Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Βουλιάζουν» τα Νοσοκομεία της Ηλείας και ο Πλεύρης παραπέμπει στις καλένδες

«Βουλιάζουν» τα Νοσοκομεία της Ηλείας και ο Πλεύρης παραπέμπει στις καλένδες

Καμία ουσιαστικά απάντηση από τον Υπουργό Υγείας στην ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη

Μ. Κατρίνης: «Πόσους μήνες θα περιμένει η Ηλεία τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας;»

Περιμένει εισηγήσεις για την μετατροπής της Ηλείας σε Ά Ζώνη άγονων περιοχών, υπόσχεται λύσεις με το νέο νομοσχέδιο

Στις… καλένδες παρέπεμψε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ηλεία στην Ά Ζώνη άγονων περιοχών, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας χθες στην Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη.

«Το αίτημα της μετατροπής της Ηλείας σε Ά Ζώνη άγονων περιοχών έχει φτάσει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο, εξετάζεται και περιμένουμε την εισήγηση», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ επιπρόσθετα τόνισε πως πιστεύει πως η λύση για τα Νοσοκομεία της Ηλείας θα έρθει με το… νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου του.

«Το νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή συζητείται στις επιτροπές θεωρούμε πως θα αλλάξει όλη την εικόνα στα Νοσοκομεία μας, με τρεις κεντρικές παρεμβάσεις. Την αύξηση των μισθών στους γιατρούς 10% μεσοσταθμικά, την αύξηση των επιδομάτων, καθώς την δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ», τόνισε και έδειξε αυτά ως λύσεις για τα Νοσοκομεία της Ηλείας.

Όλα αυτά ενώ τα Νοσοκομεία της Ηλείας έχουν μείνει με ένα παθολόγο και οι ανάγκες τους καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από Αχαΐα και Αρκαδία. Παράλληλα, από 1η Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας έχουν ανακοινώσει πως θα αρνούνται τα «εντέλλεσθε» της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση στα Νοσοκομεία της Ηλείας.

Η ερώτηση Κατρίνη

Στην ανακοίνωσή του για την απάντηση του Υπουργού Υγείας, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε τα εξής:

Καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Ηλείας, αφού ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του απεύθυνε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και αφορούσαν :

•            Στην ένταξη της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά Ζώνης του Π.Δ. 131/1987, (όπως η Κέρκυρα), προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Ηλεία, δεδομένου ότι όλες οι τελευταίες προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες.

•             Στην ενεργοποίηση της 6ηςΥΠΕ, ώστε να στελεχωθούν με επικουρικό προσωπικό οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που λείπουν από την Ηλεία, κατόπιν σχετικής εντολής από το υπουργείο Υγείας

•             Στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής τουλάχιστον για 6 μήνες σε ειδικότητες αιχμής, όπως αυτής της Παθολογίας, όπου υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός

Ο Υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ηλεία στην Ά Ζώνη άγονων περιοχών, χωρίς όμως να δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε: «Οι εξαγγελίες του κ. Πλεύρη παραμένουν χωρίς αντίκρισμα, όσο δηλώνει ακόμη ότι το Υπουργείο περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες, προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κέρκυρας και να εντάξειτα νοσοκομεία της Ηλείας στην Ά ζώνη άγονων περιοχών. Το δε νομοσχέδιο που ψηφίζεται, με τη συμμετοχή ιδιωτών στη λειτουργία των νοσοκομείων, δε θα δώσει λύση, αφού δοκιμάστηκε και την περίοδο της πανδημίας και απέτυχε.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Αρνείται να μετακινήσει ιατρούς από τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχει πλεονάζον επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

 Αρνείται να στελεχώσει τα νοσοκομεία της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, δίνοντας ανάλογη εντολή στην 6η ΥΠΕ.

Αρνείται να λάβει υπόψη τους φορείς της περιοχής, τη δημοτική αρχή και τους ιατρικούς συλλόγους που μιλούν για οριακή κατάσταση της υγείας στην Ηλεία και επιβεβαίωσα ο ίδιος σήμερα, επισκεπτόμενος το Γ.Ν. Πύργου.

Αρνείται να δει ότι οι καθημερινές μετακινήσεις ιατρών από δομές υγείας εκτός Ηλείας, με «εντέλλεσθαι» είναι πλέον απρόσφορη -και όχι ‘’μεταβατική’’, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πλεύρης-και δε διασφαλίζει την ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Ηλείας.

Το εντελώς αυτονόητο δικαίωμα των Ηλείων πολιτών για πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δεν είναι προφανώς αυτονόητο και για την κυβέρνηση. Οι Ηλείοι πολίτες δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας. Γι’ αυτό και θα επανέλθω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα. Γιατί είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους πολίτες της Ηλείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ