Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΞεκινά ο τρύγος με την τιμή στα… τάρταρα: Αβεβαιότητα για την σταφίδα

Ξεκινά ο τρύγος με την τιμή στα… τάρταρα: Αβεβαιότητα για την σταφίδα

«Με 90 λεπτά τιμή θα ξεριζωθούν τα δέντρα», τονίζουν οι παραγωγοί

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας για την επόμενη ημέρα συνεχίζουν να ζουν οι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία, οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τον τρύγο, χωρίς να γνωρίζουν για την τιμή διάθεσης του προϊόντος τους και αν θα καταφέρουν να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής.

Μην έχοντας ξεπεράσει ακόμα το σοκ της προηγούμενης χρονιάς, όταν η τιμή της σταφίδας έπεσε στο μηδέν, φτάνοντας το πολύ έως τα 90 λεπτά, οι παραγωγοί μπαίνουν στα αλώνια για να τρυγήσουν, έχοντας εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στην πώληση του προϊόντος τους σε αξιοπρεπή τιμή.

Κινητοποίηση

Σε μια ύστατη προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς κλίματος, οι σταφιδοπαραγωγοί προχώρησαν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου σε κινητοποίηση στον Πύργο, ζητώντας την προστασία του προϊόντος που κινδυνεύει και πάλι να μείνει χωρίς τιμή, αφήνοντας, όπως λένε οι ίδιοι, το πεδίο ελεύθερο για παιχνίδια των εμπόρων εις βάρος τους.

«Να μην πάρουν και πάλι τσάμπα τη σταφίδα»

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ypaithros.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου και σταφιδοπαραγωγός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και αν δεν υπάρξει και φέτος τιμή, τότε δύσκολα θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν. «Να μην πάρουν και πάλι τσάμπα τη σταφίδα, γιατί αυτό θέλουν», δηλώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Για παράδειγμα, εγώ έδωσα σταφίδα τον Μάρτη για 92 λεπτά και ενώ ήταν η συμφωνία να πληρωθώ έναν μήνα μετά, τελικά τα χρήματα κατατέθηκαν στις αρχές Ιουνίου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πώς μας αντιμετωπίζουν. Αν και φέτος δεν υπάρξει τιμή, κάτι που φαίνεται πως θα συμβεί, τότε του χρόνου οι εκτάσεις θα μειωθούν κατά 50%. Από Δευτέρα ξεκινά σταδιακά, ανάλογα με την περιοχή, ο τρύγος. Ήδη, από την περσινή χρονιά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 15%, αφού πολλοί συνάδελφοί μου έκοψαν στρέμματα για να βάλουν ελιές». Αν και από άποψη παραγωγής η εικόνα, με κάποιες εξαιρέσεις λόγω των καιρικών φαινομένων και αρρωστιών, είναι καλή, εντούτοις δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. «Παράγουμε 20.000 τόνους και δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε. Κάνουν παιχνίδια εις βάρος μας. Εάν δεν είχε καλή τιμή το ελαιόλαδο, δεν θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν. Και φανταστείτε, καλλιεργήσαμε χωρίς λιπάσματα», σημειώνει.

«Να πάμε όλοι μαζί στην Αθήνα για να βοηθήσουμε την σταφίδα!»

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Αίγιο για να συζητήσει το θέμα με την Παναιγιάλειο Ένωση, ενώ θα γίνουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις. Στη συνέχει θα ζητήσει να μεταβεί κλιμάκιο με όλους τους βουλευτές Ηλείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί αβεβαιότητα για την σταφίδα. Όταν συμφωνήσουμε με το Αίγιο για την τιμή που θα θέσουμε, θα καλέσω όλους τους βουλευτές να πάμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ζητήσουμε ενίσχυση στην τιμή τις σταφίδας. Με 90 λεπτά δεν γίνεται! Θα ξεριζωθεί! Και το τονίζω πρέπει να πάμε όλοι μαζί στην Αθήνα για να βοηθήσουμε την σταφίδα!», ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Χρήστος Βαλιανάτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ