Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό τον Τσιάρα:Το… μπαλάκι στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ

Από τον Τσιάρα:Το… μπαλάκι στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ

«Τα ανώτατα Δικαστήρια αποφασίζουν για τον δικαστικό χάρτη της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Το… μπαλάκι στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας πέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου. Μπορεί ο Υπουργός αρχικά στην απάντησή του να ανέφερε αρχικά πως «η σταθερή βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να υποστηρίξει και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας», ωστόσο στη συνέχεια τόνισε πως τα δύο παραπάνω ανώτατα Δικαστήρια αποφασίζουν για τον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα και ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν, εξαιτίας του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που συζητείται στη Βουλή, αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – αυτό που επιχειρείται είναι να προσδιοριστούν οι όροι και οι συνθήκες για το εάν και πότε μπορεί να συμβεί ένα άνοιγμα ή κλείσιμο ενός δικαστηρίου». Υπογράμμισε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας είναι μια αναγκαιότητα καθώς ο υφιστάμενος αναφέρεται σε μια κοινωνική πραγματικότητα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και γιατί οι ενσωματώσεις που έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη απαιτούν έναν ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο, ξεκάθαρο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε αρχικά πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Στη συνέχεια όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε πως ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτά που αποφασίζουν για τον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας και όχι ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης. «Η σταθερή βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να υποστηρίξει και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, όπως όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, επισήμανε. Σχετικά με την υποστελέχωση των δικαστικών υπαλλήλων, είπε πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν οι υποδομές των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μέσω των υλικοτεχνικών και ανθρώπινων πόρων που διαθέτουμε», πρόσθεσε.

Στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας σήμερα υπηρετούν έντεκα μόνιμοι υπάλληλοι σε σύνολο δεκαεπτά οργανικών θέσεων και συγκριτικά με άλλα δικαστήρια της χώρας, δεν είναι μεγάλο το έλλειμμα καθώς συνολικά έχουμε περίπου 2.500 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, τόνισε ο υπουργός και ανέφερε: «Γι΄ αυτό και ένα από τα νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η ίδρυση της νέας Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, για να μπορέσουμε επιτέλους συνολικά να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που έρχεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή για τον δικαστικό Καλλικράτη

«Προετοιμάζουν το έδαφος για κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας»

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, ως αποτέλεσμα του δικαστικού Καλλικράτη που προωθεί η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Διονύσης Καλαματιανός, στη διάρκεια της συζήτησης σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, ο Ηλείος Βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανέφερε τα εξής:

«Ο Υπουργός, κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, δήλωσε ότι κανένα δικαστήριο σε έδρα νομού δεν θα κλείσει.

Και ρωτώ: Στην Ηλεία όπου υπάρχουν δυο Πρωτοδικεία, του Πύργου και της Αμαλιάδας, τι θα γίνει; Ο Υπουργός δεσμεύθηκε μόνο για την έδρα του νομού. Άρα της Αμαλιάδας θα κλείσει;

Οι τοπικές κοινωνίες είναι σε αναβρασμό! Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο “δικαστικός Καλλικράτης” θα είναι μια πολιτική αντίστοιχη με αυτή που τηρήθηκε στο παρελθόν με άλλες δικαστικές υπηρεσίες  ή με άλλες δημόσιες αρχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η επίκληση της τεχνολογικής εξέλιξης είναι ένα τέχνασμα για να προωθηθεί ένας νέος γύρος εγκατάλειψης της ελληνικής περιφέρειας. Βέβαια θα το αρνηθείτε και θα πείτε ότι δεν θα κλείσουν δικαστήρια. Αυτό, όμως, θα το κάνετε γιατί έρχονται εκλογές.

Μετά τις εκλογές, όμως, αν μπορέσετε να σχηματίσετε κυβέρνηση, θα υλοποιήσετε το σχέδιό σας και θα κλείσετε δικαστήρια. Όμως, λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι πολίτες της Αμαλιάδας, της Ηλείας και όλης της Χώρας έχουν καταλάβει τα σχέδιά σας. Με την ψήφο τους θα οδηγήσουν σε ήττα το κόμμα σας και την πολιτική σας. Θα εμποδίσουν την περαιτέρω υπονόμευση και υποβάθμιση του τόπου μας.»

Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός εστίασε στη συνεχή υποβάθμιση και εγκατάλειψη που υφίσταται ο νομός Ηλείας από την κυβέρνηση.

«Την Ηλεία την έχετε ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη. Ό,τι είχε ξεκινήσει ή δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε επίπεδο δομών και υποδομών το υπονομεύσατε, το καθυστερήσατε ή το ακυρώσατε.

Οι περισσότεροι πυρόπληκτοι του περσινού καλοκαιριού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Το Πάτρα – Πύργος το καθυστερήσατε για 2 χρόνια. Το δώσατε, τελικά, με απευθείας ανάθεση στους εκλεκτούς σας εργολάβους. Και τώρα οι πολίτες της Ηλείας και όσοι θα χρησιμοποιούν το δρόμο θα πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον σε αποζημιώσεις και διόδια.

Κλείσατε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούσαν στην Ηλεία. Στην Αμαλιάδα καταργήσατε το Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας.

Καταντήσατε το νοσοκομείο της πόλης από λειτουργική νοσηλευτική μονάδα σε εμβολιαστικό κέντρο.

Και τώρα στρώνετε το δρόμο για την κατάργηση του Πρωτοδικείου της.

Δεν θα σας το επιτρέψουμε!

Η απάντηση των πολιτών σε αυτή την ισοπεδωτική πολιτική σας θα είναι ισχυρή και δυνατή. Θα την δείτε στην κάλπη που έρχεται».

Μιχάλης Κατρίνης

«Το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι στην κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων στην Ηλεία»

Την έντονη αντίθεση του στο άρθρο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων , εκφράζει με δήλωση του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Σε δήλωση του, τονίζει:

«Μετά τα πανεπιστημιακά τμήματα , στο στόχαστρο εμμέσως, πλην όμως σαφώς, , μπήκαν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ηλεία, με στόχο τη συρρίκνωση τους.

Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση, το οποίο ανοίγει-μέσω ενός προεδρικού διατάγματος-το δρόμο για την κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τους τοπικούς φορείς.

Προφανώς, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση παραμερίζει ορθολογικά κριτήρια όπως το δικαίωμα και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια, αλλά και η ορθή απονομή της δικαιοσύνης

Αγνοεί και την συμβιβαστική πρόταση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι πρότειναν ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή στο χάρτη των δικαστηρίων  να απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

Για ακόμα μία φορά, η μονομανία και η δημιουργία τετελεσμένων από την κυβέρνηση, υπονομεύουν κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ