Η φαρμακευτική κάνναβη έρχεται και στην Αχαΐα – Τεράστια επένδυση στη ΒΙΠΕ

Στα σκαριά ισραηλινή επένδυση μεγάλης εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, που πήρε έγκριση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο

Η πρώτη επένδυση για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, είναι έτοιμη να υλοποιηθεί στην Αχαΐα μετά την έγκριση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στον αναπτυξιακό νόμο.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει υποβληθεί από την επιχείρησης ΑΚΟΣ ΕΠΕ, είναι συνολικού ύψους 5,5 εκ. ευρώ και προβλέπει την ίδρυση καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στη Βιομηχανική περιοχή Πατρών.

H AΚΟΣ ΕΠΕ, συστάθηκε προ τριετίας με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Βασικός μέτοχος της είναι ο Ισραηλινός Αβραάμ Γιόζεφ Φράνκ, πρόεδρος της οικογενειακής επενδυτικής φίρμας Frank Group.

Η επένδυση στη ΒΙΠΕ Πατρών υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 2,9 εκατ. ευρώ. Θα αναπτυχθεί σε έκταση 10 στρεμμάτων, όπου στη μονάδα θα παράγονται τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον ΕΟΦ.

Η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, θα γίνεται σε κλειστούς χώρους (θερμοκήπια) εμβαδού 3000 τ.μ., τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων και προδιαγραφών ασφαλείας της κείμενης νομοθεσίας, για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής 121 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Εξ αυτών, 12 αφορούν στη Δυτική Ελλάδα και 13 Στην Πελοπόννησο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα λειτουργεί μια μόνο μονάδα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, το εργοστάσιο της TIKUN Europe στον νομό Κορινθίας, το οποίο ξεκίνησε αυτό τον μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Το εργοστάσιο της TIKUN Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας και αποτελεί μια επένδυση που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου και με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας.

pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ