Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗΛΕΙΑ: Απώλεια στα πάντα χωρίς φοιτητές

ΗΛΕΙΑ: Απώλεια στα πάντα χωρίς φοιτητές

Η Ηλεία που γερνάει ακόμα περισσότερο χάνει οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά

Σύμφωνα με τους πιο ήπιους υπολογισμούς θα κοστίσει στο ΑΕΠ της Ηλείας γύρω στα 2.500.000 ευρώ το χρόνο

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας που άφησε την Ηλεία χωρίς φοιτητές, έχει ήδη φέρει «αποτελέσματα» στην υπανάπτυξη του Νομού. Τα πρώτα ενοικιαστήρια έκαναν την εμφάνισή τους πέριξ της οδού Ρήγα Φεραίου στον Πύργο, όπου αρκετοί σπουδαστές ενοικίαζαν σπίτια και διαμερίσματα.

Τα συνολικά όμως οικονομικά αποτελέσματα που θα φέρει ο αποκλεισμός του Νομού από τον ακαδημαϊκό χάρτη… ζαλίζουν. Σύμφωνα με τους πιο… ήπιους υπολογισμούς, η απώλεια των φοιτητών θα κοστίσει στο ΑΕΠ της Ηλείας γύρω στα 2.500.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτό προκύπτει υπολογίζοντας των αριθμό των ενεργών φοιτητών σε Πύργο και Αμαλιάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Συγκριμένα, στον Πύργο από το 2013 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 1.515 φοιτητές, ενώ στην Αμαλιάδα είχαμε 700 φοιτητές, επίσης από το 2013 μέχρι και σήμερα. Με βάση τους πιο ήπιους υπολογισμούς τα ετήσια έξοδα ενός φοιτητή είναι 11.000 ευρώ.

Αυτά σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις. Δεν είναι όμως μόνο οικονομικές οι επιπτώσεις. Ο Νομός μας, με την απώλεια των φοιτητών γερνά ακόμα περισσότερο, καθώς το τελευταίο κομμάτι νεολαίας θα μας αποχαιρετήσει και αυτό. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω της πτώσης του τζίρου, ειδικά στην εστίαση, είναι ανυπολόγιστες. Κυρίως όμως το πολιτιστικό και πολιτισμικό αποτύπωμα της Ηλείας γίνεται ακόμα πιο ισχνό.

Ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα χωρίς Πανεπιστημιακά Τμήματα, είναι ένας εξαφανισμένος από τον χάρτη Νομός.

Μ. Δημητρόπουλος

Οι φοιτητές στον Πύργο από το 2003

Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ  (2003-2012)        2470

Τμήμα Μουσειογραφίας, Μουσειολογίας

και Σχεδιασμού Εκθέσεων  (2007-2012)                  535

Τμήμα ΔΟΕΠΤΜ    (2013-2019)                                  995

Τμήμα Μουσειολογίας  (2019-2020)                        520

Σύνολο φοιτητών  (2003 – 2020)                             4520

Επιμελητήριο Ηλείας

«Η εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μας αφήνει εμβρόντητους»

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Παιδείας, καθώς και στον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους Βουλευτές της Ηλείας, απέστειλε το Επιμελητήριο Ηλείας για το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Η εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την ‘’εξαφάνιση της Ηλείας’’ από τον ακαδημαϊκό χάρτη μας αφήνει εμβρόντητους.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις όλων των φορέων του τόπου, δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση στο καθολικό αίτημα μας.

Την εποχή που όλοι προσβλέπουν στην σύνδεση επιστήμης και παραγωγής και όλες οι δράσεις καινοτομίας σχετίζονται με υψηλό γνωστικό επίπεδο στελεχών, τέτοιες ενέργειες μας στερούν τις προσδοκίες για καλύτερο αύριο.

Για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηλείας δεν αρκούν πλέον μόνο οι φυσικοί πόροι, τους οποίους ο νομός μας διαθέτει σε αφθονία. Εξίσου απαραίτητο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο, εν αντιθέσει με τους φυσικούς πόρους, δεν κληροδοτείται στις επόμενες γενεές ως «δημόσιο αγαθό», παρά καλλιεργείται διαρκώς μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση και την παιδεία.

Εφόσον, ορθώς, ευαγγελιζόμαστε τη μετάβαση, σε εθνικό επίπεδο, σε μια νέου τύπου οικονομία, που θα βασίζεται στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, δεν νοείται, την ίδια στιγμή,  να προβαίνουμε σε ενέργειες που οξύνουν περαιτέρω τις περιφερειακές και οικονομικές ανισότητες. 

Ας αναλογιστούν, επιτέλους, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, πως οι ευθύνες είναι ιστορικές και πως δεν αρμόζει σε μια περιοχή, όπως η Ηλεία, με ιστορία αιώνων, φυσικό κάλλος και αξιοζήλευτους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, να βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στο περιθώριο των εξελίξεων…

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας».

Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Ποιός θα μας απαντήσει πώς θα πείσουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας;»

«Η ανακοίνωση του μηχανογραφικού έβαλε τίτλο τέλους στην παρουσία της Ηλείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μία αναδιάρθρωση πού ξεκίνησε από την Ηλεία και σταμάτησε στην Ηλεία. Το πρόβλημα, μας είπαν, ήταν ότι δεν το αγκάλιασε η τοπική κοινωνία, ή ο Δήμος δεν βοηθούσε διοικητικά ή το κράτος δεν έστελνε καθηγητές ή… Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ηλεία βγήκε από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να μας πουν, διότι κανένας δεν έχει απαντήσει, πώς γίνεται σε μία περιοχή πού έχει πλούσιο πολιτιστικό προϊόν παγκόσμιου ενδιαφέροντος, Αρχαία Ολυμπία – Αρχαία Ήλιδα -κάστρο Χλεμούτσι, να παίρνουν την σχολή Μουσειολογίας και από τον δεύτερο κάμπο της Ελλάδος να παίρνουν την σχολή Γεωπονίας . Ποιός θα μας απαντήσει πώς θα πείσουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας; Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο Νομός μειώνεται συνέχεια, ποιός θα πει σε έναν επενδυτή να επενδύσει στην πόλη μας, ποιός θα πει σε κάποιον που έριξε όλες τις οικονομίες του να φτιάξει ένα διαμέρισμα, ποιός θα πει σε έναν επαγγελματία που αγωνίζεται να κρατήσει την επιχείρηση του ανοιχτή, ύστερα από τόσα πού έχουμε περάσει, να συνεχίσει να αγωνίζεται , ποιός θα πει στον εργαζόμενο πού θα απολυθεί ποιός φταίει πού έμεινε άνεργος, ποιος, ποιός…».

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει λύση»

«Το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων είναι ταφόπλακα για την ανάπτυξη της Ηλείας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τωρινό, έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια με τον νόμο Γαβρόγλου που ίδρυσε τρία Γεωπονικά Τμήματα σε όλη την Δυτική Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία Γεωπονική Σχολή μόνο στην πόλη της Αμαλιάδας. Εδώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος της Ελλάδας και εδώ θα έπρεπε οι σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους. Όχι στην Αθήνα και στην Πάτρα.

Σε ότι αφορά τη Μουσειολογία του Πύργου κι αυτό είναι μεγάλο φάουλ, γιατί σε ένα Νομό με την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα είναι το πιο προφανές επιστημονικό αντικείμενο. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει την απόφαση και να δημιουργήσει δύο Τμήματα, ένα στην Αμαλιάδα και ένα στον Πύργο και γιατί όχι και τρίτο Τμήμα.

Και επειδή κάποια άλλα κόμματα λένε πως δημιούργησαν κι άλλο Τμήμα, όπως τα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, με τι εγκαταστάσεις το έφεραν; Πρώτα δημιουργούνται οι εγκαταστάσεις και μετά τα Τμήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα Τμήματα του Νομού μας ήταν πρόβλημα καθηγητών, οι οποίοι δεν έρχονταν γιατί προτιμούσαν να είναι στην Πάτρα και στην Αθήνα για να κάνουν παράλληλες εργασίες, με αποτέλεσμα να μην τους ενδιαφέρει η Αμαλιάδα και ο Πύργος.

Πρώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να φτιάξει εγκαταστάσεις. Στην Αμαλιάδα το 50% των εγκαταστάσεων είναι ολοκληρωμένο, απομένουν μόνο οι ξενώνες και η εστίαση των φοιτητών. Τα χρήματα υπήρχαν, αλλά όταν το ΤΕΙ μετατράπηκε σε ΑΕΙ, το κονδύλι των  7 εκ. ευρώ πήγε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε ότι αφορά τον Πύργο είναι πιο δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, εάν θέλει να βοηθήσει την Ηλεία να αναπτυχθεί, θα πρέπει να δημιουργήσει δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ηλεία.

Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω μαζί με την Ομοσπονδία Εμπορίου να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό. Αυτός έχει το πεπόνι, αυτός έχει και το μαχαίρι. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει λύση. Και θα αποδειχθεί εάν θέλει να μας βοηθήσει. Από εκεί και πέρα θα ξέρουμε κι εμείς μετά τι κινήσεις να κάνουμε.

Τέλος, όσοι λένε ότι τα κάναμε όλα καλά, δεν τα έκαναν καλά. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε υφυπουργό Παιδείας από την Ηλεία, ο οποίος αντί να κατοχυρώσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Νομό μας, του τα πήραν σε ένα βράδυ, χωρίς να καταλάβει τίποτα!».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΗΛΙΔΑ  ΝΕΑ ΜΕΡΑ”

«Μπήκε η  “ταφόπλακα”  σε ένα προαναγγελθέν έγκλημα !»

«Το Υπουργείο Παιδείας, με την ανακοίνωση του καταλόγου των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή,  μας γνωστοποίησε αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Η Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας που με τόσο κόπο ως Δημοτική Αρχή φέραμε στο Δήμο Ήλιδας, ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. 

Το προαναγγελθέν έγκλημα, έχει “φαρδιά – πλατιά” όνομα και επώνυμο και μάλιστα, περισσότερα του ενός. 

Φέρει το όνομα της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η οποία πολέμησε λυσσαλέα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της το 2019, τις δύο πανεπιστημιακές σχολές της Ηλείας. Προσπαθώντας να “βαφτίσει” το … “ψάρι – κρέας”, εξήγγειλε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και νέο Ακαδημαϊκό χάρτη, ο οποίος περιορίστηκε πανελλαδικά… μόνο στις δύο σχολές της Ηλείας. 

Η υποβάθμιση της περιοχής, όμως, φέρει κι ένα ακόμα όνομα, αυτό του Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη. Από το 2019 μιλούσε για την προσωπική σχέση που είχε με την Υπουργό, η οποία θα συνέβαλε στην αναβάθμιση του ιδρύματος. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ίδιος κάνει τα πάντα, δια της σιωπής και της απουσίας του, προκειμένου να κλείσει το Πανεπιστημιακό τμήμα. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι, η στάση του στο κορυφαίο αυτό θέμα – μαζί με το ζήτημα του νοσοκομείου -,  δείχνει ανικανότητα και ρόλο “χρήσιμου γραναζιού” της καταστροφής του Δήμου. 

Μόνο… σε συνεντεύξεις “εντός των τειχών” επιδιώκει με επικοινωνιακούς λεονταρισμούς να δείξει ισχυρός και άτρωτος, όμως οι συνδημότες μας τον έχουν καταλάβει. Μάλιστα σήμερα, προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι πολίτες, “κάπου στραβά αρμενίζουν”.  Για ακόμα μία φορά εθελοτυφλεί, ρίχνοντας τα βάρη της ανικανότητάς του σε όλους του υπόλοιπους, εκτός… από τον εαυτό του!

Ξεχνάει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις για να αποδώσουμε ευθύνες, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε… τον καθρέφτη μας!

Ξεχνάει -επίσης- ότι, είναι αυτός που έκλεισε το νοσοκομείο, είναι αυτός που “έχασε” το πανεπιστημιακό τμήμα, είναι αυτός που αφήνει τους πολίτες του Δήμου Ήλιδας 100 ημέρες το χρόνο χωρίς νερό! 

Μάλλον, αυτό εννοούσε όταν μιλούσε προεκλογικά για το πρόγραμμα των 100 ημερών!

Δυστυχώς, το βαρέλι για το Δήμο μας δεν έχει πάτο. Πολύ φοβόμαστε ότι, μετά το Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό τμήμα Γεωπονίας, παίρνει σειρά και το Πρωτοδικείο, αφού από το “καμπανάκι κινδύνου” του Δικηγορικού Συλλόγου μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος συνεχίζει -κατά την προσφιλή του μέθοδο-, να μη κάνει απολύτως τίποτα. 

Κύριε Λυμπέρη,

Σας το έχουμε πει πολλές φορές, σας το λέμε κι ακόμα μία.  Για τη ζοφερή εικόνα του Δήμου μας είστε υπόλογος και ο μοναδικός υπεύθυνος. 

Η “μαύρη” σελίδα της ιστορίας του Δήμου μας, γράφει το όνομα σας, ως ο Δήμαρχος που παρέλαβε Πανεπιστήμιο του 2019 και θα παραδώσει ένα άδειο κτίριο, το 2023!

Ως ο Δήμαρχος που παρέλαβε Νοσοκομείο και θα παραδώσει ένα άδειο “κουφάρι” το 2023!

Ευτυχώς, οι εκλογές πλησιάζουν και οι πολίτες,  πλέον, μας κρίνουν και -ευτυχώς- μας συγκρίνουν!». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ