Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα ετησίως

Οι μη θανατηφόρες απόπειρες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών

Κατέθεσε ερώτηση για την δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτοκτονιών ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Σοκάρουν τα στοιχεία του Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα» για τον αριθμό των συμπολιτών μας που βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αριθμός που δυστυχώς έχει αυξηθεί ραγδαία.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως. Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Κλίμακα» στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Επιπλέον, εκτιμάται ότι σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία στο πλαίσιο των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσα την ανάγκη υποστήριξης και χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Στην Ηλεία μάλιστα τον τελευταίο καιρό είχαμε δύο τέτοια τραγικά περιστατικά.

Η «Κλίμακα» στις 10 Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έθεσε ως βασικό της μήνυμα ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί, ενώ παράλληλα υπενθύμισε το πάγιο αίτημα για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το πάγιο αίτημα για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Όπως αναφέρει η «Κλίμακα»: «Η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής όχι μόνο δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας της χώρας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, κυρίως, διαιωνίζει την παραγνώριση της αυτοκτονίας ως μείζονος ζητήματος της δημόσιας υγείας (όπως προβλέπεται στις σχετικές κατευθύνσεις του ΠΟΥ ήδη από το 1990), και δυσχεραίνει τη συνολική αναβάθμιση των εθνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Άλλωστε, η χώρα δεν έχει περιθώριο να στερείται σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, ως αποτέλεσμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, δεδομένης και της θέσης εθνικού αντιπροσώπου της χώρας στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,  έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο και δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων, χαμηλού κόστους, σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη». Δεν επιτρέπεται, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία».

Η ερώτηση Νικολακόπουλου

Ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ευαισθητοποιήθηκε άμεσα μετά επιστολή που του απέστειλε η «Κλίμακα» και προχώρησε σε ερώτηση για την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτοκτονιών, προς τον προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και την αρμόδια Υφυπουργό στο ίδιο χαρτοφυλάκιο Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αρμόδια Υφυπουργό για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις Ζωή Ράπτη.

«Αντίκτυπος και στην τοπική κοινωνία»

 «Πρόσφατα η Ηλεία και ιδιαίτερα η πόλη του Πύργου συγκλονίστηκε από την εντελώς απροσδόκητη, ξαφνική και ανεξήγητη αυτοκτονία γνωστού συμπολίτη μας, η οποία έχει ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες σε αυτό το θέμα. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις προσπαθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και να βελτιώνει τις συνθήκες και την ποιότητα διαβίωσής τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα ενισχύσει τη συνολική αναβάθμιση των εθνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν και να βοηθήσουμε όσους έχουν βιώσει αυτόν τον πόνο από έναν αγαπημένο τους άνθρωπο ή έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα τέτοιο τραγικό γεγονός», τονίζει στην δήλωσή του ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ