Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Πόλεμος» στη Βουλή με επίκεντρο τις υποκλοπές

«Πόλεμος» στη Βουλή με επίκεντρο τις υποκλοπές

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για την κοινοβουλευτική μάχη

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την Παρασκευή προ ημερησίας συζήτηση και την Δευτέρα Ολομέλεια για εξεταστική

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξεταστική για τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης – ΝΔ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση και Μέρα25 προτείνουν να επεκταθεί χρονικά η έρευνα

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για την κοινοβουλευτική μάχη για τις υποκλοπές, καθώς χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έλαβε τις σχετικές αποφάσεις. Ειδικότερα, αύριο, Τετάρτη 24 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καταρχάς για να εγκρίνει το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Την Τετάρτη 31 Αυγούστου έχουμε την έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ που αφορούν συνακροάσεις την περίοδο 2016. Οι σχετικές προτάσεις ζητούν την κλήση για ακρόαση του νυν και τέως διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και Παναγιώτη Κοντολέοντα αντίστοιχα, του τέως γγ της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει την παρουσία και ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη (2015 – 19) και Θεόδωρου Δραβίλλα (2012 -15).

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία συνεδρίασε προκειμένου να καθορίσει τον κοινοβουλευτικό οδικό χάρτη εξέτασης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων «η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση της χρονικής περιόδου βρίσκει υποστηρικτές. Από τις τοποθετήσεις διαπιστώνεται ότι ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση συμφωνούν για μεγαλύτερο χρονικό εύρος του ερευνητικού αντικειμένου της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί». Παράλληλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι ο Περισσός «θεωρεί δεδομένο πως η έρευνα της εξεταστικής θα πάει προς τα πίσω χρονικά» προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του κόμματος το 2016. Σε διαφορετική περίπτωση δεν απέκλεισε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΚΚΕ.

Οι διαφωνίες για την εξεταστική επιτροπή

Επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Υπενθυμίζεται πως έως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης.

Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ζητά επέκταση της έρευνας για όλη την τελευταία δεκαετία ενώ αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση χωρίς για την ώρα να ξεκαθαρίζουν εάν ο χρόνος έρευνας αποτελεί προαπαιτούμενο για την στάση που θα κρατήσουν στην σχετική ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε χθες πρόταση για εξεταστική επιτροπή με συγκεκριμένο αντικείμενο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παρακολούθησης μέσω Predator.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ έχει ήδη ζητήσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί όχι μόνον ο κ. Δεμίρης, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και άλλα πρόσωπα, που θεωρεί κλειδιά για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη. Σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Η κυβερνητική πλειοψηφία, απέναντι σε όλα τα κόμματα, επέβαλε να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και όχι να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για την αντισυνταγματική παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη και την χρήση του Predator στην Ελλάδα από τα πρόσωπα που ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε ως πολιτικά υπεύθυνους, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, το νέο Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου.

Ο Πρωθυπουργός ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, ενώ εμείς αντίθετα θα επιμείνουμε στη συζήτηση με στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Βάσει των ανυπόστατων διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου θα γίνει άραγε κ. Μητσοτάκη η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών;

Χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη θεσμική συμπεριφορά και στη διαφάνεια, μολονότι αυτές οι σκοτεινές ενέργειες είχαν στόχο τον Πρόεδρο μας.

Η αλήθεια θα έρθει στο φως και οι υπαίτιοι θα αποκαλυφθούν γιατί είναι ζήτημα Δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα δεχθεί έρευνα σε βάθος χρόνου από το 2012, αλλά μόνο εάν συσταθεί ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συμψηφισμού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα (22/08) το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κοινού με το Προεδρείο της ΚΟ υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα όλοι έβγαλαν τα κινητά τους από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων. Έχει καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς και έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δημητριάδης, Κοντολέων, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμά πως την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

“Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Σε αυτό συνηγορούν:

  • Η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.
  • Η επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας.

“Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως; Εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει“.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα ψηφίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ. Δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, είναι επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς φαίνεται να μην διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator αλλά αντίθετα το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί πως οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας. Για αυτό το λόγο και θεωρεί ότι είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακρατικών αυτών παρακολουθήσεων. Ενδεικτικό της ενοχής Μητσοτάκη είναι ότι 10 μέρες μετά το ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον ακόμα 7-8 πολιτικοί, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ποιοι ακόμα πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από το παρακράτος Μητσοτάκη;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ