Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Τρύπα» στον ακαδημαϊκό χάρτη η Ηλεία

«Τρύπα» στον ακαδημαϊκό χάρτη η Ηλεία

Χωρίς εισακτέους Μουσειολογία και Γεωπονία

Ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα χωρίς φοιτητές το νέο ακαδημαϊκό έτος

Με μοναδικό χαμένο Νομό σε όλη την Ελλάδα την Ηλεία ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Μουσειολογία Πύργου και Γεωπονία Αμαλιάδας αντί για εισακτέους έχουν… παύλα, γεγονός που καθιστά τον Νομό μας, τον μοναδικό σε όλη τη χώρα χωρίς Πανεπιστημιακά Τμήματα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Παύλες μπορεί να υπάρχουν και σε δύο Τμήματα του Αγρινίου και ένα του Μεσολογγίου, ωστόσο με το Π.Δ. θα εκδοθεί το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Μεσολογγίου μαζί με το Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου και την Γεωπονία Αμαλιάδας συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι. Επίσης, θα έχουμε συνένωση του Τμήματος Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο. Παράλληλα θα γίνει απορρόφηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο από καινούργιο τμήμα με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου που θα απορροφήσει τη Μουσειολογία έχει 120 εισακτέους όταν θα εκδοθεί το Π.Δ. θα αλλάξει την έδρα του στην Πάτρα.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία άλλη συγχώνευση ή κατάργηση Τμήματος σε όλη την Ελλάδα, εκτός από το Τμήμα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΤΟΥ ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

-Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

-Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

-Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

-Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους».

Η Ηλεία στο περιθώριο

«Ο μοναδικός νομός της χώρας  εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος»

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση και τα πειθήνια όργανά της στο νομό, έχουν την ευθύνη. 

Από το μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων απουσιάζει μόνο ο Ν. Ηλείας.

Τα «θερμά μου συγχαρητήρια» στους Βουλευτές  ΝΔ , στους Δημάρχους , στην Περιφέρεια και σε όλους τους «συνοδούς» τους, για τον ανένδοτο αγώνα υπέρ των συμφερόντων του τόπου και των συμπολιτών μας.

Ιδιαίτερα «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση για την ξεχωριστή αντιμετώπιση του Ν. Ηλείας.

Ο μοναδικός Νομός της χώρας χωρίς σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, όλα μια χαρά.

Ο Ν. Αιτωλοακαρνανίας με αυτόνομη σχολή (δύο τμήματα στο Μεσολόγγι και δύο τμήματα στο Αγρίνιο), από το νέο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με το εν αναμονή προεδρικό διάταγμα.  

Στο Ν. Αχαΐας όλα τα υπόλοιπα.

Ο Ν. Ηλείας εκτός, για το καλό μας.

Μια κυβέρνηση σε αποδρομή που καθίσταται καταστροφική για τον τόπο μας. Αντί να βελτιώσει , καταστρέφει.

Καταγράφεται ήδη στην κοινή γνώμη ως αλαζονική, ως κυβέρνηση συμφερόντων και ως επικίνδυνη.

Τα μοιραία πολιτικά πρόσωπα που την εκπροσωπούν στην Ηλεία αλλά και οι οσφυοκάμπτες, «κλητήρες» και «βοηθοί» της εξουσίας, θα μείνουν στην ιστορία ως «συνένοχοι» στην επικείμενη εγκληματική πράξη της υποβάθμισης και της απομόνωσης της Ηλείας.

Να συνεχίσουν τα χαμόγελα και τις φωτογραφίες όλοι τους.

Να μην ξεχάσουν να κάνουν και δηλώσεις.  

Οι πολίτες της Ηλείας θα το ανταποδώσουν στο ακέραιο. 

Ο χρόνος τους, τελείωσε. Η κοινωνία θα δώσει την απάντηση και τη λύση.

Πρόσωπα και πολιτικές, που υποβαθμίζουν τη ζωή του τόπου μας, βρίσκονται ήδη στην πόρτα της εξόδου.

Η Ηλεία θα αλλάξει σελίδα αφήνοντας πίσω της την «Δεξιά», με την πιο αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και ανάλγητη μορφή της.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ