Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕλληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι καταγγελίες για παιδική...

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία

Δραματική ετήσια αύξηση κατά 133% καταγράφει η ανοιχτή γραμμή Safeline.gr στις καταγγελίες που δέχτηκε το 2022 για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αύξηση 35% καταγράφηκε το ίδιο διάστημα στον συνολικό αριθμό καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο, οι οποίες έφτασαν τις 12.000 αναφέρει η υπηρεσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται» αναφέρει το Safeline.gr, επικαλούμενο δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE για ακόμα 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο.

Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr, σημαντική αύξηση υπήρξε και στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, στην εξαπάτηση μέσω phishing και τις οικονομικές απάτες.

Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα, με το 45% των καταγγελιών να αφορούν το Instagram και το 40% το Facebook.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο διαχειρίζεται την ανοιχτή γραμμή του SafeLine.gr είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

Το ενημερωτικό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLinegr δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του Διαδικτύου, για τις οποίες και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την Interpol.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ