Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλέξης Τσίπρας από την Ηλεία: «Τέλος στον εφιάλτη!»

Αλέξης Τσίπρας από την Ηλεία: «Τέλος στον εφιάλτη!»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους πολίτες «να υψώσουν ανάστημα» και να συμμετάσχουν στην εσωκομματική διαδικασία στις 15 Μαΐου

Λογαριασμοί ρεύματος και ρήτρα αναπροσαρμογής στο επίκεντρο των συνομιλιών του με πολίτες και καταστηματάρχες

Δεσμεύτηκε για επαναλειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

«Ο Νομός Ηλείας συνολικά έχει αδικηθεί», τόνισε από τον Πύργο όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό

Άκουσε τα προβλήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους στα Σαβάλια

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Ηλεία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την χθεσινή επίσκεψή του από τον Πύργο, λίγο μετά τις 11 το πρωί, όπου έγινε από δεκτός με θερμά χειροκροτήματα, αγκαλιές και συνθήματα. Ξεκινώντας από το Επιμελητήριο Ηλείας και κατευθυνόμενος προς την αγορά της πρωτεύουσας, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με δεκάδες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό, είχε εκτενή κουβέντα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη, ο οποίος παρέδωσε και υπόμνημα. Στη συνέχεια συνομίλησε με τους Νίκο Τζαμαλή και Θανάση Μπούκλη από το Σωματείο Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» ο οποίοι επίσης στάθηκαν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, σε σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα, ζήτησε την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιώργος Βορλόκας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ, ενώ η κα Νίκη Γιάνναρου, του πρόσφερε ένα δώρο και του εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις Πανεπιστημιακά Τμήματα του Νομού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη διαδρομή Επιμελητήριο Ηλείας – Πεζόδρομος Μιαούλη – Οδός Μανωλοπούλου – Οδός Μπιζανίου –Δικαστήρια- Δημαρχείο Πύργου, μέσα σε περίπου 1μιση ώρα καθώς όλοι οι πολίτες και οι καταστηματάρχες ήθελαν να του μιλήσουν, ως επί το πλείστον για το φλέγον θέμα των λογαριασμών ρεύματος.

«Είσαι η τελευταία ελπίδα μας»

Καταστηματάρχες και καταναλωτές του μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας και των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Ένας κύριος του είπε: «Είσαι η τελευταία ελπίδα μας», ενώ καταστηματάρχες του μίλησαν για πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Δεν έρχεται να ψωνίσει ο άλλος όταν παίρνει 600 ευρώ μισθό. Τι να πληρώσει το ρεύμα ή θα έρθει να αγοράσει;», είπε ο ένας, ενώ συνέχισε ο άλλος: «Τόσα χρόνια επαγγελματίας, πρώτη φορά το μέλλον με τρομάζει». Ξεχώρισε μια κύρια, η οποία του είπε ότι πρέπει «να σωθούν τα παιδιά μας».

«Βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας ο Μητσοτάκης»

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βυθίζονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος ο κος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας και προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ. Το καρτέλ της ενέργειας που σε μία περίοδο κρίσης καταγράφει ουρανοκατέβατα υπερκέρδη κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο τους τελευταίους 9 μήνες και των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ που έχουν μετατρέψει την εταιρεία σε κουμπαρά ιδιωτικών συμφερόντων και σε ιδιωτικό πλουτισμό με τα υπέρογκα μπόνους και τους παχυλούς μισθούς που έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους αλλά και με καταγγελίες για χειραγώγηση στο χώρο του χρηματιστηρίου. Την ίδια στιγμή η χώρα μας είναι σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη στην τιμή ενέργειας ενώ μετακυλύει σχεδόν το 100% του έργου κόστος της χονδρικής στον καταναλωτή με την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής».

«Καλούμε όλους τους πολίτες να δυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ»

Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου, δηλώνοντας:  «Σε αυτό τον εφιάλτη πρέπει να μπει ένα τέλος. Καλούμε όλους τους πολίτες να υψώσουν ανάστημα, καλούμε όλους τους πολίτες στις 15 Μάη να δυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν τις γραμμές του, να συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία στις 15 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».

«Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους αδικημένους»

Τελικός προορισμός του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο ήταν το Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.  «Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους αδικημένους. Από μικρός όταν έβλεπα ποδοσφαιρικούς αγώνες στο εξωτερικό ήμουν με τους αδύναμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την άφιξή του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου είχε την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να συνομιλήσει μαζί του και να ενημερωθεί για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή και τους κατοίκους.

Δήμαρχος Πύργου: «Η περιοχή μας έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στη μάχη για τα μεγάλα θέματα»

Η ενεργειακή κρίση με τις πολλαπλές και πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά, τους επιχειρηματίες και τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, η διακοπή των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το μείζον θέμα της κατάργησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία, απασχόλησαν τη συζήτηση, με τον κ. Αντωνακόπουλο, αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα να δηλώνει:  «Μας τιμάτε με το ενδιαφέρον που δείχνετε για την περιοχή μας. Τα μεγάλα θέματα του τόπου μας έχουν βρει έναν σύμμαχο αποτελεσματικό στη μάχη, και από το χώρο της αντιπολίτευσης με το θεσμικό σας κύρος στο Κοινοβούλιο, αλλά και με ιδιότητα που νομίζω άμεσα θα έχετε στο μέλλον, ώστε να μπορείτε από άλλη θέση να είστε χρήσιμος στον τόπο. Εκτιμώ ότι οι πειραματισμοί και οι συναισθηματισμοί που λειτούργησαν στις τελευταίες εκλογές δεν είχαν το στοιχείο του δικαίου μέσα. Αυτή τη φορά θα σκεφτεί ο κόσμος πιο λογικά, καθώς η κοινή λογική είναι που οδηγεί στη σωστή επιλογή. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε «ποιοι είναι με ποιους…» στην πράξη, στην καθημερινότητα. Ο κ. Τσίπρας ήταν μαζί μας στις καταστροφικές πυρκαγιές. Στις κινητοποιήσεις για τα Πανεπιστήμια ήταν εδώ! Σήμερα είναι πάλι εδώ. Σε έναν χρόνο έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Ηλεία για λόγους στήριξης και όχι ψυχαγωγίας».

«Δεσμεύομαι ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα ξανανοίξουν»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Νομός έχει αδικηθεί συνολικά και δεσμεύτηκε για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. «Ο Νομός Ηλείας συνολικά έχει αδικηθεί. Εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ιδιαίτερο λόγο θέματα που ήταν δρομολογημένα, δεν προχωράνε χωρίς μάλιστα κάποια επαρκή εξήγηση… Και η χαριστική βολή ήρθε με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα.  Θέλω να δεσμευτώ ότι εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες της Ηλείας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεσμεύομαι ότι Πανεπιστημιακά Τμήματα θα ξανανοίξουν με το νέο σχεδιασμό Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουμε. Θεωρούμε πηγή οικονομικής και πολιτιστικής ισχύος τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην περιφέρεια και θέλουμε να τα στηρίξουμε. Και φυσικά παραμένουν όλες οι άλλες δεσμεύσεις μας, που αφορούν συνολικότερα την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, που προφανώς αφορούν και τους πολίτες της περιοχής σας, καθώς είστε ένας Νομός που δεν ανήκετε στα «ρετιρέ». Έχετε κυρίως ανθρώπους του μόχθου που θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Σ’ αυτή την κρίση που έρχεται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι, ώστε με αλληλεγγύη, κανένας συμπολίτης να μην είναι μόνος του».

Ο κ. Αντωνακόπουλος, παρέδωσε στον κ. Τσίπρα το υπόμνημα των προέδρων του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, ΤΟΕΒ Επιταλίου και ΤΟΕΒ Σαβαλίων αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της οφειλής προς τη ΔΕΗ με άμεσο κίνδυνο να μην μπορούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους, καθώς και το σχέδιο που είχε υποβληθεί από τον πρώην Γ.Γ. Μεταφορών που αφορούσε την υλοποίηση του έργου σιδηροδρομικής γραμμής «Προαστιακός – Κ. Αχαϊα – Πύργος».

Στο προσκήνιο και οι «ιερές» εκτάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσία του Δημάρχου Πύργου, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από προέδρους και εκπροσώπους κατοίκων των Τ.Κ.  Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου για το μεγάλο θέμα των εκτάσεων που διεκδικεί η Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και πως θα φέρει σύντομα το θέμα στη Βουλή.

Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις διεκδικήσεις των αγροτικών εκτάσεων παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οποίο αναφέρεται το ιστορικό της υπόθεσης και ζητά:  «Άμεση πολιτική λύση επί ενός θέματος που οι προεκτάσεις του ξεπερνούν τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα του. Η επίλυση του θα είναι η ηθική δικαίωση αυτών που στην ζωή τους επέλεξαν να «φυλάξουν  Θερμοπύλες»   μένοντας στην γη των πατεράδων τους. Θα είναι όμως και μια ακόμα επιβράβευση εκείνων που επέλεξαν το «Ελευθερία ή θάνατος».  Ευελπιστώντας σε δικές σας ενέργειες».

Στα Σαβάλια

Η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία ολοκληρώθηκε στα Σαβάλια και συγκεκριμένα στην πλατεία του χωριού όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, καθώς και απλούς πολίτες. Από τα Σαβάλια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ επανέλαβε την δέσμευσή του για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και άκουσε με προσοχή και από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας.

«Να υπάρξει Κυβερνητική παρέμβαση για τους ΤΟΕΒ»

Αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της Ηλείας σχετικά με τα χρέη τους στη ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει Κυβερνητική παρέμβαση και οι ΤΟΕΒ να ενταχθούν σε σχεδιασμό για την εξ ανάγκης ρύθμιση του χρέους που έχουν στη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει κίνητρα στους αγρότες ώστε, εν μέσω της Ρωσικοουκρανικής σύρραξης να αυξηθεί η παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού. Ο κ. Τσίπρας επίσης δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών αφού, όπως είπε «για εμάς η στήριξής τους δεν είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής αλλά η ενδυνάμωση της Εθνικής Οικονομίας». Κάλεσε τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να αποδώσουν άμεσα στους δικαιούχους τα χρήματα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Ακολούθως ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν προγράμματα ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία ιδρύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες και συνεταιρισμούς προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε με έμφαση πως «Ο τόπος δεν χρειάζεται μια Κυβέρνηση – όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη- η οποία σε κάθε ευκαιρία εκδικείται την Ηλεία».

Υπόμνημα από την Ο.Π. Αμαλιάδας

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Πρόεδρος της Ομάδας Παράγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας. Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για το κόστος παραγωγής, για τους ΤΟΕΒ και το κόστος ενέργειας, για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας και την απαξίωση του προϊόντος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τα δημόσια κτήματα της πρ. λίμνης Αγουλινίτσας, για την ενίσχυση και τον ρόλο των Οργανώσεων Παραγωγών, για το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στην Ηλεία και για το  Ινστιτούτο  Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ