Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο υπουργείο Υγείας αιρετοί και φορείς της Ηλείας για τη στελέχωση της...

Στο υπουργείο Υγείας αιρετοί και φορείς της Ηλείας για τη στελέχωση της Ν.Μ. Πύργου: Στο “περίμενε” μέχρι νεωτέρας

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του νοσοκομείου Πύργου τουλάχιστον με δύο Παθολόγους ιατρούς επεσήμαναν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες το πρωί, οι αιρετοί και οι φορείς της Ηλείας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης που είχε ομόφωνα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Πύργου και στην οποία είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Στην κινητοποίηση για την στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου συμμετείχε και ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος έχει αναδείξει το θέμα της υποστελέχωσης του ΓΝ Ηλείας στη Βουλή.

Οι αιρετοί και οι φορείς της Ηλείας έφτασαν έξω από το υπουργείο Υγείας λίγα λεπτά πριν τις 11:00 χθες το πρωί, ενώ έξω από το χώρο του υπουργείου ανάρτησαν πανό στα οποία ανέφεραν «Μην κλείνετε το νοσοκομείο Πύργου», «Δεν υπάρχει νοσοκομείο χωρίς γιατρούς» και «Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Το νοσοκομείο Ηλείας κατέρρευσε». Ακολούθησε συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για μία ακόμα φορά εμφανίστηκε αρνητική στο να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία της Ηλείας ως «άγονης ζώνης τύπου Α» ενώ σημείωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή, δίνονται κίνητρα προκειμένου το νοσοκομείο Πύργου να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό.

Οι αιρετοί

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Βουλευτής Ηλείας Δ. Καλαματιανός τόνισε: «Η υγειονομική κατάρρευση του τόπου μας είναι δεδομένη. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο., η έλλειψη σε γιατρούς είναι τραγική. Όλοι γνωρίζουμε ότι έγινε μέχρι και εφημερία χωρίς να υπάρχει γιατρός παθολόγος για 10 ώρες. Είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες κινήσεις καθώς βρισκόμαστε στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε.  Ειδικά στο ζήτημα των γιατρών πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει με μία στοιχειώδη ευθύνη και ευτυχξία αυτά τα ζητήματα. Πρέπει οπωσδήποτε η Ηλεία να ενταχθεί στην άγονη ζώνη Α ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στον τόπο μας να μείνουν εκεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να μπορέσουμε να έχουμε μία αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους τους πολίτες της Ηλείας την οποία δικαιούνται».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επεσήμανε: «Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία συναντήσαμε την υπουργό κα. Γκάγκα.  Τα θέματά μας βέβαια, με την σειρά όπως τα θέσαμε, όσον αφορά την άγονη ζώνη Α που προτείναμε το νοσοκομείο μας να ενταχθεί ήταν αρνητικό το υπουργείο, επιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε αυτό. Είπανε να βρούμε θέσεις ιατρών με πράξεις διοικητισμού όπως λένε οι νόμοι προβλέπουν,  όπως έγινε το καλοκαίρι προς τα νησιά με μπόνους 1.500 ευρώ αφορολόγητα, να στείλουν τουλάχιστον δύο παθολόγος έτσι και τρίτον υπενθυμίσαμε ότι έχουμε δύο στρατόπεδα στην Ηλεία τη ΣΕΤΤΗΛ και την 117 ΠΜ και μπορούμε να στείλουν και από κει γιατρούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν, είναι να μένουν παρατηρητές στο φαινόμενο. Πρέπει άμεσα τις επόμενες μέρες να γίνουν κινήσεις. Στις γιορτές Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά δεν θα έχουμε γιατρούς παθολόγους στο νοσοκομείο του Πύργου σε μία περίοδο που αυξάνει η νοσηρότητα των παθολογικών περιστατικών και τα πράγματα θα γίνουν τραγικά. Πριν θρηνήσουμε θύματα. Παραλίγο να θρηνήσουμε γιατρούς παθολόγους καθώς λιποθύμησε τις προάλλες γιατρός καθώς μπήκε στην εντατική θεραπεία η άλλη γιατρίνα δέχτηκε τη βία αγανακτισμένων συγγενών γιατί ήτανε ασθενείς που έμεναν εκεί πολλή ώρα. Κάτι πρέπει να γίνει πλέον από το υπουργείο. Μας είπε η υπουργός ότι τις επόμενες μέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις.  Υπενθυμίσαμε ότι ως Δήμος Πύργου καλύπτουμε τις δαπάνες διαμονής και σίτισης των γιατρών που θα στείλουν στην Ηλεία. Νομίζω ότι θα πρέπει να κορυφώσουμε την αγωνιστική καθολική προσπάθεια που σήμερα παρουσιάστηκε δημοτικό συμβούλιο και οι φορείς της περιοχής για να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό, ούτε υπερβολικό μα ούτε πολιτικό όπως θέλουν να το βλέπουν. Είναι πραγματικό και είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Νικολούτσος σημείωσε: «Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Πύργου βρέθηκε στο υπουργείο υγείας. Είχε μία εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό κ. Γκάγκα. Προσωπικά μαζί με το αίτημα από καταθέσαμε θέλω να εξάρω τη σοβαρή της ενασχόληση και προβλέπω στη δική της βοήθεια και στον τρόπο που σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα.  Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα περίπλοκο. Εμείς έχουμε ένα θέμα με ιδιαίτερη διάσταση, καθώς έχουμε ένα νοσοκομείο εξαιρετικό, με εξαιρετικές κλινικές και έχουμε μία κλινική που στηρίζονται όλες οι υπόλοιπες και δεν λειτουργεί και αυτός είναι ένας παραλογισμός. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που είχαμε από την κα. Υπουργό και πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση.  Πρέπει να στηρίξουμε όλοι οι παράγοντες του τόπου, καθώς το Νοσοκομείο του πύργου καλύπτει όλη την Ηλεία και έχει μεγάλη επιρροή στα θέματα ασφάλειας και των επισκεπτών όχι μόνο των πολιτών».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισε: «Ένας γιατρός παθολόγος καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά της κλινικής του Πύργου ολόκληρου του νομού. Επισκεφτήκαμε σήμερα με τους φορείς της Ηλείας την αναπληρώτρια υπουργό κα. Γκάγκα προκειμένου για μία ακόμα φορά να καταδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα. Η υπουργός φάνηκε αισιόδοξη ότι μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου με την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς θα μπορέσουν να καλυφτούν τα κενά της παθολογικής κλινικής. Ας φανούμε και εμείς αισιόδοξοι σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε όμως ότι θέλει πολλή δουλειά προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο του Πύργου». 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος έργο πολιτών» Αντώνης Καράμπελας δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για την έκβαση της συνάντησης με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα ενώ σημείωσε: «Δυστυχώς για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε την αναλγησία του κεντρικού κράτους, προς την περιφέρεια, το νομό μας και το δήμο μας. Κάτι πιο συγκεκριμένο δεν αποκομίσαμε από τη σημερινή συνάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι η περαιτέρω ενέργειες μας θα είναι πιο αποφασιστικές διότι με τον τρόπο που κινούνται δεν θα έχουμε σίγουρα κάποιο αποτέλεσμα».
Ο αναπληρωτής δημάρχου- αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε: «Επισκεφτήκαμε με το δήμο Πύργου, την κα. Γκάγκα. Πήραμε κάποιες απαντήσεις. Το βασικό αίτημα, ήταν να κηρυχτεί η περιοχή μας άγονη, όμως έδωσε κάποιες βεβαιώσεις η υπουργός ότι σύντομα θα έρθουν γιατροί με κάποιες διοικητικές παρεμβάσεις στο νοσοκομείο του Πύργου. Είμαστε εδώ για να δούμε αν θα υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις. Το σίγουρο είναι ότι το νοσοκομείο πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με παθολόγους ιατρούς, καθώς η παθολογική είναι αυτή που ουσιαστικά αποτελεί την καρδιά για το νοσοκομείο. Θα είμαστε πάντα ενωμένοι σε αυτό το θέμα, για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας».

Οι φορείς

Την ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης σημειώνοντας: «Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση, όπως το να δοθούν κίνητρα σε άλλους γιατρούς του ΕΣΥ, σε νοσοκομεία που δεν παρουσιάζουν ελλείψεις και να γίνει μία ουσιαστική κίνηση προς το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, ώστε να καλυφθούν τα κενά με γιατρούς που θα είναι για αρκετό διάστημα εδώ και δεν θα αλλάξουν κάθε μέρα». Την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμους ιατρούς εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου επισημαίνοντας: «Συμμετείχα στην συνάντηση με την υπουργό, θέσαμε για άλλη μία φορά το άγονο της περιοχής. Το απέρριψε λέγοντας ότι δεν δούλεψε στην Κέρκυρα, ωστόσο εμείς επιμένουμε σε αυτό και μας είπε ότι «δεν θέλω να φέρω γιατρούς που θα ξαναφύγουν» αλλά να κτίσουμε έναν κορμό στον οποίο να μπορούμε μετά καθώς κάποιοι θα μείνουν και θα συνεχίσουν και το νοσοκομείο θα συνεχίσει να υπάρχει αυτοδύναμο και αυτοτελές».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ