Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιτροπές Δήμων και Περιφερειών: Ίδιες συνθέσεις, ελάχιστες αρμοδιότητες

Επιτροπές Δήμων και Περιφερειών: Ίδιες συνθέσεις, ελάχιστες αρμοδιότητες

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία

«Διατηρούμε τις συνθέσεις των Οικονομικών Επιτροπών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Στο σχέδιο νόμου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, κατατίθεται η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

«Διατηρούμε τις συνθέσεις των Οικονομικών Επιτροπών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έτσι όπως είχαν προβλεφθεί αρχικώς, με τον προσβληθέντα νόμο, και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Βορίδης είχε τόνισει ότι η τροπολογία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα συζητήσει η Βουλή, μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ και την επίδοσή της στο υπουργείο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ενημέρωσε ότι παράλληλα κατατίθενται και οι διατάξεις το θέμα των έκτακτων επιχορηγήσεων των ΔΕΥΑ καθώς και η ρύθμιση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα».

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Η τροπολογία Βορίδη, προσανατολίζεται στη μη αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των δυο επιτροπών, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, διότι αυτό δεν επιτάσσεται με βάση της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως, θα προβλέπει είτε ολική επαναφορά των αρμοδιοτήτων στα δημοτικά συμβούλια από τις Οικονομικές Επιτροπές, όπου είχαν μεταφερθεί με τις διατάξεις Θεοδωρικάκου, είτε ορισμένων μόνον, οι οποίες αξιολογούνται ως σημαντικές με βάση και το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ. Αναφορικά με τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής των δήμων δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, αλλά θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ