Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού

Δεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού

Από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η ΔΙΣ αποφάσισε να του απονείμει τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου

Δεκτή έκανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού κατά τη χθεσινή της πρώτη συνεδρίαση υπό τη νέα σύνθεση. Παράλληλα, η ΔΙΣ αποφάσισε να απονείμει τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου στον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό. Την είδηση έκανε γνωστή ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός είχε αποστείλει Επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο με την οποία εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί.

Στην ανακοίνωση της η ΔΙΣ αναφέρει:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτή την υποβληθείσα παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού και αποφάσισε να του απονείμει τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε προσεχή Συνεδρία Της».

Οι διαδικασίες για την «εν χηρεία» Μητρόπολη Ηλείας

Μετά από την έγκριση των παραίτησής του από τους 12 Μητροπολίτες που αποτελείται η Δ.Ι.Σ. ξεκινούν πλέον οι διαδικασίες ώστε να κηρυχτεί χηρεύουσα η Μητρόπολη Ηλείας και οι διαδικασίες για την κάλυψη της κενής θέσης μαζί με άλλων τριών Μητροπόλεων (Δράμας, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας). Στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, ενώ σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο θα συγκληθεί η Ολομέλεια Ιεραρχία της Ελλάδος για να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες από τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για κάθε μία. Η ψηφοφορία γίνεται την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Ολομέλειας, με όλες τις υπόλοιπες 81 Μητροπόλεις της Ελλάδας να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Υπενθυμίζουμε πως , στην σχετική αίτηση της παραίτησής του, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εξέφρασε με ευγενικό τρόπο την παράκλησή του ώστε να τον διαδεχθεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος που είναι ο άμεσος συνεργάτης του εδώ και τουλάχιστον τα τελευταία 13 χρόνια. Όμως η καθοριστική απόφαση για τον ποιος θα τον διαδεχθεί ανήκει στην Ιεραρχία της Ελλάδος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως μέχρι να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας, τα διοικητικά ζητήματα της «εν χηρεία» έδρας θα αναλάβει κατόπιν διορισμού από την Ιερά Σύνοδο ο τοποτηρητής του θρόνου. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, χρέη τοποτηρητή αναλαμβάνει ο αρχαιότερος εκ των χειροτονημένων αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, των οποίων η επαρχία του συνορεύει με εκείνη, που χηρεύει ο θρόνος.

Βιογραφικό Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου ετελείωσε το Δημοτικόν Σχολείον. Το 1946 εγγράφεται εις την Επτατάξιον Εκκλησιαστικήν Σχολήν Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτήσας τον Φεβρουάριον του 1958.

Στρατευθείς υπηρέτησε επί 30 μήνες στον Στρατό ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανόν και μετονομάζεται εις Γερμανόν. Την 20ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6ην Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησεν επ’ ολίγον ως Εφημέριος εις τις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διωρίσθη τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Την 3ην Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και την 24ην Οκτωβρίου ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ