρκίας εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον.

«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον», δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Πλέον η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισέλθει μόνη της στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό νωρίτερα με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο.

Όπως δήλωσε ο Χααβίστο στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς την μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.

Ο Χααβίστο έκανε λόγο για την ανάγκη ενός διαλείμματος στις συζητήσεις με την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη και στην κίνηση του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος έκαψε το κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «φρένο στις συζητήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ