Home Επικαιρότητα 15 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας: Ανεξίτηλες οι μνήμες

15 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας: Ανεξίτηλες οι μνήμες

0

Μπορεί να έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια ωστόσο ο πόνος για εκείνους που χάθηκαν, παραμένει άσβεστος ενώ ανοιχτό παραμένει το  χρέος της Κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες του Νομού

Tο πάθημα του 2007 δεν έγινε μάθημα για τους πολίτες της Ηλείας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 560 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και τις 16 Αυγούστου 302 πυρκαγιές.

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007: Λίγα λεπτά μετά τις 3:00 το μεσημέρι και στη περιοχή της Ζαχάρως ξεσπά φωτιά… Μία φωτιά που έρχεται να μετατρέψει σε στάχτη ολόκληρο το Νομό, και κατά την διάρκεια της οποίας έχασαν την ζωή τους 63 συνάνθρωποι μας. Μέρες μαύρες με τον ήλιο να κρύβεται από τα σύννεφα της φωτιάς ενώ σε πολλές περιοχές «έβρεχε» στάχτες, που μαύριζαν την ήδη μαύρη γη της Ηλείας. Στην μοιραία στροφή της Αρτέμιδας (σ.σ. όπως εδώ και δεκαπέντε χρόνια την αποκαλούμε) βρήκαν τραγικό θάνατο 27 συνάνθρωποι μας που κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους να ξεφύγουν από την κόλαση της φωτιάς, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.  Δεκαπέντε χρόνια μετά και όλα άλλαξαν…. Η φύση αναγεννήθηκε, τα σπίτια ξανακτίστηκαν η ζωή μπήκε πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς, μα……εκείνοι που «έφυγαν» δεν ξαναγύρισαν πίσω.

Η καταστροφή

Οι εικόνες του ολέθρου ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η είδηση ότι ανάμεσα στους νεκρούς στη μοιραία στροφή της Αρτέμιδας βρίσκεται μία μητέρα η Αθανασία (σ.σ. 36 ετών τότε) που έφυγε αγκαλιά με τα τέσσερα αγγελούδια της (σ.σ. την Αγγελική 15 ετών, τη Μαρία-12 ετών, την Αναστασία-11 ετών  και τον Κωνσταντίνο- 5 ετών)  προκαλεί σοκ όχι απλά σε ολόκληρο το Πανελλήνιο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Η φωτιά δεν σβήνει στις 24 Αυγούστου αλλά συνεχίζει να καίει για μέρες καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

Απελπισία, πόνος, αγωνία, φόβος… οργή… μερικά μόνο από τα συναισθήματα των δύσκολων ημερών που ακολούθησαν. 

Περίπου 1.500 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Σχεδόν 4,5 εκατ. ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη και μαζί τους περισσότερα από 60.000 ζωντανά χάθηκαν μέσα στον πύρινο όλεθρο.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής θα αποτιμηθεί σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Ο νομός Ηλείας θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας των περισσότερο πληγέντων νομών και οι υποσχέσεις για ανασυγκρότηση της περιοχής θα διαδεχτούν η μία την άλλη.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής (σ.σ. Πρωθυπουργός το 2007) θα φτάσει τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου στην Ηλεία ενώ μία από τις πρώτες ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα μέτρα «ανακούφισης» είναι η δημιουργία του Ταμείου Αρωγής, γνωστό και ως Ταμείο Μολυβιάτη…! Στις 26 Αυγούστου οι φωτιές που καίνε την Ηλεία θα περικυκλώσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Από το Νότο καίγονται η Ανδρίτσαινα, η Κρέστενα, η Ζαχάρω, από τα ορεινά υπήρχε  ένα άλλο μέτωπο που έκαιγε Κλινδιά, Αγία Άννα, Γούμερο,Μουζάκι, Κουτσοχέρα, Καράτουλα, Πελόπιο, Πλάτανο… Αρχαία Ολυμπία. Η φωτιά καίει τον ΚρόνιοΛόφο, φτάνει στον Αρχαιολογικό μουσείο, περνάει και στον αρχαιολογικό χώρο. Το μεγαλύτερο brandname στο κόσμο, έχει τυλιχθεί στις φλόγες! Ακόμα και οι πιο «δυνατοί» λυγίζουν στην εικόνα της Ολυμπίας να φλέγεται.

ÐÕÑÊÁÃÉÅÓ ÓÔÏÍ Í.ÇËÅÉÁÓ ×ÙÑÉÏ ÁÑÔÅÌÉÄÁ

Δεκαπέντε χρόνια μετά

Από την αποφράδα εκείνη μαύρη Παρασκευή και τις δύσκολες μέρες που ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα έχουν περάσει δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια… Οι παροχές που μοίρασε αφειδώς η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες (σ.σ. 3.000 ευρώ σε όποιον έκανε απλά μία δήλωση πως είναι πυρόπληκτος και  χωρίς κανέναν έλεγχο) δόθηκαν για να καταλαγιάσει η λαϊκή κατακραυγή… όπως άλλωστε δόθηκαν και οι υποσχέσεις για την ανασυγκρότηση!Το ίδρυμα Βαρδινογιάννη αλλά και η Κυπριακή Κυβέρνηση «υιοθετούν» και φτιάχνουν από την αρχή τα χωριά Μάκιστο και Αρτέμιδα αντίστοιχα. Η Ηλεία θρηνεί, αλλά και ελπίζει ότι μέσα από τις στάχτες της και από τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν για την επούλωση των πληγών, από όλους εκείνους που προσέφεραν από το υστέρημα τους, θα καταφέρει και πάλι να «ορθοποδήσει».

«Ακάλυπτες επιταγές» χωρίς … αντίκρισμα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού δαπανήθηκαν τα 215 εκατ. ευρώ του Ειδικού Ταμείου Αντιμετωπίσεως Εκτάκτων Αναγκών που συστάθηκε από την τότε κυβέρνηση… καθώς πέρα από τα ποσά τα οποία δόθηκαν για αποκατάσταση των ζημιών, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν υλοποιήθηκε στην Ηλεία! Την ίδια ώρα τα χρήματα του περιβόητου «Ταμείου Μολυβιάτη» τροφοδοτούσαν έργα σε περιοχές άσχετες με την Ηλεία και γενικότερα με τις φωτιές. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε κι από σχετικό πόρισμα που συνέταξε το 2013 η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ειδικότερα ανέφεραν πως τουλάχιστον 27 εκατ. ευρώ από το εν λόγω Ταμείο κατέληξαν σε περιοχές που δεν είχαν καταστραφεί από φωτιές και σε έργα άσχετα με την αποκατάσταση πυροπλήκτων.

Δεκαπέντε χρόνια μετά και μπορεί η φύση να κατάφερε να «γιατρέψει» τις πληγές της… ωστόσο ο πόνος για εκείνους που χάθηκαν παραμένει άσβεστος… όπως άσβεστο παραμένει  και το χρέος των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες ενός Νομού, που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της απόλυτης καταστροφής!

Δεν βάλαμε μυαλό

Κάθε φορά που ξεσπά μία φωτιά στην Ηλεία, ο νους ταξιδεύει αυτόματα στους ανθρώπους που χάθηκαν τον Αύγουστο του 2007…. Όλα μπορούν να ξαναγίνουν, μόνο οι άνθρωποι δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω… Μα το πάθημα του 2007 δεν μας έχει γίνει μάθημα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία έχει στην διάθεση της η «Πρώτη» και αφορούν το σύνολο των Πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ηλεία και είχαμε επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και τις 16 Αυγούστου (σ.σ. σε 108 ημέρες) καταγράφηκαν συνολικά 302 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ από την αρχή του έτους (σ.σ. 1η Ιανουαρίου 2022) μέχρι και στην επόμενη ημέρα της Παναγίας  (σ.σ. 16 Αυγούστου) 560 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σήμερα οι επιμνημόσυνες δεήσεις 

Σήμερα στις 9:30 το πρωί τελείται η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων πυροσβεστών στην μοιραία στροφή της Αρτέμιδας, ενώ στις 7:00 το απόγευμα στο εκκλησάκι που έχει στηθεί εδώ και χρόνια στον τόπο της τραγωδίας οι συγγενείς των θυμάτων θα τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που τόσο πρόωρα και άδικα χάθηκαν από την ζωή. 

Exit mobile version