Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Καμπανάκι» κινδύνου για την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών από τον διοικητή της...

«Καμπανάκι» κινδύνου για την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών από τον διοικητή της Π.Υ. Ηλείας Γιώργο Κωνσταντακόπουλο

Λόγω ακαθάριστων οικοπέδων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων 

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων αλλά και εκείνους που θα θελήσουν να βάλουν φωτιά στην ύπαιθρο χωρίς να έχουν λάβει σχετική άδεια

Την προσοχή των πολιτών θέλησε να επιστήσει για μία ακόμα φορά, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.  Όπως επεσήμανε, τα εναέρια (σ.σ. 1 ελικόπτερο Erickson, 2 Canadair  και 2 Air Tractor) βρίσκονται ήδη στην Ανδραβίδα, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης όποτε υπάρξει ανάγκη. Υπάρχει ωστόσο ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, που δεν είναι άλλο, από τα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και τα ακαθάριστα λιοστάσια, στα οποία μπορεί να εξαπλωθεί άμεσα η φωτιά σε περίπτωση συμβάντος.  

«Όπως είναι γνωστό, η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από 1η Μαΐου και απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η 9η Πυροσβεστική Διάταξη έχει αλλάξει έχει γίνει πιο αυστηρή και τα πρόστιμα στους παραβάτες είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Επίσης για τη φετινή θερινή περίοδο έχει αλλάξει έχει βγει η 20 Πυροσβεστική Διάταξη που αναφέρεται στα ακαθάριστα οικόπεδα και η όλη διαχείριση γίνεται μέσω των δήμων. Εάν υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα, οι δήμοι οφείλουν να τα καθαρίσουν και να υποβάλλουν πρόστιμο στους πολίτες, ενώ σε περίπτωση που το οικόπεδο είναι περιφραγμένο, οι δήμοι ζητούν τη συνδρομή της υπηρεσίας μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία, η οποία πάει άμεσα στον Εισαγγελέα και δίνεται εντολή για καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου και επιβολής προστίμου στον ιδιοκτήτη.

Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μόνο με άδεια η οποία δίνεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας που κοινοποιείται στην υπηρεσία μας, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που αναφέρονται στην  9 Πυροσβεστική Διάταξη και έχουν να κάνουν με τον δείκτη επικινδυνότητας, τις απόστασης από τις δασικές εκτάσεις, αλλά και την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νερού στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η καύση. Επίσης οι καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται η καύση κλαδεμάτων, από πολυετείς φυτείες, δηλαδή ελαιώνες και αμπελώνες.  Εκεί απαγορεύεται και δεν δίνεται άδεια για καύση τέτοιων κλαδεμάτων.  Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι φέτος υπάρχουν ελαιώνες οι οποίοι δεν έχουν καθαριστεί, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το ύψος της βλάστησης να είναι αρκετά μεγάλο και κάθε έναρξη πυρκαγιάς να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κάτι το  οποίο έχουμε παρατηρήσει σε όλες τις ενάρξεις πυρκαγιών που έχουμε μέχρι τώρα. Τα εναέρια μέσα που θα έχουμε φέτος, βρίσκονται ήδη στην Ανδραβίδα, τα δύο Canadair, το Erickson και τα δύο Air tractor (σ.σ. θα είναι ετοιμοπόλεμα μέσα στο Σαββατοκύριακο). Είμαστε στα περσινά επίπεδα του προσωπικού και των οχημάτων, ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η συντήρηση των οχημάτων μας και η διασπορά των περιπολικών και τον πυροφυλακίων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γ. Κωνσταντακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ