Η πρώτη σύσκεψη σε όλη τη χώρα για το νέο νομοσχέδιο του χάρτη των Δικαστηρίων

 «Το Πρωτοδικείο δεν κλείνει τώρα, αλλά κανείς δεν εγγυάται για το μέλλον»

Κίνδυνος για «λουκέτο» σε 30 Πρωτοδικεία σε όλη την Ελλάδα

Από την Αμαλιάδα ξεκίνησε η συζήτηση και η διαμαρτυρία για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην «τύχη» των Δικαστηρίων της χώρας. Η σύσκεψη που διοργάνωσε και πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας το βράδυ του Σαββάτου είναι η πρώτη που έγινε σε ολόκληρη τη χώρα, με όλους τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αντίθεσή τους και την συμμετοχή τους, αν χρειαστεί, σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς και τις κινήσεις για την διατήρηση και την αναβάθμιση του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας. «Το Πρωτοδικείο δεν κλείνει. Δεν κλείνει τώρα, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αν θα κλείσει στο άμεσο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης και συνέχισε: «Ο κίνδυνος χτυπάει την πόρτα σε πάρα πολλά Πρωτοδικεία, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και 30 σε ολόκληρη τη χώρα».

Επανειλημμένα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας τόνισε: «Δεν πρέπει να μείνουμε σε κορώνες και πολεμικές ιαχές. Χρειάζεται μυαλό, επαγρύπνηση, λογική, αντοχή και μαραθώνιος, να καταφέρουμε να κοιτάζουμε μακριά».

Ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Μανώλης Μπιρμπίλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ύπαρξη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κινδυνεύει» καλώντας τους πάντες σε διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση από όποια θέση κατέχουν.

Αλληλέγγυοι όλοι οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τον νέο νόμο, ανοίγει ένα παράθυρο για κατάργηση οποιουδήποτε Πρωτοδικείου. Η Πάτρα, είναι μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος είπε: «Είμαστε αλληλέγγυοι και οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Δεν θέλουμε γρήγορες αποφάσεις, αλλά σωστές αποφάσεις. Στα μικρά Δικαστήρια απονέμεται η Δικαιοσύνη και αυτά πρέπει να ενισχυθούν».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε αντίθετοι από κάθε άποψη και θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια».

Γ. Λυμπέρης: «Θα παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε»

«Εννοείται πως θα παλέψουμε. Οι υπηρεσίες είναι αυτές που φέρνουν την ανάπτυξη σε έναν τόπο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να καταλάβουν και αν δεν το καταλάβουν θα παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όλο «εχθρικό κλίμα» που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην «ατυχία» η Αμαλιάδα να είναι η «δεύτερη» πόλη του νομού.

Α. Νικολακόπουλος: «Δεν πρόκειται να κλείσει το Πρωτοδικείο»

«Το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας δεν πρόκειται να κλείσω και αυτό το πιστεύω βαθιά μέσα μου» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ηλείας και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Ανδρέας Νικολακόπουλος. «Κανένας δεν έχει πει ότι θα κλείσει το Πρωτοδικείο, αλλά αν το πει θα είμαστε αντίθετοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος, αναφερόμενος σε όλες τις κινήσεις που έχει κάνει είτε μόνος, είτε με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας (συνάντηση με τον Υπουργό στις 14/2/2020) με στόχο την κτιριακή αλλά και όχι μόνο αναβάθμιση του Πρωτοδικείου. «Με τις επαφές που έχω κάνει δεν συμμερίζομαι τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, για να μην προκαλέσω μια ακόμα συνάντηση με τον Υπουργό και λάβουμε άλλη μια προφορική απάντηση, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε γραπτή, εξειδικευμένη απάντηση».

Β. Γιαννόπουλος: «Προπομπός άσχημων εξελίξεων»

«Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και πολύ φοβάμαι ότι ο νόμος αυτός θα είναι προπομπός άσχημων εξελίξεων» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλώντας και με την ιδιότητα του Δικηγόρου. «Θα είμαστε όλοι μαζί και ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε ποτέ όλοι μαζί για να συζητήσουμε για το ίδιο θέμα».

Οι Δήμαρχοι Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις μας» είπε ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ενώ ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας είπε: «Συμπλέουμε μαζί σας. Σαν Ηλεία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε μόνο την υποβάθμιση».

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Από διαβεβαιώσεις χορτάσαμε»

«Κατανοώ την ανησυχία για το κλείσιμο του Πρωτοδικείου. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσει» είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και συνέχισε: «Από διαβεβαιώσεις χορτάσαμε. Έτσι χάσαμε το Νοσοκομείο, τις σχολές, τη ΔΕΗ που έχει μείνει με 2 υπαλλήλους και την Εφορία να βρίσκεται υπ’ ατμών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κράλλης τόνισε ότι τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, θα φέρει πρόταση για το συμβολικό κλείσιμο του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας την ημέρα της ψήφισης του νέου νόμου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Λοχοβίτης αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται ο λαός από τα οικονομικά συμφέροντα.

Τον λόγο έλαβαν αρκετοί φορείς που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλεισίματος όχι μόνο του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας, αλλά κανενός Πρωτοδικείου σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Τζαβάρας. Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσιος Καλαματιανός.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ