Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕστίες «πυρός» δίπλα μας!

Εστίες «πυρός» δίπλα μας!

Ανεξέλεγκτοι  σκουπιδότοποι «πνίγουν» τους δήμους και απειλούν τους κατοίκους της Ηλείας για μόλυνση και πυρκαγιές

Έντονα προβλήματα σε Πύργο, Αμαλιάδα, δήμο Πηνειού και σε πολλά ακόμα σημεία του Νομού

Πολλαπλές εστίες ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης υπάρχουν  σε όλη σχεδόν την Ηλεία, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να «εκραγούν»  και να μετατρέψουν σε «παρανάλωμα του πυρός», τεράστιες εκτάσεις  που βρίσκονται πλησίον σε κατοικημένες  περιοχές.

Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και  λογής άχρηστων αντικειμένων,  κυριολεκτικά «πνίγει» τους περισσότερους δήμους του Νομού,  οι οποίοι παρά τη λήψη  μέτρων δεν μπορούν να  θέσουν  υπό περιορισμό το τεράστιο  πρόβλημα της  μόλυνσης.

Το πρόβλημα  παρουσιάζεται πιο έντονο  τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, όπου σταδιακά αρχίζουν να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, με τον καύσωνα να πλησιάζει απειλητικά, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί και κατά το παρελθόν, πάρα πολλές φωτιές ξεκινούν από ανεξέλεγκτους  σκουπιδότοπους, είτε  από εύφλεκτα υλικά είτε από  ασυνείδητους  κατοίκους, που με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα «απαλλαγούν» από τα απορρίμματα που εγκληματικά ρίχνουν κάποιοι  άλλοι…

 Έτσι πέρα από  τη ρύπανση  στο περιβάλλον, οι φωτιές καταστρέφουν και ολόκληρες δασικές εκτάσεις, που πολύ συχνά βρίσκονται δίπλα στους ΧΑΔΑ οι οποίοι  ξεφυτρώνουν σαν …μανιτάρια!

Στην περιοχή του Πύργου

Αλλεπάλληλα είναι τα σημεία όπου  γίνεται εναπόθεση  άχρηστων αντικειμένων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.

Πρόσφατα εξερράγησαν φωτιές  στην περιοχή της Σπιάντζας, όπου   υπάρχουν …μόνιμες εστίες σκουπιδιών (πλησίον ενωσιακού γηπέδου, πρ. λίμνη Μουριάς κλπ.), από τις οποίες πέρα από τις πύρινες φλόγες,  αναδύονται και τοξίνες σε ολόκληρη την ατμόσφαιρα.

Ένα ακόμα σημείο εξάλλου που  η ρύπανση δεν έχει τελειωμό, βρίσκεται πλησίον από το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ, όπου παρά τους συχνούς καθαρισμούς  κατά το παρελθόν,  το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να διογκώνεται.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν  τη λήψη μέτρων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται  να γίνεται, λόγω και της «απόκρυψης» που προσφέρει το μέρος σε εκείνους που εναποθέτουν ότι άχρηστο διαθέτουν.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε αρκετές τοπικές κοινότητες του δήμου, που πέρα από τους κινδύνους για φωτιές, υπάρχει και το θέμα της δυσφήμησης στα μάτια των επισκεπτών…

Στην Αμαλιάδα

Όπως έγραψε πρόσφατα η «ΠΡΩΤΗ», με «πύρινη-βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μοιάζει ο δρόμος στην περιοχή Τραγάνι Αμαλιάδας που οδηγεί στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης.

Τα ξερά χόρτα μαζί με τα καλάμια δημιουργούν τις πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για πύρινο μέτωπο. Παράλληλα, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας «αυτοσχέδιος» σκουπιδότοπος με πλαστικά, χαρτόνια και κάθε λογής καύσιμη ύλη.

Ωστόσο παρά την παρουσίαση του προβλήματος, εκ μέρους του δήμου Ήλιδας δεν υπήρξε παρέμβαση, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων  της καθημερινότητας, την ώρα που ο κίνδυνος για πυρκαγιά μέσα στην Αμαλιάδα και δίπλα στο 2ο Γενικό Λύκειο «Αθανάσιος Παπαγεωργίου» είναι τεράστιος.

Στο δήμο Πηνειού

Παρόμοιες εικόνες ντροπής υπάρχουν εξάλλου και στο δήμο Πηνειού και συγκεκριμένα μεταξύ Καβασίλων και Γαστούνης, όπου έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες από άχρηστα αντικείμενα.

Τα σκουπίδια και τα μπάζα στο σημείο είναι άκρως επικίνδυνα για την πρόκληση  πυρκαγιάς, τη στιγμή που και η άγρια βλάστηση και τα ξερά χορτάρια  «οργιάζουν»  στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα  έχουν ριχτεί πλαστικά από φυτοφάρμακα, λάστιχα αυτοκινήτων, νάιλον από καλλιέργειες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!

Ανάλογες εικόνες  υπάρχουν και  στον υπόλοιπο Νομό,  γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων, για την απομάκρυνση των άχρηστων αντικειμένων,  που αποτελούν  επικίνδυνη καύσιμη ύλη για τις πυρκαγιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ