Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΦινλανδία: Αύριο η ιστορική απόφαση για το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ -...

Φινλανδία: Αύριο η ιστορική απόφαση για το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Η θέση της Τουρκίας που «θολώνει» το σκηνικό

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει – Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέση που εκφράστηκε ευθέως από τον Ερντογάν 

Η υποβολή αιτήματος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ζήτημα πλέον ωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το φινλανδικό Κοινοβούλιο για να λάβει την οριστική απόφαση. Σε μία ιστορική κίνηση, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την πρόθεση του Ελσίνκι. Είχε προηγηθεί η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία, όπως είχε ανακοινώσει εξαρχής ο ρωσικός πάροχος.

Πρόκειται για ιστορικές στιγμές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα που οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, επιλέγει τη Δύση. Αφορμή; Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία..Αυτή ήταν που λειτούργησε ως αέρας στα πανιά της Φινλανδίας, η οποία και έβαλε πλώρη για τη δυτική συμμαχία. Πεπεισμένος ότι και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, μιλώντας από την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Προφανώς, δεν υπολόγιζε την Τουρκία και τη δική της ατζέντα ή τελοσπάντων τη διάθεσή της να «πουλάει» ακριβά ό,τι προσφέρει.

Η πρώτη «βόμβα» ή αλλιώς η έναρξή του «ανατολίτικού παζαριού» έπεσε μέσω του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είπε ότι «η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Δεν παρέλειψε να αφήσει βολές και κατά της Ελλάδας. «οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα». Τα παράπονά του δεν τελείωσαν εκεί, καθώς εξέφρασε εμμέσως τη δυσφορία του για την συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάϊντεν, ενώ θυμήθηκε και τους Κούρδους της Συρίας…

Η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ απάντησε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. O υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και τα 30 κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών, αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας». Η χώρα του, είπε, είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα. Ο Χααβίστο δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «α να χαμηλώσει η ένταση» όπως είπε η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά. Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι «πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν έχει αλλάξει».

Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ». Την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Στην ατζέντα είναι οι διμερείς σχέσεις αλλά και τα εξοπλιστικά αιτήματα της Τουρκίας που είναι παγωμένα από το 2019. Πιθανότατα, η Φινλανδία θα λειτουργήσει ως «διαπραγματευτικό χαρτί».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο, υποβαθμίζοντας την στάση της Τουρκίας. Αυτό έκαναν δημόσια και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών, αποσαφηνίζοντας ότι είχαν λάβει θετικά μηνύματα από την Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, φρόντισε να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους, κατηγορώντας την Φινλανδία και την Σουηδία για στήριξη του ΡΚK. «Στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας – ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας».

Από την πλευρά του, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας». Αναφέρθηκε επίσης στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο διαφοροποιήθηκε από την σχετικά ήρεμη ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι: «Αν οι Φινλανδοί θέλουν να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού μας, εάν χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, αυτό απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Φινλανδία ως κράτος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ