Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκει τη φύση στην Ηλεία

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκει τη φύση στην Ηλεία

Ο αυριανός εορτασμός της Παγκόσμιας  Ημέρας  Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), συμπίπτει  με τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και στην Ηλεία,  στην οποία δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές διαδέχονται πλέον η μία την άλλη.

Εκεί που  κάποτε  μιλούσαμε για  ορατούς κινδύνους  που απειλούν τη  φύση, τώρα λέμε για  δυσμενείς επιπτώσεις από  την ανεξέλεγκτη  χρήση και  καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ήδη οι πυρκαγιές  που σημειώθηκαν το 2007 αλλά και το προηγούμενο καλοκαίρι,   αποψίλωσαν ένα τεράστιο κομμάτι από τον δασικό πλούτο του Νομού και δυστυχώς  έχουμε μπροστά μας μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, που όλοι απεύχονται να έχουμε νέες απώλειες  δασών…

Φαινόμενο που είναι απόλυτα συνδυασμένο με τις  καταστροφικές πυρκαγιές, είναι οι πλημμύρες  και οι καθιζήσεις εκτάσεων, οι οποίες σε πολλά σημεία του Νομού  έχουν καταστεί ως …σύνηθες φαινόμενο.

Η ρύπανση των πανέμορφων  οικοσυστημάτων  που  προέρχεται από πολλές εστίες (αστικά λύματα, φυτοφάρμακα,  απορρίμματα, αυθαίρετες καταπατήσεις κλπ.), δυστυχώς όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει  όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με δυσμενείς επιπτώσεις   όσον  αφορά την ποιότητα ζωής των  ανθρώπων.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη διαχείριση  των απορριμμάτων (κυρίως με τη μονάδα επεξεργασίας την Τριανταφυλλιά) και τον περιορισμό  του απαράδεκτου φαινομένου, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις  εξακολουθούν  να υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ηλεία,  που έχουν να κάνουν με τα σκουπίδια.

Το Ποτόκι

Πιο  κραυγαλέο είναι  το  θέμα του Ποτοκίου, όπου δεκάδες χιλιάδες δεματοποιημένες μπάλες εξακολουθούν να απειλούν το  περιβάλλον,  όχι τόσο λόγω ρύπανσης που  δυστυχώς έχει  ήδη συντελεστεί,  αλλά κυρίως για την πρόκληση πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για τους  κατοίκους σε τεράστια  ακτίνα…

Ανάμεσα στα  άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που κυριαρχούν στο  Νομό, είναι η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η  υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτινων πόρων, η  χρήση των φυτοφαρμάκων που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τα γεωργικά εδάφη κ.α.  

Εξάλλου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον είναι ήδη ορατές στην ακτή της Σπιάντζας (επί το πλείστον) όπου το φαινόμενο της διάβρωσης επεκτείνεται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα το προηγούμενο έτος όπου  κυριολεκτικά αφανίστηκαν  δεκάδες  κατοικίες, κυρίως  στην «πρώτη γραμμή» της  θάλασσας.

Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το δρυοδάσος Φολόης, το Κοτύχι και  η Στροφυλιά  επί σειρά ετών βρίσκονται  στο «στόχαστρο» ασυνείδητων αλλά και  παρανόμων ατόμων, που  τις  καταστρέφουν με γνώμονα το κέρδος…

Επίσης τα τελευταία χρόνια  έχουν δημιουργηθεί  τεράστια προβλήματα  στην ευρύτερη περιοχή  του Κυπαρισσιακού Κόλπου, από ένα …αμφιλεγόμενο Π.Δ. που όχι μόνο δεν την προστατεύει αλλά και απαγορεύει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά  την περιφρούρηση  του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972, για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ