Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜείζον θέμα το ρεύμα στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ: «Θα πεινάσει ο ηλειακός...

Μείζον θέμα το ρεύμα στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ: «Θα πεινάσει ο ηλειακός λαός!»

Εκδικάστηκαν χθες τα ασφαλιστικά μέτρα του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου κατά της ΔΕΗ

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Σε μείζον θέμα που για την Ηλεία αναδεικνύονται για μία ακόμα χρονιά οι οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ και το κομμένο ρεύμα στα αντλιοστάσια. Μόνο που φέτος τα ζήτημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, καθώς τα αυξημένα κόστη στα λιπάσματα και τα καύσιμα, σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό της τιμής του ρεύματος, για οδηγούν τους αγρότες εκτός καλλιέργειας.

Χθες, συνδέθηκε τελικά στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων το ρεύμα μετά από την δικαίωση του Οργανισμού στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει κατά της ΔΕΗ. Παράλληλα, χθες εκδικάστηκαν στα Δικαστήρια του Πύργου, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Α’ ΤΟΕΒ Πύργου κατά της ΔΕΗ, ενώ την Τρίτη θα εκδικαστεί η υπόθεση του ΤΟΕΒ Επιταλίου.

Όπως και στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Σαβαλιών η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρία Μπίλια παρέστη ως μάρτυρας στην υπόθεση, ενώ τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου Θοδωρής Καραμπίνης βρέθηκαν στο πλευρό του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου.

Γιώργος Βορλόκας, Πρόεδρος Α’ ΤΟΕΒ Πύργου

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

 «Το ρεύμα στα αντλιοστάσια έχει διακοπεί από το φθινόπωρο. Η διοίκησή μας ανέλαβε από τις αρχές Ιανουαρίου 2022 και έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες για την εισπραξιμότητα των χρεών μας. Προσπαθούμε να  είμαστε συνεπείς, θέλουμε να πληρώσουμε στη ΔΕΗ τις οφειλές μας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την δύναμη να εξοφλήσουμε σε 24 δόσεις που μας επιβάλει, συν το 20% προκαταβολή. Ας μας κάνουν πολλές δόσεις, 100-120, να μπορούμε να πληρώσουμε και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό, ο οποίος σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Προσπαθούμε με κάθε μέσο να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα, ακόμα και με κλητήρες, αλλά δεν είναι εύκολα περίοδος για τον κάθε παραγωγό. Το έξοδα έχουν φτάσει στα ύψη, τα λιπάσματα, τα εφόδια, τα καύσιμα.

Ο Οργανισμός μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μόνο τα έξοδα εισπράττουμε. Όταν η ΔΕΗ μας λέει πως πλέον οι λογαριασμοί θα είναι διπλάσιοι, είναι σαν να μας λέει να διπλασιάσουμε τα τέλη των αγροτών. Ποιος θα καλλιεργήσει όταν θα διπλασιαστεί το κόστος του νερού, όταν έχουν διπλασιαστεί και όλα τα άλλα; Ποιος θα καλλιεργήσει και ποιος θα πληρώσει; Είμαστε σε αδιέξοδο. Ήδη έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος και ο κόσμος διαμαρτύρεται, θέλει να ποτίσει.  Ο Α’ ΤΟΕΒ Πύργου έχει 27.500 καλλιεργήσιμα στρέμματα εκ των οποίων είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας πούμε πως μόνο τα 8.000 στρέμματα καλλιεργούνται και δεν ξέρουμε αν θα καλλιεργηθούν τόσα φέτος».

Θοδωρής Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Θα έχουμε επισιτιστική κρίση»

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί οι παραγωγοί δεν ξέρουν εάν θα καλλιεργήσουν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο το βάζω εδώ και καιρό στην Πολιτεία, γιατί να μεν τα χρέη των ΤΟΕΒ έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παράλληλα έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες. Βλέπουμε μπροστά μας την πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οι παραγωγοί δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλες τις συναντήσεις που έχουν κάνει με τους ΤΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ και τις Ομάδες Παραγωγών είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι αγρότες δεν ζητούν να χαριστούν τα χρέη τους, αλλά ζητούν μέσω των διοικήσεων των ΤΟΕΒ να γίνει επιμήκυνση των δόσεων από 24 σε 120 και η προκαταβολή από το 20% να γίνει μηδενική, για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια και να καλλιεργήσει ο κόσμος. Αλλιώς, θα έχουμε σοβαρό  πρόβλημα και το λέω δημόσια θα έχουμε επισιτιστική κρίση. Ο Νομός Ηλείας, ο κάμπος τη Δυτικής Ελλάδας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος, αλλά ο πρώτος σε παραγωγή οπωροκηπευτικών σε όλη τη χώρα. Κάποια ΤΟΕΒ μπορεί να έχουν ρεύμα τώρα, αλλά στο επόμενο διάστημα θα συσσωρευτούν και άλλα χρέη, και στο τέλος ούτε αυτοί θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρέπει η Πολιτεία το γρηγορότερο δυνατό να το καταλάβει. Έχουμε ζητήσει συνάντηση και δυστυχώς και τα τρία συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν οριστικοποιήσει την  συνάντηση εδώ και 1μιση μήνα.  Θα πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει πως ο μόνος τομέας που κράτησε ζωντανή την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία είναι ο αγροτικός τομέας. Σκεφτείτε εάν οι αγρότες μας δεν καλλιεργήσουν τι έχει να γίνει το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια.  Στέκομαι δίπλα στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ και με όλη μου την δύναμη θα τους υπερασπιστώ για να σηκώσει η ΔΕΗ το γρηγορότερο δυνατό τους διακόπτες».

Θοδωρής Καραμπίνης, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Επιταλίου

«Επιμένουμε στις 120 δόσεις»

«Παραβρισκόμαστε στα ασφαλιστικά μέτρα του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου ως ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και διαμαρτυρίας. Ο ηλειακός λαός θα πεινάσει όπως πηγαίνει το πράγμα. Δυστυχώς κι εμείς από το φθινόπωρο είμαστε με τα αντλιοστάσια εκτός ρεύματος. Πρέπει η Πολιτεία και όλοι οι θεσμοί να δουν σοβαρά το θέμα. Επιμένουμε στις 120 δόσεις για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να είμαστε κι εμείς βιώσιμοι. Δεν γίνεται να μας παρακαλάνε οι καλλιεργητές να πάνε στην εφορία για να κάνουν 120 δόσεις και να μην μπορούμε να το κάνουμε με τη ΔΕΗ. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι στις υποχρεώσεις μας απέναντι στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει το δίκιο της, αλλά κι εμείς από τη μεριά μας που εκπροσωπούμε τους καλλιεργητές θέλουμε να πληρώσουμε με ένα τρόπο βιώσιμο. Θέλω να πιστεύω πως τόσο σήμερα, όσο και στην δική μας εκδίκαση την Τρίτη να βρεθεί μία λύση  στο φλέγον θέμα που ταλανίζει όλο τον ηλειακό λαό. Στον ΤΟΕΒ Επιταλίου ανήκουν 32.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 17.000. Η εισπραξιμότητα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή, οι περισσότεροι καλλιεργητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη. Θέλουμε να πληρώσουμε, να βοηθήσει η Πολιτεία και στον τρόπο είσπραξης. Να συνδυαστούν τα χρέη με τις επιδοτήσεις, να παίξει ρόλο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΣΔΕ. Αλλιώς δεν γίνεται να εισπράξουμε!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ