Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος» Πύργου: Αγωγή και ασφαλιστικά...

Από το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος» Πύργου: Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Από τα πρώτα σωματεία στην Ελλάδα που κινείται νομικά κατά της ρήτρας και των παρόχων ρεύματος

Στην κατάθεση ομαδικής αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής των παρόχων ρεύματος προχωρά άμεσα το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος» Πύργου. Παράλληλα, θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα με κύριο αίτημα να μην δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να διακόπτουν το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να συζητηθεί και να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής.

Ο «Διόνυσος» είναι ένα από τα πρώτα σωματεία εστίαση στην Ελλάδα που προχωρούν σε ανάλογη νομική κίνηση και για το θέμα παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του «Διόνυσου» Νίκος Τζαμαλής, ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Σιγούρος, ο Γραμματέας Θανάσης Μπούκλης και ο δικηγόρος του σωματείου Νίκος Παναγόπουλος.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο νομικός Νίκος Παναγόπουλος: «Τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου μου έχουν αναλύσει εδώ και αρκετές εβδομάδες το πρόβλημα που μαστίζει όχι μόνο την εστίαση, αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς παροχής ρεύματος. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση, ως νομικοί, να πούμε πως μετά από συντονιστικές επιτροπές και αρκετές διαβουλεύσεις, όλος ο νομικός κόσμος είναι έτοιμος να πάρει θέση και να προσβάλει τις ρήτρες αναπροσαρμογής, είτε μιλάμε για τα νέα συμβόλαια, είτε για τα παλαιότερα όπου δεν υπήρχε η ρήτρα, αλλά επιβλήθηκε μονομερώς τους τελευταίους μήνες.

Άμεσα τα μέλη του σωματείου εστίασης θα συλλέξουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για να μπορέσουμε να καταθέσουμε μια ομαδική αγωγή στο Πρωτοδικείο Ηλείας με σκοπό να ακυρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μόνο. Θέλω να είμαι προσεκτικός σε όσα λέω, δεν μιλάμε για ένα κίνημα «Δεν Πληρώνω». Είναι προφανές ότι το ρεύμα πρέπει να πληρώνεται. Αυτό που δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές, εάν βεβαίως κινηθούν δικαστικά το συντομότερο δυνατό, είναι το ποσό που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Το τονίζω αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών.

Από εκεί και πέρα, επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε στο νομικό καθεστώς της χώρας μας οι αποφάσεις επί των αγωγών αργούν να εκδοθούν -μπορεί να χρειαστούν και ένα και δύο χρόνια για να έχουμε μία πρώτη οριστική απόφαση- αυτό το οποίο θα γίνει παράλληλα με την κατάθεση αγωγής, είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με κύριο αίτημα να μην δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να διακόπτουν το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να συζητηθεί και να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής.

Πρέπει να πω ότι έχουμε ήδη μία απόφαση προσωρινής διαταγής ενός μεμονωμένου ξενοδόχου στην Αλεξανδρούπολη, όπου ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία και στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων έγινε δεκτή η αίτησή του και είναι μια πρώτη νίκη. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις έχουν κατατεθεί ανάλογες αγωγές από τις καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες αφορούν την οικιακή κατανάλωση και το μέσο νοικοκυριού.

Τα μέλη θα πρέπει να συλλέξουν άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος ώστε να κινηθούμε εντός Μαΐου. Θεωρώ πως θα έχουμε και στον δικό μας τόπο μία πρώτη απόφαση το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και εντός του μήνα».

Ν. Τζαμαλής: «Οι λογαριασμοί στο Baroque»

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του «Διόνυσου» Νίκος Τζαμαλής: «Από αύριο (σ.σ. σήμερα) όλα τα μέλη του σωματείου θα μπορούν να φέρνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο café Baroque στα Δικαστήρια, το κατάστημα του Χάρη Τροχανά. Μια φωτοτυπία του λογαριασμού αρκεί.  Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο χαμηλότερο θα είναι και το κόστος της αγωγής. Ο κ. Παναγόπουλος θα καταθέσει την αγωγή συλλογικά και όχι ατομικά».

Θ. Μπούκλης: «Είναι αμαρτία!»

Από την πλευρά του ο Θανάσης Μπούκλης επεσήμανε: Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, αλλά κάτι εύλογο. Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι να φτιάξουμε τον τιμοκατάλογο στα μαγαζιά μας τα κόστη μας ήταν συγκεκριμένα. Όταν όμως ήρθε ο Σεπτέμβρης με 3 και 5 χιλιάδες ευρώ ρεύμα τι θα έπρεπε να κάνω; Ήταν ανέντιμο προς τους επαγγελματίες αυτό που έγινε.  Δεν είναι σωστό να κλείσουν τα μαγαζιά μας από τη ΔΕΗ, ενώ αντέξαμε στη πανδημία. Είναι αμαρτία!».

Β. Σιγούρος: «Έχουμε εργαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες»

Τέλος, ο Βασίλης Σιγούρος, ανέφερε: Το σωματείο μας είναι ενεργό από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα στον  κλάδο μας. Έχουμε εργαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να σας κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις. Ελπίζω πως θα βγούμε νικητές από αυτή την διαδικασία!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ