Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτους δρόμους οι σταφιδοπαραγωγοί του πρώην δήμου Ωλένης: «Πονοκέφαλος» για την σταφίδα...

Στους δρόμους οι σταφιδοπαραγωγοί του πρώην δήμου Ωλένης: «Πονοκέφαλος» για την σταφίδα και τις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων

Συγκαλούν ευρεία σύσκεψη παραγωγών και εμπόρων τη Κυριακή 5 Ιουνίου

Στον Μητροπολίτη Αιγιαλείας αναμένεται να μεταβούν οι Ηλείοι αγρότες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της διεκδίκησης των εκτάσεων

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Στην διασταύρωση Καράτουλα, Σοπίου συγκεντρώθηκαν χθες αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν καθώς παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι για την περσινή σταφίδα, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν τα κτήματα τα οποία επί δεκαετίες καλλιεργούν, λόγω των διεκδικήσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.

Οι αγρότες ουσιαστικά έχουν δώσει τη περσινή σοδειά της σταφίδας ….για ψίχουλα, ενώ σε περίπου δυο μήνες θα κληθούν να τρυγήσουν τη νέα σταφίδα, με τα χρέη να τους ακολουθούν από την προηγούμενη καλλιέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να προκαλέσουν συγκέντρωση στην οποία θα κληθούν όλοι οι έμποροι- εξαγωγείς αλλά και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών την Κυριακή 5 Ιουνίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα της σταφίδας.

Παράλληλα οι αγρότες δήλωσαν αγανακτισμένοι από την απάντηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε τους αγρότες της Ηλείας να διεκδικήσουν δικαστικά τις εκτάσεις από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν υπήρξε δέσμευση για πολιτική επίλυση του ζητήματος.

Θανάσης Βομπίρης –πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Κάθε χρόνο, με τα μέτρα και τις πολιτικές των κυβερνήσεων,  ολοένα και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν τη σταφίδα. Σήμερα έχουμε φτάσει στο αδιέξοδο καθώς πέρσι  είχαν μείνει τα αποθέματα. Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο, αλλά υποσχέθηκε για ενίσχυση των εισοδημάτων  των σταφιδοπαραγωγών, με αποτέλεσμα οι έμποροι να περνούν τη σταφίδα τσάμπα. Στην πορεία, η κυβέρνηση άλλαξε υπουργό, για να κερδίσουν χρόνο και τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Η Παναιγιάλειος είπε ότι θα πληρώσει 1,40€  εφόσον αποσυρθούν τα αποθέματα. Φτάσαμε 2,5 μήνες πριν το νέο τρύγο.
Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση πρώτα από όλα να πάρει θέση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να ξέρουμε εάν θα πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ή να σηκωθούμε να φύγουμε. Παράλληλα, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τα χωράφια, που διεκδικεί η Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2018, όταν η Μονή θέλησε να νοικιάσει 7.000 στρέμματα. Εμείς πήγαμε και το αποτρέψαμε στα Καλάβρυτα. Δεν πάρθηκαν μέτρα όμως ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε από τη σημερινή. Το κτηματολόγιο, πετάει έξω τους αγρότες από χωράφια και φαίνεται σαν κύριος και κάτοχος η Μονή των Αγίων Θεοδώρων.

 Καλούμε την εκκλησία να πάρει θέση και να τελειώνει με αυτό το θέμα. Η εκκλησία πρέπει να ασχολείται με την πίστη και τη λατρεία στο Θεό, δεν έχει καμία δουλειά με χωράφια, τις περιουσίες και τα λεφτά. Αυτά είναι του λαού και των ανθρώπων που καλλιεργούν κι όχι των τσιφλικάδων που λένε ότι τα έχουνε δώσει. Εμείς θα πάμε με λεωφορεία και πολύ κόσμο στο Αίγιο, στο Μητροπολίτη, προκειμένου να ζητήσουμε να πάρει θέση και να λήξει το θέμα. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλος. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα χωράφια των προπαππούδων και των παππούδων μας αλλά και των πατεράδων μας ανήκουν σε άλλους και εμείς είμαστε ξένοι. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε, να τα αγοράσουμε… είναι δικά μας.  Έρχονται εδώ και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα αυτών που τους ψήφισαν. Πρέπει να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους και να μην έρθουν πάλι στα χωριά μας λέγοντας ψέματα όπως είπαν το προηγούμενο διάστημα. Είπανε ότι θα λυθούν τα θέματα και σήμερα μας λέμε ναι να πάνε με δικαστικός. Υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της καλλιέργειας, και την τιμή του πετρελαίου το οποίο ζητάμε να είναι αφορολόγητο, όπως δίνεις εφοπλιστές και σε άλλους. Παράλληλα κόβονται οι ενισχύσεις. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η ενίσχυση πρέπει να δίνεται σε αυτούς που καλλιεργούν να είναι δηλαδή συνδεδεμένη με την παραγωγή απευθείας.  Αυτό που γίνεται σήμερα το να παίρνουν διάφοροι ενισχύσεις και εκείνοι που δουλεύουν να απειλούνται ότι θα τους κοπούν οι ενισχύσεις τους δεν το αποδεχόμαστε. Ακόμα και την κουτσουρεμένη συνδεδεμένη των 50 ευρώ το στρέμμα έπρεπε που έπρεπε να έχει δοθεί πριν το Πάσχα μας δουλεύουν και δεν την έδωσαν….»

Αυγερινός Ξουλεής –αγρότης
Είμαστε αγανακτισμένοι όσο αφορά την καλλιέργεια της σταφίδας και ένας Θεός ξέρει πως τα βγάζουμε πέρα. Απομένουν 2,5 μήνες έως τον τρύγο και θα έρθει η νέα σοδιά και πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πήραμε την απόφαση να καλέσουμε τους εξαγωγείς όλους στις 5 Ιουνίου στο κλειστό του Καράτουλα να έρθουν να συζητήσουμε το σοβαρό αυτό θέμα, γιατί η τιμή της σταφίδας ενδιαφέρει εμάς και αυτούς. Εμείς παράγουμε εκείνοι εξάγουν. Δεν μπορεί να κουβεντιάζουν και να πηγαίνουν στα υπουργεία να κουβεντιάζουν για εμάς αλλά χωρίς εμάς. Να έρθουν εδώ να πουν τις απόψεις τους και να σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, δηλαδή οι έμποροι την ένωση και η ένωση τους εμπόρους και εμείς να πληρώνουμε το μάρμαρο. Έχουμε και την διεκδίκηση των εκτάσεων από την Μονή. Εμείς από τη πλευρά μας, έχουμε κάνει τα πάντα. Έχουμε πάει στα υπουργεία και αλλά μας λένε όταν πάμε και άλλα λένε όταν κάνουν επερώτηση στην Βουλή οι Βουλευτές. Όταν είχαμε πάει στον υπουργό, μας είχε πει ότι υπάρχει και μπορεί να βρεθεί πολιτική λύση και ότι υπάρχει βούληση. Στην απάντηση του όμως στον κο. Καλαματιανό είπε ότι πρέπει να πάμε νομικά. Αυτό το θέμα καίει εμάς τους αγρότες και την Μητρόπολη Αιγιαλείας. Γι αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση. Θα βάλουμε πούλμαν και θα πάμε, εμείς οι αγρότες με τα παιδιά μας, στο Μητροπολίτη Αιγιαλείας για να κουβεντιάσουμε, να δούμε αν όντως θέλει να μας πάρουν τις περιουσίες μας».  

Κυριακόπουλος Δημήτρης – αγρότης

«Το θέμα με τη σταφίδα έχει παραπάει. Μας θεωρούν δεδομένους και κάνουν ότι θέλουν. Οι μεν έμποροι μας χρειάζονται και εμείς πάμε και χρεωνόμαστε. Θα μας πάρουν τη σταφίδα, θέλουμε δεν θέλουμε. Και η ένωση Αιγιαλείας παίζει το δικό της παιχνίδι. Οι βουλευτές μας, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης, είναι ανίκανοι όλοι τους. Δεν μας στηρίζει κάνεις και μας κοροϊδεύουν. Θα πρέπει όμως στο μυαλό τους να έχουν ότι πλησιάζουν και οι εκλογές και θα φάνε τέτοια «σκαμπίλια» που δεν θα τα έχουν δει στη ζωή τους. Οι δε υπουργοί και βουλευτές μας στην Αθήνα μας κοροϊδεύουν για τις περιουσίες μας. Αυτά είναι δικά μας. Κανένα από τα μεγάλα κανάλια δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα το δικό μας, λες και εμείς είμαστε κάτοικοι  γ’ κατηγορίας,  λες και έχουμε έρθει από τη Ζιμπάμπουε».  


Νικόλαος Αποστολόπουλος – αγρότης

Το πρόβλημα υπάρχει διαχρονικά. Όλες οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν. Όλοι  κατά καιρούς λένε διάφορα πράγματα αλλά το θέμα είναι ότι την υπόθεση θα πρέπει να την πάρουμε πάνω μας εμείς και να μην πιστεύουμε κανέναν. Έχουμε προτείνει να πάμε στο Αίγιο να δούμε τον Μητροπολίτη και θα πάμε και στην Αθήνα. Το θέμα δεν λύνεται από τους άλλους. Θα λυθεί μόνο από εμάς. Δεν είναι μόνο το μοναστήρι και οι διεκδικήσεις. Έχουμε και τα δασικά. Τι θα κάνουμε; Θα πληρώσουμε τα δασικά και θα τα πάρουν άλλοι; Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει το κράτος. Τα κτήματα αυτά είναι στην κατοχή μας εδώ και τρεις γενιές. Έχουν γίνει επενδύσεις εκεί, υπάρχουν νέοι αγρότες. Είναι καλλιεργημένα όλα. Εμείς δεν πρόκειται να τους τα δώσουμε». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ