Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚλιμάκιο του Υπ. Υποδομών αύριο στην Πατρών-Πύργου για το έργο οδικής αν...ασφάλειας:...

Κλιμάκιο του Υπ. Υποδομών αύριο στην Πατρών-Πύργου για το έργο οδικής αν…ασφάλειας: Μετά τις αντιδράσεις, επανεξετάζουν την εγκληματική παρέμβαση

Αντί για κορύνες θα προτείνουν κυκλικούς κόμβους ανά 2 χιλιόμετρα, με παράλληλη επαναφορά της Λ.Ε.Α.

Οι σφοδρές αντιδράσεις για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πατρών-Πύργου από το έργο οδικής αν…ασφάλειας αξίας 30 εκατ. ευρώ, που είχε σαν στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά γέμισε κορύνες και εξαφάνισε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), από την Κάτω Αχαΐα μέχρι και το Γομοστό, φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη, θα κατέβει κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρόταση για αλλαγή στις παρεμβάσεις και συγκεκριμένα  για κυκλικούς κόμβους ανά 2 χιλιόμετρα, με παράλληλη επαναφορά της Λ.Ε.Α.

Προηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη παρέμβαση της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, μετά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής, των κοινοτήτων Καραιίκων, Γομοστού και του εκεί Εκπολιτιστικού Συλλόγου, στη Δυτική Αχαΐα, για τον τρόπο που το Υπουργείο Υποδομών «βελτιώνει» την ασφαλή διέλευση οχημάτων στην υπάρχουσα εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Στη συνάντηση που έγινε, υπό τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου και του συμβούλου του πρώτου Χρήστου Μητρογιώργου, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Γκοτσόπουλο, τους αντιδημάρχους Σπύρο Σταυρογιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Γρηγόρη Μάλλιαρη, τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Ραυτακόπουλο, τους θιγόμενους κοινοτάρχες Γιώργο Κωστούρο και Ανδρέα Σαρτζή, όπως και τον πρόεδρο του συλλόγου Γομοστού Ανδρέα Νιφόρα, αποφασίστηκε να καταφθάσει στην περιοχή κλιμάκιο Τεχνικών του υπουργείου Υποδομών.

Στο μεταξύ, οι φωνές αντίδρασης πληθαίνουν και από τους αιρετούς της Ηλείας, καθώς εάν δεν σταματήσει η απαράδεκτη παρέμβαση, οι κορύνες και η εξαφανισμένη Λ.Ε.Α. θα «επισκεφθούν» και τον Νομό μας καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του Υπουργείου προβλέπονται κορύνες σε μήκος 70 χιλιομέτρων , με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Από τη συνάντηση Ν. Φαρμάκη με τους τοπικούς φορείς της Δυτ. Αχαΐας για το θέμα.

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Άμεσα να επανεξετάσει το Υπουργείο την παρέμβαση»

«Πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το Υπουργείο την παρέμβαση που υλοποιείται στην Πατρών-Πύργου και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών. Η όποια παρέμβαση γίνει να μην κάνει δυσκολότερη την  καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των πολιτών, ειδικά στον Δήμο μας όπου υπάρχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και εμπορικές δραστηριότητες που απαιτούν συνεχείς μετακινήσεις με οχήματα. Η λωρίδα έκτατης ανάγκης πρέπει να επανέλθει φυσικά και παράλληλα να εξεταστούν άλλοι τρόποι παρεμβάσεων για την οδική ασφάλεια, όπως οι κυκλικοί κόμβοι για παράδειγμα».

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Όχι μόνο δεν παρέχεται ασφάλεια, αλλά έχει αναβαθμιστεί η καρμανιόλα!»

«Τεράστια προβλήματα  προκαλεί η ανακατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Πύργου με την οριοθέτηση του δρόμου με κορύνες στη Δυτική Αχαΐα, στο ύψος του Γομοστού. Πέρασα πριν λίγες ημέρες από το σημείο και διαπίστωσα ότι όχι μόνο δεν παρέχεται ασφάλεια σε οδηγούς και πεζούς αλλά αντίθετα , επιτρέψτε μου την έκφραση, έχει αναβαθμιστεί η καρμανιόλα με ότι αυτό για συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή! Πρόκειται για ακατανόητη ενέργεια από το υπουργείο Υποδομών που αντί να βελτιώνει την ασφαλή διέλευση οχημάτων στην κατ’ ευφημισμόν εθνική οδό Πατρών – Πύργου, την επιδεινώνει. Κλιμάκιο οφείλει άμεσα, να επισκεφθεί επί τόπου και όχι επί χάρτου την περιοχή και να επισπεύσει την επαναδιάταξη και επανεξέταση της διαγράμμισης και της ύπαρξης κορυνών για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Εύχομαι να μην υπάρξει ατύχημα στο σημείο».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου 

«Ουσιαστικά είναι θέμα ζωής και θανάτου»

Θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθεί απόφαση, με τη συμμετοχή  φορέων από την ευρύτερη περιοχή

Την έντονη αντίθεσή του με  την απαράδεκτη  κατάσταση που διαμορφώνεται στο τμήμα Πάτρα-Πύργος, εξέφρασε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, με τη συμμετοχή των φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο δήμαρχος Πύργου, τόνισε τα εξής: «Τη θεωρώ ατυχέστατη αυτή τη μορφή παρέμβασης που γίνεται στο δρόμο Πατρών-Πύργου.  Ουσιαστικά προχωράμε  μέσω μιας στενή λωρίδας κινουμένου ενός αυτοκινήτου με τη σειρά στην Πάτρα, δηλαδή  αν πηγαίνει μπροστά σου ένα αργό όχημα, πλέον θα ακολουθήσεις πιστά τη διαδρομή με βάση την ταχύτητα αυτού του οχήματος. Δεν υπάρχει λωρίδα έκτακτης ανάγκης πουθενά και αν τύχει βλάβη ή  ατύχημα  στο δρόμο,  ιδιαίτερα τη νύχτα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες  ενέργειες και  να φύγει το όχημα, υπάρχει τεράστιος  κίνδυνος νέου ατυχήματος … Επίσης  αυτή η μορφή παρέμβασης αυξάνει το χρόνο μετακίνησης προς την Πάτρα, τουλάχιστον για μισή ώρα και  αυτοκίνητα άμεσης ανάγκης  όπως είναι ασθενοφόρα, πυροσβεστική, τροχαία, πως θα κινηθούν; Δεν υπάρχει χώρος να κάνουν στην άκρη άλλα αυτοκίνητα για να δώσουν προτεραιότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό,  ποιοι άνθρωποι δηλαδή σχεδίασαν  αυτό το έργο. Αυτό μου θυμίζει τα τραγικά σημεία στο δρόμο Πύργος-Κατάκολο… Όλη η διαδρομή έτσι θα είναι, απ’ ότι φαίνεται. Εμείς θα το θέσουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε απόφαση, θα καλέσουμε τους φορείς της περιοχής να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό. Είναι θέμα ζωής και θανάτου ουσιαστικά. Πρόσφατα είχα ραντεβού στο Νοσοκομείο του Ρίου στη 1:30 ώρα και έφτασα στις 2:00 για να δω κάποιο συνάδελφο ιατρό και δεν έγινε ως εκ τούτου η συνάντηση διότι ο άνθρωπος είχε δουλειά… Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει  τέτοια καθυστέρηση.  Αυξάνεται  ο χρόνος αλλά και το κόστος διότι τα οχήματα θα καίνε περισσότερα καύσιμα.  Είναι δυνατόν να υποστούμε αυτή την κατάσταση για όσο διάστημα θα απαιτηθεί να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος;  Θα έχει κίνηση ο παλιός δρόμος και όταν θα γίνει ο νέος, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά  για τη σκοπιμότητα κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος με τον συγκεκριμένο  τρόπο…  Και τον τουρισμό τον χτυπάει όλο αυτό. Ας λάβουν υπόψη και όσους έρχονται από Άραξο για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ηλείας. Άλλο να είσαι σε μισή ώρα στον προορισμό  σου και άλλο σε μιάμιση ώρα. Και αν συμβεί κάτι στο δρόμο θα φας όσες ώρες χρειαστεί για να αποκατασταθεί  η κυκλοφορία, αφού δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ