«Καμπανάκι κινδύνου» για τη λειτουργία της παθολογικής του νοσοκομείου

149

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Πύργου για την Υγεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία

*Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Τέρμα με τα λόμπι της Πάτρας»

** «Διαφωνούμε έντονα και ξεκάθαρα με τη δολιότητα και τη μεροληψία του συστήματος σε σχέση με την Ηλεία. Ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Πατρών ισοπέδωσε την Ηλεία»

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου προκάλεσαν τα τελευταία δημοσιεύματα που βάζουν στο στόχαστρο για άλλη μια φορά το χώρο της Υγείας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Ο δήμαρχος Πύργου κατήγγειλε  ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται «λόμπι της Πάτρας» που αποδυναμώνουν και οδηγούν σε μαρασμό το Νομό, ενώ κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να κάνουν χρήση το πιο δημοκρατικό «όπλο» που έχουν στα χέρια τους, στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Αποκαλύφθηκαν τα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί και υλοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και με την συνδρομή του Υπ. Παιδείας σε σχέση με το κλείσιμο των τμημάτων στην Ηλεία. Φαίνεται πλέον πως ήταν προσυμφωνημένα όλα, και πλέον συζητούν την ίδρυση και λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Αγρίνιο. Διαφωνούμε έντονα και ξεκάθαρα με τη δολιότητα και τη μεροληψία του συστήματος σε σχέση με την Ηλεία. Ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Πατρών ισοπέδωσε την Ηλεία. Μπορεί να έκλεισε ή να μετέφερε κάποια λίγα από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά τώρα μπαίνει δυναμικά να αποκαταστήσει το ισοζύγιο. Δεν πρέπει κανείς να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, διαφορετικά γίνονται οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του συστήματος!

Επειδή θεωρούμε ότι το «Πανεπιστημιακό λόμπι» της Πάτρας ποτέ δεν ήθελε στην Ηλεία Πανεπιστημιακά τμήματα, δεν περιμένουμε τίποτα πλέον. Αυτό το λόμπι καταστρέφει και την Πάτρα διότι αυτοπεριορίζει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας, αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία Περιφερειακή αντίληψη, καθόλου σκέψεις αλληλεγγύης, κι έτσι μεγαλώνει το χάσμα της απόκλισης.

Εμείς, εδώ και καιρό «ανοίξαμε» μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο τέλος Ιανουαρίου 2023 θα γίνει μια συνάντηση Πανεπιστημιακών στον Πύργο, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει. Θα είναι η αφετηρία μιας πολύ σοβαρής συζήτησης για να προχωρήσουμε σε κάτι βιώσιμο».

Τέλος στον συμβιβασμό και την απραξία

Το «καμπανάκι κινδύνου» ακόμα και για αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου έκρουσε για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ο δήμαρχος Πύργου έκανε λόγο για το «λόμπι του ιατρικού χώρου» που έχουν βάλει στο στόχαστρο το Νοσοκομείο του Πύργου ζητώντας το κλείσιμό του, και καλεί όλους τους γιατρούς του Νομού να προσφέρουν το ελάχιστο από τον χρόνο τους προκειμένου να μην κλείσει η Παθολογική κλινική.

«Κάτι που επίσης προέρχεται από το λόμπι της Πάτρας, είναι η επιθετικότητα η οποία διατυπώνεται από στελέχη της ιατρικής κοινότητας να κλείσει το Νοσοκομείο στον Πύργο. 

Τα λόμπι της Πάτρας τροφοδοτούνται οικονομικά από το «μαλακό υπογάστριο» της Αχαΐας που είναι η Ηλεία. Εδώ υπάρχει μια ιστορική σύγκρουση. Δεν είμαστε εμείς οι καταστροφείς μιας δημιουργικής συνύπαρξης εντός της Περιφέρειας. Αυτοί είναι! Και δεν είναι όλοι οι Αχαιοί, αλλά 2-3 λόμπι που έχουν φτωχύνει και την Πάτρα.

Σεβόμαστε τα δικαιώματα των γιατρών αλλά δεν έχουν δικαιώματα στη χωροταξία των Νοσοκομείων ή να συκοφαντούν και να απαξιώνουν μια περιοχή» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, και συνέχισε: «Απευθύνομαι σε όλους τους αιρετούς της Ηλείας, να σταματήσουν την περίεργη συνθηκολόγηση που δρομολογείται για την υγεία εις βάρος των συμπολιτών μας. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Πρέπει να κάνουμε μια επιτροπή σωτηρίας της Ηλείας». Παράλληλα ο Π. Αντωνακόπουλος κάλεσε τους γιατρούς της Ηλείας να στηρίξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου Πύργου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλώ όλους τους γιατρούς του Νομού να αποδώσουν τα ελάχιστα. Ας κάνουν οι γιατροί της Ηλείας κάποιες λίγες εφημερίες γιατί τις επόμενες ημέρες βλέπω ότι δεν θα έχουμε παθολογικό. Αυτοί που δεν θα παίρνουν τα εντέλλεστε οδηγεί σε ακύρωση λειτουργίας της παθολογικής. Δεν μπορεί να υπάρξει δήθεν νοσοκομείο. Δεν παίζουμε με αυτά. Δεν μπορούν να καθυστερούν περιστατικά σε μία δήθεν γραφειοκρατική αναμονή ενός παθολόγου που θα βουτήξουμε από την πόρτα για να τον βάλουμε στο νοσοκομείο. Δεν γίνονται αυτά. Δεν είναι πολιτισμός, δεν είναι υπηρεσία υγείας. Δεν μπορεί να κάνουμε παιχνίδια με τη ζωή των ανθρώπων. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαστε οι πρώτοι που εδώ και 1,5 χρόνο θέσαμε το θέμα να χαρακτηριστεί άγονη ζώνη Α’ το νοσοκομείο. Δεν ξέρω εάν λύνει το πρόβλημα. Ας το δοκιμάσουν. Γιατί δεν το νομοθετούν; Που σημαίνει ότι δεν θέλουν. Οι πιέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές από τις ζωές των ανθρώπων που χάνονται… Αποδειγμένα έχουμε θέμα τεράστιο. Ας κάνουν κάτι. Όταν λένε ότι δεν έχουμε λύση είναι σαν να ομολογεί η πολιτεία την αδυναμία της να προστατέψει το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που είναι η ζωή των ανθρώπων. Εγώ πιστεύω ότι δεν θέλουν και όχι ότι δεν μπορούν να το κάνουν και ας μη λένε στον κάθε διοικητή της ΥΠΕ δες το πρόβλημα εσύ. Καθώς αυτό είναι κορυφαίο πρόβλημα πολιτικής βούλησης, δεν είναι ένα γραφειοκρατικό ζήτημα. Δεν μπορεί κανείς υπουργός να κρυφτεί πίσω από τους διοικητές των νοσοκομείων. Είναι μάταιο αυτό που κάνουν και αποδεικνύεται μία συνειδητή αντίληψη στο να περιορίσουν τις δημόσιες δομές υγείας».

Να δώσουμε απάντηση στις Περιφερειακές εκλογές

 «Όλοι πρέπει να αφυπνιστούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες γύρω από τα νέα δεδομένα που έχουμε σχετικά με το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα και με την Υγεία.

Ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας απέναντι σ’ αυτά τα λόμπι που «καπελώνουν» και την Πάτρα. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ευκαιρία να δώσουμε την απάντησή μας. Η Ηλεία να διαπραγματευτεί. Να έχει μια αυτόνομη παρουσία, είτε με δικό της ψηφοδέλτιο, είτε κάνοντας διαπραγμάτευση, κόντρα στα λόμπι της Πάτρας-να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Θα είναι αυτοκτονία να ισχυροποιήσουμε λόμπι της Πάτρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Αυτά είναι τα δημοκρατικά μας όπλα, πέρα των συγκεντρώσεων που όπως φαίνεται κάποιοι το έχουν ξεχάσει.

Εάν θέλουν κάποιοι ας μας ακολουθήσουν. Αλλιώς να δηλώσουν ότι δεν θέλουν. Ο μόνος τρόπος είναι η συλλογική, κοινωνική δυναμική αντίδραση. Κάτι που δυστυχώς δεν το κάνουν κάποιοι, γιατί πρώτα είναι κομματικά υποτελείς και μετά πολιτικοί ή πολίτες της Ηλείας».