Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπαναπλημμυρισμός «φάντασμα» στην πρώην λίμνη Μουριάς!

Επαναπλημμυρισμός «φάντασμα» στην πρώην λίμνη Μουριάς!

Διαρκής η υποβάθμιση της περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους…

Συνεχίζεται η εγκατάλειψη και ο μαρασμός  σε ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη

Απόλυτη …σιγή  υπάρχει γύρω από το ζήτημα του επαναπλημμυρισμού της πρ. λίμνης Μουριάς, για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχαν  βρεθεί στο επίκεντρο προτάσεις,  που  δεν υλοποιήθηκαν ποτέ!

Συγχρόνως όμως η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εξακολουθεί να υποβαθμίζεται , τόσο με την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών,  την καταστροφή  ενημερωτικών πινακίδων, την  εγκατάλειψη  της δενδροφύτευσης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια κ.α.

Έτσι αυτό  που αντικρίζουν  σήμερα οι διερχόμενοι από την περιοχή είναι εικόνα παρακμής, παρά τις δεσμεύσεις  που υπάρχουν  κάθε φορά ότι  θα υλοποιηθεί το σχέδιο του  μερικού επαναπλημμυρισμού, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση  της ευρύτερης περιοχής.

Δεσμεύσεις που κυρίως δίνονται …αφειδώς  κατά τις εκάστοτε προεκλογικές περιόδους,  που στη συνέχεια  ατονούν  και  εγκαταλείπονται.

Η πρόταση εξάλλου  για τον μερικό επαναπλημμυρισμό της πρώην λίμνης Μουριάς είχε βρεθεί  στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε πριν από έναν χρόνο περίπου  στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν και άλλοι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς (δήμος, δασαρχείο, φυσιολατρικός σύλλογος κλπ.), είχε γίνει λόγος  για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το χρόνιο αυτό χρόνιο αίτημα να γίνει πραγματικότητα.

Μάλιστα διατυπώθηκε ξανά η δέσμευση ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς της Περιφέρειας για  αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως ΕΣΠΑ κ.α) για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό έργο που θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της λειτουργία…

Τελικά όμως  δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις γύρω από το θέμα του επαναπλημμυρισμού τμήματος της  λίμνης Μουριάς.

Ταυτόχρονα όμως στην περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών  υπάρχει ξανά ο κίνδυνος για την πρόκληση  πυρκαγιάς και την καύση  μεγάλων ποσοτήτων από  άχρηστα αντικείμενα (σκουπίδια, πλαστικά, χημικά κ.α.), με ότι συνεπάγεται αυτό για τη   δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ