Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Άλμα στο μέλλον» μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η χώρα μας

«Άλμα στο μέλλον» μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η χώρα μας

Παρουσία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η παρουσίαση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης»

Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια

Α. Γεωργιάδης: «Τις αμέσως επόμενες μέρες και θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε εκταμίευση χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο»

Δ. Μιχαηλίδου: «Δεσμεύουμε 1,3 δισ. για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία»

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Το κράτος θα εξακολουθεί να στέκεται δίπλα στους πολίτες και αξιοποιώντας το πλεόνασμα από την απόδοση του προϋπολογισμού, να στηρίζει με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό πρωτίστως αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Χορού στην Καλαμάτα.

Όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, για τον λόγο αυτό «επιλέγουμε στοχευμένα μέτρα και δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές οι οποίες θα ωφελούσαν το ίδιο αυτούς που έχουν ανάγκη και αυτούς που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη» και «θα μείνουμε πιστοί σε αυτή την πολιτική μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία φάση όπου η χώρα μας και η οικονομία έχει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία «για να κάνει το άλμα στο μέλλον και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μίας παγκόσμιας κρίσης», ενώ σημείωσε  «η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, δεν μας αξίζει αυτή η θέση και έχουμε την δυνατότητα από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές».

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η χώρα μας πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019», ενώ αναφέρθηκε και στην «ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ.

Στην τοποθέτηση του ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

8 δισ. ευρώ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικώς στους πόρους που θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας, σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει ειδική μνεία στην έντονη κοινωνική διάσταση των προγραμμάτων που δρομολογούνται. «Έχουμε τώρα πια στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να σχεδιάσουμε καινοτόμες πολιτικές, όπως η επέκταση του ωραρίου των δημοτικών μας σχολείων, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», ο Προσωπικός Βοηθός, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα αναλάβει και μία δέσμευση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει για την αυτόνομη διαβίωση την οποία αξίζουν, αλλά και για να ανακουφίσουν τις οικογένειές τους από αυτήν την υποχρέωση, διότι μέχρι σήμερα οι οικογένειες κάλυπταν την ανάγκη του Προσωπικού Βοηθού», είπε χαρακτηριστικά.

Το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για έργα στις περιφέρειες

«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη – πήρε ήδη το «πράσινο φως» – το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο που αφήνει πίσω παθογένειες του παρελθόντος. «Η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους – ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, με ευέλικτη διαχείριση, τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ», επεσήμανε.

Εγκεκριμένα προγράμματα

Από το βήμα του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να ευχαριστήσει όλη την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κο. Παπαθανάση, ενώ υπογράμμισε: «Είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε πλέον εγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες και θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε εκταμίευση χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022». «Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, κ. Πρωθυπουργέ, με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την εξαιρετικά καλή συνεργασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οργανικό κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ευχαριστώ την κα Χατζηπέτρου που είναι εδώ, καταφέραμε να μοχλεύσουμε πάνω από 9 δισεκατομμύρια.

Όταν η Ελλάδα έβγαλε τα πρώτα εγγυημένα προγράμματα με χρήματα του ΕΣΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα με εγγυημένα δάνεια, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας η τελευταία χώρα που το έκανε ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από δύο χρόνια. Και αυτά τα χρήματα που καταφέραμε μέσα στο 2020-2021 να μοχλεύουμε και να απορροφήσουμε γρηγορότερα από τους άλλους, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα στην ανάσχεση της μεγάλης ύφεσης του 2020 και στη μεγάλη εκτίναξη της εθνικής μας οικονομίας  το 2021. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις, κ. Πρωθυπουργέ, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα παίρνουν έγκριση ακριβώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για το ΣΔΑΜ θα μιλήσει ιδιαίτερα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δούλεψε και ο ίδιος πάρα πολύ γι΄ αυτό.  Αλλά μπορούμε να πούμε με το Γιάννη Τσακίρη, το Γιώργο Ζερβό και τη Νίκη Δανδόλου ότι όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αδ. Γεωργιάδης.

Πιο «κοινωνική» Ελλάδα

Τη μετάβαση σε μια «πιο κοινωνική» Ελλάδα, υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, περιγράφοντας όλες τις νέες πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου, «για την Κυβέρνησή μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από το γεγονός ότι 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις». Η υφυπουργός τόνισε ότι «από τα 5,3 δισ. ευρώ, δεσμεύουμε το 1,3 δισ. για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα, μέχρι την Περιφέρεια».

Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι οι δράσεις αφορούν στους άξονες της παιδικής προστασίας, της ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, των ατόμων με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, για την παιδική προστασία:

  • Αποϊδρυματοποίηση μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και υπηρεσιών ενίσχυσης ανάδοχων και βιολογικών οικογενειών παιδιών.
  • ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
  • Day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής ευάλωτων παιδιών.

Για τα άτομα με αναπηρία:

  • Προσωπικός βοηθός.
  • Υποστηριζόμενη απασχόληση με εστίαση στους νέους στο φάσμα του αυτισμού.
  • Πρόγραμμα κατ’ οίκον πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης.

Για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά:

  • Ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα εύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Δημιουργία κινητών κέντρων κοινότητας, ώστε η Πολιτεία να προσεγγίζει τον ευάλωτο και να τον στηρίζει άμεσα.

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας:

  • Διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ώστε να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  • Δράσεις εξοικείωσης υπερηλίκων με την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εντός κοινότητας.
  • Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την ενεργό γήρανση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας. Καταπολεμούμε την φτώχεια και προστατεύουμε τα παιδιά μας, τα άτομα με αναπηρία, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Παρέχουμε σε όλες και όλους ποιοτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης τους. Στόχος μας μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Άλλωστε ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και σ’ αυτό επενδύουμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μόνο δίκαιο είναι και κοινωνικά ωφέλιμο».

Ευεργετική συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Στην ευεργετική συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην οικονομία, για τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και για τα εμπόδια της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κλείνοντας σήμερα -συμβολικά βέβαια -το τελευταίο πρόγραμμα 2014-2020  και αφού αναγνωρίσουμε το προφανές  ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας, είναι αναγκαίος ο εντοπισμός των προβλημάτων που εμπόδισαν την πλήρη αξιοποίηση των πόρων και την επίτευξη μεγαλύτερης ωφέλειας για την πατρίδα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συμπληρώνοντας «Για τη νέα περίοδο 2021-2027 πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες , αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων,  που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού της Χώρας  μας.

Οι κατευθύνσεις του νέου προγράμματος , που είναι :

• ο ψηφιακός  μετασχηματισμός  της διοίκησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα,

• η περιβαλλοντική προστασία  και αειφορία, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων για την κλιματική αλλαγή

• η  Έξυπνη  Εξειδίκευση για ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού ιστού, με την ενσωμάτωση προϊόντων έρευνας-τεχνολογίας και καινοτομίας

• οι  παρεμβάσεις για την  ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Αγοράς Εργασίας,

• η  Κοινωνική  Ένταξη ,  η  πρόληψη  και καταπολέμηση  της φτώχειας, με ιδιαίτερη εστίαση στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους ,

αποτελούν ελπίδα για την πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη με εστίαση στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του παραγωγικού προτύπου.

Σε όλους εμάς, υπάρχει η συνευθύνη, να αξιοποιήσουμε στον υπερθετικό βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποτελούν κύριο μοχλό ανάπτυξης, αξιολογώντας προτεραιότητες και ανάγκες . Να χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά το σύνολο των διαθέσιμων  πόρων ( ΕΣΠΑ, ΠΔΕ/ΕΠΑ ,Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κτλπ..), ώστε να δώσουμε καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και την πατρίδα μας γενικότερα».

Οι χαιρετισμοί

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira. Ομιλίες απηύθυναν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρήστος Δήμας. Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.

Μετά το πέρας της παρουσίασης του προγράμματος για το νέο ΕΣΠΑ, ο Κυριακος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με εκδότες εφημερίδων από την Μεσσηνία, την Αχαΐα και την Ηλεία με τους οποίους συζήτησε για τα αναπτυξιακά έργα τα οποία έχει ανάγκη κάθε περιοχή. Ακολούθησε επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Κατά τη σύσκεψη στο δημαρχείο εξετάστηκαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.

«Είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε εγκεκριμένα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αδ. Γεωργιάδης.
«Για την Κυβέρνησή μας η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα» υπογράμμισε η Δ. Μιχαηλίδου.

«Για τη νέα περίοδο 2021-2027 πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες , αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων,  που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού της Χώρας  μας» τόνισε ο Π. Νίκας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Χορού στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στον χώρο του Μεγάρου Χορού στην Καλαμάτα ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Άντζελα Γκερέκου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ