Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν πανηγυρίζουν στην Αρχαία Ολυμπία για τον τουρισμό φέτος

Δεν πανηγυρίζουν στην Αρχαία Ολυμπία για τον τουρισμό φέτος

«Ο αριθμός των τουριστών στην Ολυμπία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ακούμε και βλέπουμε στις τηλεοράσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ολυμπίας Βασίλης Τυλιγάδας

«Δουλέψαμε τώρα ένα μήνα, ευελπιστούμε να δουλέψουμε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη για να βγάλουμε χειμώνα»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Μπορεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού να πανηγυρίζουν πως ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, αλλά υπάρχει ένας αστερίσκος. Όντως, ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία από τα μέσα Ιουλίου και μετά, σημειώνοντας νέα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά οι προορισμοί ήταν κυρίως νησιωτικοί και ειδικά σε νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το αφιέρωμα της «Καθημερινής» την περασμένη Κυριακή για τον υπερτουρισμό στα νησιά όπου ξεπεράστηκε η φέρουσα ικανότητα πλήθους, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών εκτοπίστηκε για λόγους τιμών σε εναλλακτικούς προορισμούς.

Ωστόσο, οι αριθμοί στην Ηλεία και ειδικά στην «ναυαρχίδα» του ηλειακού τουρισμού Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι αναλόγως ενθαρρυντικοί, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα έσοδα.

«Τουρισμός δύο και τριών ταχυτήτων»

Όπως εξηγεί στην «ΠΡΩΤΗ», ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ολυμπίας κ. Βασίλης Τυλιγάδας: «Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και 20 Αυγούστου υπήρχε πληρότητα μέχρι και 90-95%. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να επανέλθουμε όσο γίνεται στις κρατήσεις του 2019, με τα οργανωμένα γκρουπ που ξεκινούν τον Σεπτέμβρη. Από ότι φαίνεται όμως, οι κρατήσεις δεν θα φτάσουν τα επίπεδα το 2019, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε φως στο τούνελ… Το σίγουρο είναι πως ο αριθμός των τουριστών στην Ολυμπία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ακούμε και βλέπουμε στις τηλεοράσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει τουρισμός δύο και τριών ταχυτήτων. Μπορεί ο Υπουργός να λέει πως θα περάσει η χώρα τις επισκέψεις του 2019, αλλά θα τις περάσει η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κως, τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το αυξημένο κόστος ενέργειας σε σχέση με το 2019. Όσες αυξήσεις και αν έχουμε κάνει στις τιμές μας -που δεν είναι πάνω από 10%- το κόστος δεν καλύπτεται. Όταν ο πληθωρισμός είναι στο 12%, όταν οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται 3, 4 και 5 φορές παραπάνω από παλιότερα καταλαβαίνετε πως το μόνο που θα μας μένει είναι η χαρά πως τουλάχιστον δεν ήμασταν κλειστοί. Σε γενικές γραμμές, χάσαμε το πρώτο τρίμηνο λόγω πολέμου. Ευτυχώς, δουλέψαμε τώρα ένα μήνα, ευελπιστούμε να δουλέψουμε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη για να βγάλουμε χειμώνα».

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα γκρουπ των τουριστών που έρχονται από την Αθήνα,  καθώς η Αρχαία Ολυμπία συμπεριλαμβάνεται στο τουρ για την Κλασσική Ελλάδα. Η Αρχαία Ολυμπία δεν δουλεύει με το αεροδρόμιο του Αράξου, αλλά αντίθετα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έρχονται ορισμένοι μεμονωμένοι τουρίστες.

Αναλύοντας το πρόβλημα, ο κ. Τυλιγάδας, αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ»: «Δεν είναι μόνο στον δικό μας Νομό αυτό το πρόβλημα, φυσικά, αλλά εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όταν τα ξενοδοχεία δεν είναι παραλιακά ή δεν υπάρχει γρήγορη πρόσβαση στην παραλία δημιουργείται θέμα. Γι’ αυτό φωνάζουμε εδώ και χρόνια για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Ας γίνει αυτό για αρχή. Μετά έρχονται όλα τα αλλά. Να λειτουργήσει ο Άραξος όπως πρέπει, να υπάρχει συνεδριακό κέντρο στην Ολυμπία και Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά το πιο σημαντικό όλων είναι ο δρόμος. Η πρόσβαση είναι το πιο σημαντικό».

Πληροφορίες ακόμα και για πλειστηριασμούς

Τα τελευταία χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία έχουν κλείσει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», κάποιες μονάδες ακόμα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα του πλειστηριασμού. Σε ερώτησή μας για τον μικρό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων στην Αρχαία Ολύμπια, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Τυλιγάδας, απάντησε ως εξής: «Δυστυχώς υπάρχουν κλειστές μονάδες και αυτό είναι άσχημο. Αλλά, σκεφτείτε πως με τόσο ξενοδοχεία κλειστά, εκτός από τις ημέρες του Αυγούστου, είμαστε στο 40-50% όσα ξενοδοχεία λειτουργούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ