Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν είδε - δεν άκουσε και σαφώς δεν έλυσε τα οξύτατα προβλήματα...

Δεν είδε – δεν άκουσε και σαφώς δεν έλυσε τα οξύτατα προβλήματα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο Πύργου

*Περισσότερες από δέκα διακομιδές ασθενών προς Πάτρα και Αθήνα σε λιγότερο από 24ώρες

**Στον εισαγγελέα προτίθεται να προσφύγει ο σύλλογος εργαζομένων της ΝΜ Πύργου εάν δεν λειτουργήσει άμεσα η δεύτερη κλινική για ασθενείς με covid

****1.644 νέα κρούσματα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Ηλεία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Τις Νοσηλευτικές Μονάδες Πύργου και Αμαλιάδας επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ωστόσο φαίνεται ότι τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν «κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι» με αποτέλεσμα να μην αναζητηθούν λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και τα ξημερώματα της Τρίτης έγιναν συνολικά έντεκα (11) διακομιδές ασθενών, επτά (7) εκ των οποίων κατά την διάρκεια του απογεύματος και τέσσερις (4) κατά την διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα μία από τις διακομιδές που πραγματοποιήθηκε με το ΕΚΑΒ έγινε σε νοσοκομείο των Αθηνών, με αποτέλεσμα το σύνολο των υπόλοιπων δέκα διακομιδών, μεταξύ του Νοσοκομείου Πύργου και των νοσοκομείων της Πάτρας να πραγματοποιούνται με τα τέσσερα ασθενοφόρα τα οποία υπήρχαν στην περιοχή του Πύργου! Το νοσοκομείο Πύργου επιτέλεσε ουσιαστικά από το μεσημέρι της Δευτέρας ρόλο κέντρου διακομιδών, καθώς τα νοσοκομεία της Αχαΐας κλήθηκαν να «σηκώσουν» το «βάρος» των ασθενών που αδυνατεί να σηκώσει η Ν.Μ. Πύργου.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των διακομιδών… Ανάμεσα σε αυτά τα οποία φαίνεται ότι δεν «είδε» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, εκτός από τις ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι και η  ανάγκη επαναλειτουργίας της δεύτερης κλινικής covid για τη νοσηλεία ασθενών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πραγματοποιούνται νοσηλείες θετικών περιστατικών ακόμα και στην μονάδα υπόπτων, καθώς οι κλίνες στην μονάδα covid έχουν καλυφθεί στο 100%. Η λειτουργία της δεύτερης κλινικής νοσηλείας covid θεωρείται επιβεβλημένη, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, μετά την «επιστροφή» του ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού στη ΝΜ Αμαλιάδας.

Αναμονή σαράντα λεπτών

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που καταγράφηκε αμέσως μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα στο Νομό, ήταν ότι μία γυναίκα στη περιοχή της Σκαφιδιάς έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στην Σκαφιδιά μετά από σαράντα λεπτά και όπως ήταν λογικό αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ανθρώπων που βρισκόντουσαν στο σημείο με την τραυματισμένη γυναίκα….καθώς δυστυχώς τα διαθέσιμα ασθενοφόρα και τα πληρώματα αυτών πραγματοποιούσαν διαρκώς διακομιδές ασθενών. Προφανώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη συνεχόμενη διακομιδή ασθενών που προκύπτει κατά κύριο λόγο από τις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στο Νοσοκομείο του Πύργου.

Στον εισαγγελέα για τη λειτουργία και της δεύτερης κλινικής covid

Την ίδια στιγμή ασφυκτικά γεμάτη είναι η μία κλινική νοσηλείας περιστατικών covid-19 που συνεχίζει να λειτουργεί στο νοσοκομείο Πύργου, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται νοσηλεία ασθενών με covid-19 και στη μονάδα υπόπτων περιστατικών. Η δεύτερη μονάδα νοσηλείας περιστατικών covid είναι αδύνατο να λειτουργήσει με το προσωπικό το οποίο υπάρχει στη Ν.Μ. Πύργου, ενώ χθες ο σύλλογος εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την άμεση αναστολή του εντέλεστε του διοικητή της 6ης ΥΠΕ προς τους εργαζομένους της Ν.Μ. Αμαλιάδας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και η δεύτερη κλινική covid, ενώ σημειώνει ότι ένα δεν δοθεί άμεσα λύση θα προσφύγει στον εισαγγελέα. Ειδικότερα στην επιστολή του ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Γεωργίου και ο γραμματέας Παναγιώτης Μυλωνάς, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ζητάμε την άμεση αναστολή του εντελεστε του διοικητή της 6ης ΥΠΕ μετακίνησης νοσηλευτικού προσωπικού προς το νοσοκομείο της Αμαλιάδας προκειμένου να επαναλειτουργήσει η 2η covid πτέρυγα καθώς η πρώτη εδώ και μέρες είναι γεμάτη κ ασθενείς με covid παραμένουν στην πτέρυγα με τα ύποπτα επιμολύνοντας και τους υπόλοιπους ασθενείς, επίσης ασθενείς με covid  νοσηλεύονται σε  μη covid κλινικές  όπως  στην ορθοπεδική και παθολογική κλινική,   Στην    ψυχιατρική κλινική όλοι οι ασθενείς είναι με covid σε χώρο μη κατάλληλο όπως αναφέρει και σε σχετικό έγγραφο της η επιτροπή λοιμώξεων, το δε νοσηλευτικό προσωπικό της ψυχιατρικής νοσεί με covid και η νοσηλευτική υπηρεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση έχει μετακινήσει προσωπικό από άλλες κλινικές δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και αν δεν δοθεί άμεση λύση ο σύλλογος θα καταφύγει στο γραφείο του εισαγγελέα».

Εκτόξευση κρουσμάτων

1.644 νέα κρούσματα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Ηλεία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για μία νέα αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή κατά 4% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε 100.421 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν την εβδομάδα από 01 – 07 Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.577.675 εκ των οποίων 51.8% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.93 (95% ΔΕ: 0.81 – 1.05).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.343 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 335, -8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, -1% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 120 (60.8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 13,79% σε σύνολο 728.373

εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 104.053 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή). Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 07 Αυγούστου 2022, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 12.142.868 (7μερος μ.ό.: 10.939, -10% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 77.906.049 δείγματα (7μερος μ.ό.: 93.114, -9% εβδομαδιαία μεταβολή).

 Tην εβδομάδα αναφοράς, πραγματοποιήθηκαν 867 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων

από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 95.383 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 16.690 θετικά (17%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ