Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΒουλή - Υποκλοπές: Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή

Βουλή – Υποκλοπές: Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην ψηφοφορία που συμμετείχαν 299 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 142 των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρών ψήφισαν οι 157 της ΝΔ, ενώ κανείς δεν καταψήφισε.

Από τα 29 μέλη της εξεταστικής θα είναι 15 της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 1 από κάθε άλλο κόμμα και 1 ανεξάρτητος.

Από τον Πρόεδρο της Βουλής δόθηκε προθεσμία ενός μήνα από τη συγκρότηση της -ως είθισται- για να παραδώσει το πόρισμα με τα συμπεράσματα της.

Εάν κριθεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, θα εξεταστεί από την ολομέλεια.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση της εξεταστικής μέχρι το 2012 απέρριψε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ειδικότερα ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ. Σημείωσε άλλωστε με νόημα ότι η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής δεν αφορά χρονικές περιόδους, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις.

“Ετέθη το ερώτημα έρευνας σε βάθος χρόνου. Η απάντηση μου είναι ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο υποθέσεων, που ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και πελώρια ερωτηματικά”, τόνισε ο κ.Καστανίδης.

Σχολίασε εξάλλου ότι αν και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε παλαιότερες παρακολουθήσεις την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και στα ονόματα των Κοτζιά, Βαλαβάνη, Βαρουφάκη, απάντησαν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ότι δεν παρακολουθούντο.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε πιο αναλυτικά ότι κατά το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η εξεταστική πρέπει να ερευνήσει σε τρία επίπεδα.

  • Πρώτον, ποιος και γιατί αποφάσισε την επισύνδεση Ανδρουλάκη, με ποια αιτιολογία, τι προέκυψε.
  • Δεύτερον, να ερευνήσει το θέμα του Predator, καθώς είναι βέβαιο ότι επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα, ποιοι σχετίζονται με το εμπόριο λογισμικών κατασκοπείας, ποιο πελατολόγιο έχουν, πότε εμφανίστηκαν, πόσοι το κατέχουν.
  • Τρίτον, η εξεταστική να ερευνήσει ποιοι άλλοι ενδεχομένως παρακολουθούνται.

“Διότι ό,τι συνέβη με Ανδρουλάκη δεν είναι εν κενώ, υπέστη τα ίδια ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Και υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα, η παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ”, σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έθεσε μία σειρα από ερωτήματα:

Εάν η επισύνδεση Ανδρουλάκη ήταν πράγματι νόμιμη σημειώνοντας ότι επί της νομικής ατέλειας του κοινού νομοθέτη επεμβαίνει το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει με σαφήνεια πως κατά τη βουλευτική περίοδο ούτε διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται βουλευτής και το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές

“Δεν υπάρχει πιο δυναστική κυριαρχία περιορισμού για οποιονδήποτε πολίτη από το να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του”, σχολίασε.

Δεύτερον, εάν ισχύει ότι, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης, ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, τότε ο κ. Κοντολέων έκανε σωστά που δεν τον ενημέρωσε, άρα γιατί τον απέπεμψε;

“Η κοινή λογική είναι πολλές φορές αμείλικτη” σχολίασε ο κ.Καστανίδης.

Διερωτήθηκε επίσης εάν ουδείς γνωρίζει για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο κ.Ανδρουλάκης,όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προς τι η πρόσκληση μελών της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί;

Αλλά και πως γίνεται να γνωρίζει ο κ.Γεραπετρίτης ότι από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν προέκυψε αποτέλεσμα, αλλά να μη γνωρίζει το λόγο της παρακολούθησης.

“Ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή κάτι έχουν να κρύψουν”, εκτίμησε ο κ. Καστανίδης και κατέληξε πως “όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εξεταστική είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία”.

Η στάση της ΝΔ

Στη διεύρυνση της εξεταστικής για τις υποκλοπές, ώστε να αφορά γενικότερα στη δράση της ΕΥΠ μέχρι και το 2012, επέμεινε η Νέα Δημοκρατία, η οποία ωστόσο δεν κατέθεσε δική της πρόταση και θα ψήφισε “παρών” επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.  Όπως δήλωσε άλλωστε ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, το κυβερνών κόμμα δεν αποδέχεται φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η οποία υπενθυμίζεται άλλωστε ότι βάζει στο στόχαστρο και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καιρίδης δήλωσε επίσης ότι η ΝΔ θεωρεί σκόπιμη τη διεύρυνση της εξεταστικής, “όχι για συμψηφισμούς αλλά για να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα για τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ”.

Εξέφρασε μάλιστα τη χαρά του που ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης συμπεριέλαβε στην πρόταση του και τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Ο κ. Καιρίδης επέμεινε στη νομιμότητα της επισύνδεσης Ανδρουλάκη, αλλά ταυτόχρονα έκανε λόγο για “βαρύ ατόπημα που δικαιολογημένα ερέθισε τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών” και “βάναυση παραβίαση της ιδιωτικότητας” του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Υποστήριξε επίσης ότι το Predator “ούτε αγοράστηκε ούτε νοικιάστηκε ούτε χρησιμοποιήθηκε από αρχές στην Ελλάδα”.

Ο κ. Καιρίδης απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ, δηλώνοντας “εμείς είμαστε οι θεμελιωτές και εγγυητές της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. “Κι αν κάποιοι από εμάς μπήκαν στον πειρασμό ανατιπαράθεσης με εκπρόσωπους του τύπου, γρήγορα το πήραν πίσω”, σημείωσε και σχολίασε: “Η αντιπολίτευση μιλά για τη λίστα Πέτσα, λες και σε μία αγορά εκατομμυρίων μία καμπάνια εξαγόρασε τον τύπο”. Υποστήριξε επίσης ότι: “Η Δημοκρατία μας πέρασε δοκιμασία τη δεκαετία της κρίσης, αλλά άντεξε και σήμερα αναβαθμίζεται σύμφωνα με του δείκτες του Εconomist και του Freedom house”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική. “Γυρίζουμε στην εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτιόταν ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα”, υποστήριξε μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος.

“Ας υποθέσουμε ότι δεν είχε ενημέρωση για παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός., Όταν έσκασε το σκάνδαλο, όταν η “Καθημερινή” – όχι φιλοσυριζαϊκή εφημερίδα – γράφει ότι παρακολουθούνται υπουργοί της κυβέρνησης, δε ρώτησε τον απερχόμενο και το νυν διοικητή της ΕΥΠ εάν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα;” διερωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε απευθυνόμενος και στους βουλευτές της ΝΔ:

“Έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό συνιστά ομολογία ότι παρακολουθούνται πολιτικοί, ενδεχομένως και μερικοί από εσάς, και απλώς ο πρωθυπουργός θέλει να αναβάλει το πολιτικό κόστος;”

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη ή με τον κοριό στα αυτιά” και ότι προκύπτει άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού, καταρχάς από την αντικειμενική του ευθύνη, καθώς είναι προϊστάμενος της ΕΥΠ με δική του απόφαση.

Έκανε επίσης λόγο για ένα “σύστημα ΣΔΙΤ, με νομότυπες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και παράνομες παρακολουθήσεις μέσω Predator.”

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Predator, επικαλούμενος την έκθεση της Google για τις κυβερνοαπειλές το Μάιο του 2022.

“Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, που έλεγαν οι ΝΥΤ, έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις και για την έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτος δικαίου”, δήλωσε.

Ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση για εξεταστική που να φτάνει μέχρι το 2012 και να περιλαμβάνει και την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, λέγοντας: “Εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο Μητσοτάκης”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ