Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτοψία στα εν εξελίξει έργα πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν....

Αυτοψία στα εν εξελίξει έργα πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης

«Στόχος μας να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά

 τις ευάλωτες περιοχές»

Επίσκεψη σε περιοχές της ΠΕ Ηλείας που εκτελούνται έργα πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που, κατά το παρελθόν, έχουν δοκιμαστεί από πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αλλάζει μορφή η είσοδος του Πύργου

Στις 9:00 χθες το πρωί ο Ν.. Φαρμάκης, παρουσία και του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου,  ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στην είσοδο του Πύργου, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου έως και τον κόμβο της οδού Αγίου Γεωργίου.

Αναφερόμενος στο έργο ανάπλασης της εισόδου της πόλης του Πύργου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο περίμενε διακαώς η πόλη του Πύργου και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή. Το έργο  είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτό είναι το ενθαρρυντικό γιατί όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη εργολαβία είχε κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας κάποιων γραφειοκρατικών θεμάτων καθώς και της γενικότερες δικαστικής εμπλοκής. Η εργολαβία αυτή περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες που αφορούν τον ασφαλτοτάπητα, καθώς είναι γνωστό το θέμα που υπήρχε εδώ λόγω των έντονων αυλακώσεων που είχαν δημιουργηθεί στον ασφαλτοτάπητα από τις ρίζες τον πικρόδαφνών που υπήρχαν δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού. Όπως βλέπουμε έχει γίνει εκρίζωση των πικροδαφνών,  Γίνεται φρεζάρισμα του οδοστρώματος θα πέσει νέος ασφαλτοτάπητας σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού μέχρι και την είσοδο του Πύργου όμως οι εργασίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το κομμάτι καθώς θα ακολουθήσει οδοφωτισμός με φώτα LED καθώς επίσης και εργασίες πρασίνου που θα αναβαθμίσουν γενικότερα την εικόνα της εισόδου της πόλης του Πύργου».

Από την πλευρά το ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακοπουλος σημείωσε:  «Οι εργασίες αναβάθμισης της εισόδου της πόλης από την Πατρών-Πύργου προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και θα διαρκέσουν ακόμη τρεις εβδομάδες. Ένα έργο το οποίο ήταν απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια, υλοποιείται πλέον με όλες τις προδιαγραφές κατασκευής δρόμου Εθνικού οδικού δικτύου. Παράλληλα γίνονται υποστηρικτικές εργασίες για το φωτισμό και την ανάπλαση πρασίνου, με τις ανάλογες προδιαγραφές, ώστε να μην κινδυνεύει το οδόστρωμα όπως είχε σημειωθεί στο παρελθόν.

Είναι ένα έργο το οποίο διεκδικούσε πάντα η τοπική κοινωνία, η Αυτοδιοίκηση και εμείς στη θητεία μας. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών και σήμερα γίνεται πράξη γιατί υπάρχει καλή συνεργασία και αντικειμενική κρίση. Υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα από τα αποτελέσματα, εκτός από τις προθέσεις».

Στην αλλαγή της εικόνας της πόλης του Πύργου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος τονίζοντας: «Η είσοδος της πόλης μας γίνεται πιο όμορφη, βελτιωμένη αισθητικά και πολύ πιο λειτουργική καθώς όλοι γνωρίζαμε ότι το οδόστρωμα είχε υποστεί μεγάλες φθορές και είχε διάφορες διακυμάνσεις λόγω των ριζών από τις δάφνες. Σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται και μέσα στην πόλη και έχουν να κάνουν με την βελτίωση του οδικού δικτύου στον οικιστικό ιστό, πολύ σύντομα θα διαθέτουμε πλέον δρόμους που δεν θα έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Εμείς ως Δήμος, θα συνεχίσουμε και σε συνεργασία με την ΠΔΕ αλλά και με δικά μας έργα τα οποία είτε υλοποιούμε, είτε συμβασιοποιούμε, είτε δημοπρατούμε το επόμενο διάστημα, και θα αλλάξουμε ριζικά την εικόνα των δρόμων του οικιστικού ιστού της πόλης μας».

Στην γέφυρα του Αλφειού

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης, συνοδευτόμενος από τον δήμαρχο Πύργου επισκέφτηκε την γέφυρα του Αλφειού ποταμού. Ο δήμαρχος Πύργου χαρακτήρισε ως καθοριστικής σημασίας, το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Αλφειού ποταμού για την πρόληψη και αποτροπή βλαβών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς, όπως τόνισε, η γέφυρα ενώνει δύο περιοχές. Ο Π. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε τον κ. Φαρμάκη για την προγραμματική σύμβαση  του Δήμου Πύργου με το ΕΜΠ για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο σχετικά με την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Αλφειού και τόνισε ότι απαιτείται  συνεργασία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την σωστή σύνδεση των τάφρων των ΤΟΕΒ που απάγουν όμβρια ύδατα προς το ποτάμι.

Το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης

Στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων όπου υπάρχει η ενεργή εργολαβία του Αλφειού ποταμού, βρέθηκε αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο αλλά και προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της παρόχθιας ζώνης. Στην περιοχή  εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης αλλά  και αποτροπής βλαβών σε σημεία που θεωρήθηκαν επικίνδυνα μετά τις πυρκαγιές της περιόδου 2020-21. Αντίστοιχα, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά εκτελούνται στα όρια με την Αρχαία Ολυμπία, για τις οποίες ενημερώθηκαν και οι Πρόεδροι των παραποτάμιων Τοπικών Κοινοτήτων.

«Στον Αλφειό εκτελούνται εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 10 εκατ. ευρώ αποτέλεσμα της μεγάλης και σθεναρής  διεκδίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά της περυσινές πυρκαγιές και την ανάγκη που δημιουργήθηκε για επείγουσες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι στον Αλφειό καταλήγουν πολλοί χείμαρροι και ρέματα, ενώ παράλληλα διέρχεται ανάμεσα από τους Δήμους Ανδρίτσαινας -Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε όσο αυτό είναι εφικτό περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από πυρκαγιές και θεωρούνται ευάλωτες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι με ένα σύνολο εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Ηλείας, αντιπλημμυρικά και οδοποιίας, επιδιώκεται η αναβάθμιση των υποδομών για την ασφάλεια των πολιτών και την βελτίωση της καθημερινότητας τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Φαρμάκης.

Την γέφυρα του Αλφειού επισκέφτηκε ο Ν. Φαρμάκης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων τόνισε: «Οι εργασίες στο έργο προχωρούν ικανοποιητικά. Έγιναν παρατηρήσεις από πλευράς Δήμου για να έχουμε μία μία καλύτερη περαίωση της εργολαβίας. Θεωρώ ότι θα τις λάβουν υπόψιν ωστόσο μας ανησυχεί ότι δεν τρέχουμε πολύ την εργολαβία. Είμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη και ο χειμώνας. Η εργολαβία είναι μεγάλου προϋπολογισμού και θα φτάσει μέχρι την Καλλιθέα. Έχει δύο πλευρές, αυτή που είμαστε τώρα και την απέναντι και θα πρέπει να τρέξουμε λίγο τουλάχιστον στα πρόθυρα έργα για να μπορέσουμε να έχουμε μία ομαλή ροή του Αλφειού ποταμού καθώς εδώ έχουμε πολλά φερτά υλικά. Θεωρώ ότι ενημερώθηκε η περιφέρεια και θα πρέπει να πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις». Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για το «καμπανάκι κινδύνου» το οποίο ο δήμαρχος Σ. Μπαλιούκος έκρουσε προς την Περιφερειακή Αρχή καθώς διαπιστώνεται σημαντική ζημιά στην γέφυρα των Άσπρων Σπιτιών, ο Σ. Μπαλιούκος σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι στην εργολαβία προβλέπεται η θέση αυτή για παρέμβαση. Με ανησυχεί ότι ακόμα είμαστε στο φράγμα του Φλόκα καθώς οι εργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στη περιοχή απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από το Φράγμα και η γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια είναι το τελικό σημείο παρέμβασης. Φοβάμαι μήπως φτάνοντας εκεί δεν υπάρχουν χρήματα. Γι’ αυτό ανησυχώ και λέω ότι η εργολαβία πρέπει να περάσει από όλα τη σημεία, και να επικεντρωθούμε στα πλέον κρίσιμα. Εκεί είναι μία υποδομή που δεν αποκτάται εύκολα, εάν καταρρεύσει. Όντως υπάρχει πρόβλημα, έχει πάρει κλήση και με ανησυχεί ακόμα περισσότερο καθώς αντιλήφθηκα ότι η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας δεν το γνωρίζει».

Στα Καλυβάκια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο προκειμένου να δουν από κοντά την πορεία εξέλιξης των αντιπλημμυρικών έργων από τον Αλφειό ποταμό.

Αντίστοιχα, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά εκτελούνται στα όρια με την Αρχαία Ολυμπία, για τις οποίες ενημερώθηκαν και οι Πρόεδροι των παραποτάμιων Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έδωσε έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται για να θωρακιστούν οικισμοί, υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.


Αυτοψία στα έργα που πραγματοποιούνται στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης.

Σε Ζαχάρω και στο Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ακολούθησαν επισκέψεις σε άλλα αντιπλημμυρικά έργα και συγκεκριμένα στον ποταμό Βέργα στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου υπήρξε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη. Επίσης, στη Ζαχάρω στον ποταμό Ακίδα, αλλά και στο Γεφύρι Σχίνων, που ξεκίνησε νέο έργο για την αποκατάσταση βλαβών από βροχοπτώσεις, καθώς επίσης και σε άλλες εργολαβίες αναβάθμισης των οδικών αξόνων της Π.Ε. Ηλείας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο, αντιδημάρχους και συνεργάτες του.

«Η Ηλεία, όπως και συνολικά η Δυτική Ελλάδα, αλλάζει. Ένα μεγάλο σύνολο μικρών και μεγάλων έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στη θωράκιση της περιοχής από ακραία καιρικά φαινόμενα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δίνουμε έναν αγώνα για να καλύψουμε τα χρόνια της εγκατάλειψης και να ξαναδώσουμε στις Περιφερειακές μας Ενότητες, αυτά που τους αξίζουν. Η Ηλεία κερδίζει πλέον αυτά που δικαιούται και αναδεικνύει την μεγάλη της δυναμική ως πόλος έλξης επισκεπτών αλλά και ως περιοχή υψηλής παραγωγικής έντασης. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε τον τόπο μας να γίνεται όπως μας αξίζει…» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Έργων και Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης, Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πολιτισμού και Τουρισμού Νικος Κοροβέσης, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος.

Ν. Φαρμάκης, παρουσία και του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου,  ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στην είσοδο του Πύργου.

Στον ποταμό Βέργα στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Ν. Φαρμάκης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ