Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓαλάζιες σημαίες 2022: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – 9 γαλάζιες σημαίες η...

Γαλάζιες σημαίες 2022: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – 9 γαλάζιες σημαίες η Ηλεία

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία όσον αφορά το πλήθος των Γαλάζιων Σημαιών βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες. «Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν Ρόδος και Λασίθι, ενώ η Αχαΐα αποδεκνύεται και φέτος ο «φτωχός συγγενής» με μόλις … 2 παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (υπεύθυνη στην Ελλάδα για τον θεσμό) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα, που φέρνουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά όχι μόνο την καθαριότητα παραλιών και θαλασσών, αλλά και την οργάνωση των ακτών. Πιο συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).

Όσον αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο νομό Αχαΐας μόνο οι παραλίες της Καλόγριας/Kalogria Beach και της Λακκόπετρας/Lakopetra Beach βραβεύονται φέτος με Γαλάζια Σημαία, ενώ εννέα (9) Γαλάζιες Σημαίες έχουμε στο νομό Ηλείας και δύο (2) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα:

Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ [9]

Δήμος Πύργου
– Σκαφιδιά/Aldemar

Δήμος Ήλιδας
– Κουρούτα

Δήμος Πηνειού
– Αρκούδι
– Βαρθολομιό
– Γλύφα

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
– Κάστρο Κυλλήνης/Olympia Golden Beach Resort
– Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Kyllini Beach
– Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Riviera Oasis
– Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso

Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ [2]

Δήμος Ναυπακτίας
– Κάτω Βασιλική
– Κρυονέρι

Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας  Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ