Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑσφυκτικές ημερομηνίες για τον αγωγό EΑST MED

Ασφυκτικές ημερομηνίες για τον αγωγό EΑST MED

Θα διέλθει από τους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχ. Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας

Λήγει  στις 24 Ιουνίου  η προθεσμία προσέλευσης κατοίκων για τη σύνταξη της μελέτης κτηματογράφησης της ζώνης διέλευσής του από το Νομό μας…

Μέχρι στιγμής μόνο ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων απεύθυνε δημόσιο κάλεσμα στους κατοίκους των κοινοτήτων που  οι  ιδιοκτησίες  τους  επηρεάζονται  από  τη  διέλευση  του  παραπάνω  αγωγού, για   να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης

Σε ασφυκτικές  ημερομηνίες καλούνται οι κάτοικοι δημοτικών ενοτήτων σε τέσσερις δήμους της Ηλείας, να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη σύνταξη της μελέτης κτηματογράφησης της ζώνης διέλευσης του αγωγού EΑST MED  και από το Νομό μας.

Πρόκειται για τους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχ. Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας, όπου  μέχρι  τις 24 Ιουνίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι  να  λάβουν γνώση των αρχικών  Κτηματολογικών διαγραμμάτων  και πινάκων  της ζώνης διέλευσης  του αγωγού  και  να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της  μελετητικής  εταιρείας (IGI Poseidon  S.A.).

Ήδη για το  σημαντικό αυτό θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο μετά την απόφαση της Ευρώπης για την ταχεία  απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την εκτόξευση των τιμών, το προηγούμενο διάστημα ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  προέβη σε ανακοίνωση για την έναρξη  σύνταξης της μελέτης κτηματογράφησης της ζώνης διέλευσης του αγωγού eαst med  από τις δημοτικές κοινότητες, Θεισόας, Ροβίων, Ανδρίτσαινας, Σέκουλα, Αλιφείρας, Δαφνούλας, Αμυγδαλιών και Καλλιθέας. Οι κάτοικοι των παραπάνω  δημοτικων κοινοτήτων θα πρέπει να προσέρχονται στο δημαρχείο Καλλιθέας.

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται εξάλλου και στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας, όπου γίνονται ενημερώσεις  των ενδιαφερόμενων κατοίκων,  ενώ όσον αφορά τους δήμους Πύργου και Ήλιδας  οι διαδικασίες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών.

Εξάλλου ως γραφεία κτηματογράφησης στην Ηλεία στην ανακοίνωση της εταιρείας  (Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας / Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε.), αναφέρονται   το πρώην  δημαρχείο Καλλιθέας, στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και η  αίθουσα κάτω από την κεντρική πλατεία Σιμόπουλου, στο Σιμόπουλο Δήμου Ήλιδας.

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι θα πρέπει να συμπληρώσουν   το  έντυπο  δήλωσης  ιδιοκτησίας , προσκομίζοντας  αντίγραφα  τίτλων  της ιδιοκτησίας τους καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα, κλπ). 

Σε  μήκος  περίπου

555  χιλιομέτρων

Το Χερσαίο Τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed  και  των  συνοδευτικών  αυτού  εγκαταστάσεων,  ο  οποίος  εκτείνεται,  υπογείως,  σε  μήκος  περίπου  555  χιλιομέτρων  (συμπεριλαμβανομένου  του  κλάδου  του  αγωγού  προς  Μεγαλόπολη  προκειμένου  να  συνδεθεί  στο  εθνικό  δίκτυο),  με  αφετηρία την περιοχή του οικισμού Αγ. Φωκάς της Π.Ε. Λακωνίας, διασχίζει την Πελοπόννησο με κατεύθυνση βορειοδυτική (και από Ηλεία),  καταλήγει  στον Πατραϊκό  κόλπο  δυτικά  της  πόλης  της Πάτρας, διασχίζει με  υποθαλάσσιο  τμήμα  τον  Πατραϊκό  κόλπο και  συνεχίζει με χερσαίο υπόγειο τμήμα από το σημείο προσαιγιάλωσης ανατολικά της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου στην Π.Ε.  Αιτωλοακαρνανίας έως το Φλωροβούνι, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο Δ. Ηγουμενίτσας.

Για  την    αδειοδότηση  του  έργου,  σύμφωνα  με  την  ισχύουσα  νομοθεσία   απαιτείται  η διαδικασία  της  κτηματογράφησης  της  ζώνης  του  αγωγού  κατά  μήκος  της  όδευσής  του.

Η εταιρεία  Υ.Α.Φ.Α.  Ποσειδών  Α.Ε.  έχει  αναθέσει  την  εκπόνηση  της  μελέτης  αυτής  στη  Σύμπραξη  των  εταιρειών  C&M  ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και SAIPEM S.p.A.

Η εν λόγω μελέτη εκπονείται από την εταιρεία “ΛΙΝΑΡΔΟΣ Μ.ΙΚΕ“, η οποία είναι εγκεκριμένος υπεργολάβος  της C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Τα  διορθωμένα  Κτηματολογικά  Στοιχεία  (Κτηματολογικά  Διαγράμματα  και  Πίνακες)  θα  αναρτηθούν  στα  ίδια  γραφεία  κτηματογράφησης σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εκ νέου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν την ορθότητά τους  και να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις ή συμπληρωματικά στοιχεία.

Μέχρι στιγμής πάντως στην Ηλεία δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον  από τους κατοίκους, γεγονός που θα πρέπει να  αφυπνίσει και τους υπόλοιπους δήμους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία στο μέλλον μπορεί να φανεί πολύ σημαντική…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ